Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА ПО ПЛАНУВАН.та ПРОГН..doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
406.53 Кб
Скачать

Термінологічний словник

Юридична особа – підприємство (організація), що за законом є носієм цивільних прав та обов’язків, ринковий суб’єкт, що володіє окремим майном, який від власного імені набуває майнових та особистих немайнових прав і несе обов’язки, є позивачем або відповідачем у суді та арбітражі.

Акція – цінний папір, що свідчить про право власності на певну частку майна акціонерного товариства і дає право її власникові одержувати частину прибутку акціонерного товариства у виді дивіденду.

Відомчий контроль – вид фінансового контролю з боку міністерства, департаменту, відомств за діяльністю підвідомчих підприємств.

2.4. Контрольні запитання

  1. Хто керує управлінням галузі зв’язку в сфері планування?

  2. Які функції виконують планово-економічні відділи підприємств?

  3. Як організована робота по плануванню на районному рівні?

  4. Що таке підприємство та які види підприємств функціонують у

галузі зв’язку?

  1. Основні завдання відділу зв’язку?

  2. Що таке відомчий контроль?

Тема 3. Бізнес-планування на підприємствах галузі зв’язку

3.1. Ключові питання

  1. Сутність та призначення бізнес-плану.

  2. Структура бізнес-плану підприємства.

  3. Стислий зміст бізнес-плану.

  4. Розглянути особливості методики бізнес-планування

на підприємствах зв’язку.

3.2. Навчальні цілі

  1. З’ясувати основний зміст бізнес - планування у галузі

зв’язку.

  1. Розглянути основні розділи бізнес –плану.

  2. Показати на прикладі складання бізнес-плану для підприємства

любого виду діяльності.

3.3. Короткий зміст теми та рекомендації до її опанування

Одним з різновидів планів підприємства є бізнес-план, основи розробки якого в галузі зв’язку запроваджені зовсім недавно, що пов’язано, головним чином, із поступовою втратою поштою свого монопольного становища.

Під бізнес-планом розуміють план - програму здійснення підприємницького проекту та отримання завдяки цьому прибутку. Бізнес-план це система взаємопов’язаних у часі і просторі, узгоджених за цілями і ресурсами заходів і дій, спрямованих на успішне досягнення поставленої мети.

Бізнес-план - це категорія ринкового господарювання, він є інструментом підвищення прибутковості підприємств в умовах конкуренції. Добре складений, науково обґрунтований бізнес-план необхідний багатьом учасникам комерційної справи: засновникам, партнерам і суміжникам, інвесторам, банкам, адміністративним органам і іншим структурам.

В сучасній практиці бізнес-план використовується для виконання декількох функцій:

  • розробка концепції виробництва і реалізації товарів (послуг). Ця функція є найбільш важливою в момент створення нового підприємства або при обґрунтуванні нових напрямків діяльності існуючого підприємства;

  • планування з метою визначення можливостей розвитку підприємницької діяльності;

  • залучення грошових коштів, інвестицій або кредитів, без чого практично неможливо здійснювати розвиток підприємства;

Закінчений бізнес-план є засобом для повідомлення наших ідей іншим зацікавленим особам. Якісно розроблений бізнес-план справляє сприятливе враження на людей, з якими ми маємо намір співробітничати, таких як: інвестори, банкіри, співвласники і службовці.

Як правило, бізнес-план складається на один рік або на термін, необхідний для досягнення кінцевої мети.

В цілому бізнес-план – це своєрідна форма реклами, особливо коли на меті підприємства – вихід на нові ринки або залучення додаткових коштів. Виходячи з цього важливо відзначити наступні вимоги до бізнес-плану:

  • Стислість – до 20 – 25 стор. Інформацію більшого розміру важко сприймати.

  • У резюме виноситься головна ідея (для того, щоб зацікавлена сторона могла швидко прийняти рішення щодо подальшої роботи з бізнес-планом або направити його для докладного розгляду у відповідний підрозділ).

  • Бізнес-план не повинен містити неточної, неперевіреної, необ'єктивної інформації, а тим більш свідомо перекрученої інформації. Це підриває імідж того, хто складав бізнес-план.

  • Бізнес-план повинен бути оформлений акуратно з дотриманням вимог діловодства, що свідчить про позитивні ділові якості його укладальника.

Особливості розробки окремих розділів бізнес-плану наступні.

Резюме. Цей розділ складається наприкінці, після визначення всіх параметрів і техніко-економічних характеристик основних розділів бізнес-плану, тобто після досягнення остаточних висновків, але розміщується на початку бізнес-плану і має на меті привернути увагу і сформувати зацікавленість потенційного інвестора. Він повинен бути одночасно чітким, лаконічним і інформативним.

В резюме повинні знайти відображення основні фінансові параметри і результати проекту, зокрема:

  • стисла характеристика продукту і підприємства,

  • обсяги продажу,

  • витрати на здійснення проекту,

  • терміни здійснення проекту,

  • очікувана економічна ефективність.

Структура бізнес-плану у загальному вигляді подана у наступній таблиці:

Назва розділу

Зміст розділу

1

2

3

Титульна сторінка

Назва й адреса підприємства. Імена адреси засновників. Суть запропонованого проекту. Вартість проекту. Посилання на таємність.

1

Резюме

(вступна частина)

Основні положення передбачуваного проекту. Ціль запропонованого виробництва. Новизна запропонованої продукції, послуги. Зведення про об'єм продаж, виторгу, витратах, прибутку, термін повернення кредитів.

2

Товар (послуга)

Опис продукту, (послуги):

споживчі властивості товару, відмінність від товарів конкурентів, ступінь захищеності патентами, прогноз ціни і витрат на виробництво, організація сервісу

3

Ринок збуту

Положення справ у галузі. Потенційні споживачі. Ринкова кон'юнктура

4

Конкуренція

Потенційні конкуренти:

оцінка обсягів їхніх продажів, прибутків, перспектив упровадження моделей, основних характеристик, рівня якості і дизайну їхньої продукції, політики цін їхніх конкурентів

5

План маркетингу

Ціни. Канали збуту. Реклама. Прогноз нової продукції, послуги. Ціноутворення. Цінові показники.

6

План виробництва

Виробничий процес (його опис). Перелік базових операцій по опрацюванню і складанню. Постачання сировини, матеріалів, комплектуючих для виробів із повним переліком умов (за ціною, кількістю, якістю). Устаткування, будинки, споруди. Трудові ресурси. Витрати на виробництво продукції.

7

Оцінка ризику і страхування

Слабкі сторони підприємства. Імовірність появи нових технологій. Альтернативні стратегії. Міри профілактики ризиків. Програма страхування і зовнішнього страхування від ризиків.

8

Фінансовий план

Прогноз обсягів надання послуг. Баланс грошових витрат і надходжень. Таблиця прибутків і витрат. Зведений баланс активів і пасивів підприємства. Графік досягнення беззбитковості.

9

Стратегія фінансування

Визначення розміру і джерел одержання коштів. Обґрунтування повного повернення коштів і одержання прибутків.

Товар (послуга). В цьому розділі наводиться характеристика продукту (послуги), що планується надавати споживачам. Цей розділ вимагає ретельного опрацювання, але стислого викладення. Зокрема, повинні знайти відображення:

  • особливості товару в порівнянні з існуючими на ринку, що дозволяють надати йому перевагу перед товарами фірм-конкурентів

  • наявність патентів та авторських свідоцтв, що захищають особливості і пріоритети товару

  • характеристика якості товару, його дизайну, упаковки, сервісного обслуговування для технічних виробів довготривалого використання

  • коло споживачів даного товару з оцінками потенціалу споживацького попиту при можливих цінах товару.

Цілі і задачі підприємницького проекту. Головною метою будь-якого підприємницького проекту, як і підприємницької діяльності взагалі, є отримання прибутку. Отже, щонайперше в цьому розділі повинна знайти відображення інформація про обсяг прибутковості, але ціль проекту повинна формулювати і прив`язку цієї величини до часового терміну. У цьому розділі узагальненої оцінки прибутковості щонайперше слід акцентувати увагу на тому, що рівень прибутковості проекту перевищує можливі доходи потенційного інвестора при альтернативних варіантах розміщення ним своїх капітальних ресурсів.

Поряд з головною метою, що визначається в прибутковості, в полі зору укладачів бізнес-плану повинні знаходитись і інші цілі та задачі, що досягаються при реалізації проекту. Одночасно з прибутковістю можуть висуватись задачі зростання ринкового впливу підприємства, поліпшення підприємницького “іміджу”, розвиток соціальної інфраструктури, розширення ділових контактів, зокрема з іноземними партнерами, тощо – задачі, що орієнтовані на прибутковість за межами терміну здійснення даного проекту.

Ринок збуту та конкуренція. Розділ включає в себе аналіз попиту, ринків збуту, обсягів продажу і характеристика конкурентів. Типовий процес дослідження ринку збуту містить такі основні елементи:

  • визначення конкретних даних, що дозволяють охарактеризувати умови збуту продукції, ринковий потенціал можливих конкурентів, орієнтовні планові ціни продукції в порівнянні з цінами конкурентів, якість продукції в порівнянні з конкурентами

  • характеристика виробників аналогічних товарів. Їх справи з доходами, цінами, динамікою продаж за останні періоди часу, з впровадженням нових моделей, тощо

  • характеристика джерел отримання наведеної інформації про ринковий попит і конкурентне середовище.

Програма дій по реалізації бізнес-плану і його ресурсному забезпеченню. Програма підприємницьких дій щодо реалізації проекту повинна містити:

  • описання засобів активного впливу на ринок і збільшення споживацького попиту - рекламні заходи, засоби організації реалізації продукції, методи стимулювання продаж, організаційні заходи по після продажному обслуговуванню, використання цінової політики з обов`язковим обґрунтуванням обсягів витрат на здійснення перелічених заходів

  • організаційний план виробництва даного продукту, в тому числі характеристика підприємства, стан і заходи по поліпшенню його підпорядкування і організаційної структури, стан і заходи по поліпшенню забезпечення основними фондами та фізичного і морального зносу існуючого основного обладнання з обов`язковим обґрунтування обсягів витрат на поліпшення забезпечення основними фондами

  • стан забезпечення робочою силою і кваліфікованими кадрами та програма дій по залученню додаткових трудових ресурсів, підвищенню їх кваліфікації, характеристика систем і рівня оплати праці персоналу з обов`язковим обґрунтуванням додаткових витрат капітального характеру на поліпшення забезпечення трудовими ресурсами і поточних витрат на оплату праці

Фінансові показники бізнес-плану. Цей розділ повинен в узагальненому вигляді надати уявлення про основні фінансові показники, що очікуються в результаті реалізації проекту. Структура надання фінансових показників може бути наближеною до структури звіту про фінансові результати підприємства та структури балансу активів і пасивів і містити такі узагальнені показники (що обов`язково грунтуються на показниках доходів від реалізації продукції і витрат на реалізацію проекту, які наведені у попередніх розділах бізнес-плану).

Серед основних фінансових показників, які надаються з розбивкою по часовим періодам:

  • доходи від реалізації продукції

  • виробничі витрати

  • загальногосподарські витрати

  • валовий прибуток від продажу

  • капітальні витрати на здійснення проекту

  • баланс грошових надходжень і витрат грошових коштів, незалежно від їх економічного характеру і призначення

  • графік досягнення беззбитковості

  • джерела фінансування капітальних витрат по проекту

Слід зазначити, що при укладанні кредитних угод банківські установи -кредитори як правило вимагають додатково до бізнес плану (або в його складі) представлення фінансових показників підприємства за останні календарні періоди у вигляді копій звітів про фінансові результати та балансів активів і пасивів.

Оцінка економічної ефективності. В основі оцінки економічної ефективності проекту – співставлення прибутків, що очікуються від реалізації проекту з капітальними витратами (інвестиціями), яких вимагає його здійснення.

Оцінка підприємницького ризику. Ризик – невід`ємний атрибут господарської діяльності в ринкових умовах. Під ризиком підприємницького проекту в економічній теорії і практиці господарювання розуміють загрозу втрати (неотримання) очікуваних прибутків. Ризик – це категорія ймовірна, яка в загальному випадку вимірюється як добуток кількісного значення негативної події (обсягу можливих втрат) на ймовірність такої події.

До основних видів втрат можна віднести:

  • втрати від зменшення очікуваних обсягів виробництва

  • втрати від зниження запланованих цін на продукцію

  • втрати від зростання запланованого рівня цін на виробничі ресурси

  • втрати від змін податкової політики.

З метою зменшення ступеню ризику слід дотримуватись таких правил:

1. Починаючи будь-яку справу не варто виключати можливість ризику, слід вдатись до визначення обсягів втрат та їх ймовірності.

2. Не варто уникати справ якщо ймовірність втрат в зоні припустимого ризику (втрат в межах очікуваного прибутку) не перебільшує 0,1.

3. Втрати, що перебільшують очікувані прибутки, повинні насторожити підприємця – навіть при незначній ймовірності виникнення таких втрат необхідно сформувати спеціальний резервний фонд самострахування і мати чітке уявлення щодо джерел компенсування таких втрат.

4. При надто високій ймовірності втрат, що перевищують очікувані прибутки варто передбачити страхування ризику шляхом укладання відповідних угод з страховими компаніями.