Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практичні заняття.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
294.76 Кб
Скачать

Розділ 11. Виробництво, якість і конкурентоспроможність продукції План семінарського заняття

1. Загальна характеристика продукції (послуг).

2. Маркетингова діяльність і формування програми випуску продукції.

3. Якість і конкурентоспроможність продукції.

4.Основні положення сучасної концепції управління якістю проекту. Концепція загального управління якістю.

5. Базові положення менеджменту якості проекту.

6. Контроль за якістю проекту як функції менеджменту проекту

Глосарій

Номенклатура перелік найменувань виробів, завдання з випуску яких передбачено планом виробництва продукції.

Асортиментсукупність різновидів продукції кожного найменування, що різняться за відповідними техніко-економічними показниками (за типорозмірами, потужністю, продуктивністю, дизайном тощо).

Маркетингвиробничо-комерційна діяльність підприємства, спрямована на виявлення та задоволення потреб у його продукції (послугах) через продаж її на ринку з метою одержання прибутку.

Якість сукупність характеристик об’єкта, що належить до його здатності задовольняти встановлені і передбачувані потреби.

Об’єкт те, що може бути індивідуально описане і розглянуте, тобто це широке поняття, що включає не тільки продукцію, а й діяльність або процес, організацію або особу.

Продукція - матеріалізований результат процесу трудової діяльності, що має корисні властивості і його призначено для задоволення потреб суспільного або особистого характеру.

Виробнича програма - конкретна сукупність завдань щодо обсягу виробництва продукції визначеної номенклатури та асортименту, а також належної якості, на певний календарний період (місяць, квартал, рік, кілька років).

Рівень якості кількісна характеристика міри придатності того чи того виду продукції для задоволення конкретного попиту на неї як порівняти з відповідними базовими показниками за фіксованих умов споживання.

Конкурентоспроможність продукції - сукупність її властивостей, що відбиває міру задоволення конкретної потреби проти репрезентованої на ринку аналогічної продукції.

Стандартизація - встановлення й застосування єдиних правил з метою впорядкування діяльності в певній галузі.

Менеджмент якості – система методів, засобів і видів діяльності, спрямованих на виконання вимог клієнтів продукції компанії.

Планування якості – виявлення вимог до якості проекту і продукції проекту, а також визначення шляхів їх досягнення.

Забезпечення якості – регулярна перевірка ходу реалізації проекту з метою встановлення відповідності визначеним раніше вимогам до якості.

Контроль за якістю — сукупність операцій, що включає проведення вимірювань, випробувань, оцінки однієї або декількох характеристик і порівняння отриманих результатів з вимогами, що встановлено.

План якості – план організаційно-технічних заходів для забезпечення системи якості проекту, який повинен описувати конкретні заходи щодо реалізації політики в області якості з вказівкою термінів виконання, відповідальних за виконання, критеріїв оцінки, бюджету.

Стандартизована система менеджменту якості – сукупність документованих методик і засобів планування, забезпечення і контролю за якістю, виконуваних спеціально призначеними структурними одиницями організації (підприємства або проекту).

Стандарт це документ загального та багаторазового використання, затверджений відповідною організацією, у якому зведені правила керівництва та характеристики продуктів, процесів або послуг і який не є обов'язковим для дотримання.

Норма – документ, який лежить в основі необхідних властивостей продукту, процесу чи послуги, включаючи застосовувані адміністративні процедури, причому цей документ є обов'язковим для дотримання.

Аудит якості – систематичне і незалежне дослідження, яке проводиться для того, щоб установити, чи відповідає діяльність в області якості запланованим вимогам, наскільки ефективно ці вимоги реалізуються і чи придатні вони для досягнення поставлених цілей.