Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практичні заняття.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
294.76 Кб
Скачать

Розділ 9. Організація виробництва План семінарського заняття

  1. Структура і принципи організації виробничого процесу

  2. Типологія організації бізнесу.

  3. Принципи організації виробництва.

  4. Класифікація типів виробництва.

  5. Організація виробничого процесу в часі.

  6. Методи організації виробництва.

  7. Підготовка виробництва.

  8. Організація трудових процесів і робочих місць.

Глосарій

Виробничий процессукупність взаємозалежних основних, допоміжних і обслуговуючих процесів праці і знарядь праці з метою створення споживчих вартостей – корисних предметів, необхідних для виробничого або особистого споживання.

Технологічний процес сукупність дій зі зміни та визначення стану предмета праці.

Виробничий цикл інтервал від початку до закінчення процесу виготовлення продукції, тобто час, протягом якого запущені у виробництво предмети праці перетворюються на готову продукцію.

Партія предметів певна кількість однакових предметів, які обробляються на кожній операції безперервно з одноразовою витратою підготовчо-заключного часу.

Конструкторська підготовка виробництва — створення нової або вдосконалення продукції, що виготовляється, відповідно до вимог науково-технічного прогресу і перспектив ринкової кон’юнктури. У процесі конструкторської підготовки виробництва створюється комплект конструкторської документації, необхідної для виготовлення та експлуатації виробу (виробів).

Технологічна підготовка виробництва - охоплює сукупність робіт із забезпечення технологічної готовності підприємства до виготовлення продукції належної якості і в належному обсязі.

Організаційно-планова підготовка виробництва - адаптація виробничої та організаційної структур підприємства до умов виготовлення нової продукції, забезпечення потрібним обладнанням, перепланування технологічних схем і розміщення устаткування в підрозділах, розробка календарно-планових нормативів (серій виробів, партій деталей, виробничих циклів тощо), обґрунтування методу переходу на випуск нових виробів.

Технологічність конструкції виробу — така її властивість, яка дає змогу виготовляти, монтувати, обслуговувати та ремонтувати виріб з оптимальними витратами часу й коштів.

Концентрація - усуспільнення виробництва через збільшення розмірів підприємств, зосередження процесів виробництва, робочої сили, засобів виробництва й випуску продукції на все більш великих підприємствах.

Спеціалізація - процес зосередження діяльності підприємства на виготовленні певної продукції або виконанні окремих видів робіт.

Конверсія - істотне (іноді повне) перепрофілювання частини або всього виробничого потенціалу підприємства на виробництво іншої продукції під впливом докорінної зміни ринкового середовища або глобальних чинників розвитку економіки.

Кооперування - форма виробничих зв’язків між підприємствами, що спільно виготовляють певний вид кінцевої продукції.

Комбінування — процес органічного поєднання в одному підприємстві (комбінаті) багатьох виробництв, що належать до різних галузей промисловості чи народного господарства в цілому.

Диверсифікація - одночасний розвиток багатьох технологічно не зв’язаних між собою видів виробництва, значне розширення номенклатури й асортименту виробів, що їх виготовляє підприємство.

Організація праці - система, що визначає порядок і умови сполучення і здійснення часткових трудових і природних процесів, взаємодії виконавців і їх груп із засобами праці й один з одним для досягнення поставленої предметної мети спільної діяльності.