Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практичні заняття.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
294.76 Кб
Скачать

Глосарій

Інвестиції - всі види майнових та інтелектуальних цінностей, що вкладаються в об’єкти підприємницької й інших видів діяльності, в результаті якої передбачається отримання прибутку (доходу) або виникнення інших позитивних екстерналій, досягнення яких пов’язано із факторами часу та ризику.

Інвестиційна діяльність - сукупність практичних дій громадян, юридичних осіб і держави щодо реалізації інвестицій.

Інвестиційний потенціал характеристика спроможності підприємства щодо інвестування.

Інвестиційна привабливістьхарактеристика доцільності щодо інвестування у нього в термінах здійснення інвестиційної діяльності з максимальним ефектом за мінімальних витрат.

Фінансові інвестиції - вкладення коштів у різні фінансові інструменти (активи) – цінні папери (фондові інструменти), банківські депозити (грошові інструменти), паї (фінансове майно) тощо.

Реальні інвестиції - вкладення в основний капітал і приріст матеріально-виробничих запасів (оборотного капіталу).

Цінні папери грошові документи, що засвідчують право володіння або кредитні відносини, визначають взаємини між особою, яка їх випустила (емітентом), та їхнім власником і передбачають, як правило, виплату доходу у вигляді дивідендів чи відсотків, а також можливість передачі грошових прав іншим особам.

Акція цінний папір без установленого строку обігу, що засвідчує пайову участь у статутному фонді акціонерного товариства, підтверджує членство в ньому і право на участь в управлінні ним, дає право його власникові на одержання частини прибутку у вигляді дивіденду, а також на участь у розподілі майна за ліквідації акціонерного товариства.

Облігація - цінний папір, що засвідчує внесення її власником певної суми грошових коштів і підтверджує зобов’язання емітента повернути власнику облігації в обумовлений строк номінальну її вартість з виплатою фіксованого відсотка.

Казначейські зобов’язання України вид цінних паперів на пред’явника, що розміщуються тільки на добровільних засадах серед населення, засвідчують внесення власниками грошових коштів до бюджету і дають право на одержання фінансового доходу.

Ощадний сертифікат — письмове свідоцтво банку про депонування грошових коштів, яке засвідчує право вкладника на одержання після закінчення встановленого строку як самого депозиту, так і відсотків на нього.

Вексель - окремий вид цінних паперів, який засвідчує безумовне грошове зобов’язання боржника (векселедавця) сплатити після настання строку визначену суму грошей власнику векселя (векселедержателю).

Фондовий ринок сфера обігу цінних паперів.

Емітент цінних паперів юридична особа, яка від свого імені випускає цінні папери з метою залучення фінансових ресурсів для свого розвитку.

Грошовий потік це фінансовий показник, що характеризує ступінь так званої ліквідності підприємства.

Ризик - ймовірність виникнення збитків або недоодержання доходів у порівнянні з прогнозованим результатом.

Система – група елементів (включаючи як людей, так і технічні елементи), організованих таким чином, що вони можуть працювати як єдине ціле для досягнення поставлених перед ними цілей.

Проект – певне завдання з визначеними вихідними даними і необхідними результатами (цілями), що обумовлюють спосіб вирішення.

Інвестиційний проект – інвестиційна акція, що передбачає вкладення певної кількості ресурсів (фінансових, інтелектуальних, людських, матеріальних) для одержання запланованого результату і досягнення визначених цілей в обумовлений термін.

Програмасукупність проектів або проект, який відрізняється особливою складністю створюваної продукції та методів управління його здійсненням.

Управління проектами (УП) – методологія організації, планування, керівництва, координації трудових, фінансових і матеріально-технічних ресурсів протягом проектного циклу, спрямована на ефективне досягнення його цілей через застосування сучасних методів, техніки і технології управління для досягнення визначених у проекті результатів за складом і обсягом робіт, вартістю, часом, якістю і задоволення учасників проекту.

Життєвий цикл проекту (проектний цикл) – проміжок часу між моментом появи, зародження проекту і моментом його ліквідації, завершення.

Місія – генеральна мета проекту, чітко виражена причина його існування.

Стратегія проекту – центральна ланка у виробленні напрямків дій з метою одержання позначених місією і системою цілей результатів проекту.

Структуризація проекту – розбивка проекту і системи його управління на підсистеми і компоненти, якими можна управляти.

Учасники проекту – основний елемент структури проекту, що забезпечує реалізацію його задуму.

Команда проекту – спеціальна група, що стає самостійним учасником проекту (або входить до складу одного з цих учасників) і здійснює управління інвестиційним процесом у межах проекту.

Глобальні інвестиційні проекти — такі, реалізація яких істотно впливає на економічну, соціальну, екологічну ситуацію в країні.

Великомасштабні інвестиційні проекти — такі, реалізація яких істотно впливає на економічну, соціальну, екологічну ситуацію в окремих регіонах або галузях господарства країни.

Локальні інвестиційні проекти — такі, реалізація яких не робить істотного впливу на економічну, соціальну й екологічну ситуацію в регіоні і не змінює рівень і структуру цін у регіоні.

Дисконтування грошових потоків – приведення їхніх різночасових значень до вартості на визначений момент часу, що називається моментом приведення (або розрахунковим роком).

Внутрішня норма доходності (IRR) – показник, який відображає норму дисконту, за якої чиста теперішня вартість проекту (NРV) дорівнює нулю.

Чиста теперішня вартість (NРV) – накопичений дисконтований ефект (дисконтоване накопичене сальдо) за розрахунковий період.

Індекс доходності – відношення суми дисконтованих елементів грошового потоку від операційної діяльності до абсолютної величини суми дисконтованих елементів грошового потоку від інвестиційної діяльності.

Строк окупності інвестицій – період часу, за який доходи покривають одноразові витрати на реалізацію інвестиційних проектів.

Еквівалентний ануїтет (ЕА) – середньорічна чиста теперішня вартість за проектом.

Невизначеність – неповнота або неточність інформації про умови реалізації проекту, у тому числі про зв'язані з ним витрати та результати.

Auction Market (аукціонний ринок) - система торгівлі акціями через брокера на фондовому ринку. Характеризується конкуренцією серед покупців і продавців за кращу ціну.

Bid (ціна продажу) - найвища ціна, яку хтось готовий заплатити за акцію в даний момент.

Blue Chip (блакитні фішки) - акції компаній, відомих громадськості високою якістю своїх товарів і послуг, а також здатних успішно функціонувати при сприятливій і несприятливій економічній кон'юнктурі.

Buttonwood Agreement ("Угода під платаном") - торгова угода від 1792 року, що об'єднала 24 брокери в Нью-Йорку в інвестиційне співтовариство. Угода дістала свою назву по місцю неформальних зустрічей покупців і продавців в районі вулиці Wall Street.

Initial Public Offering - IPO (публічне розміщення) : Публічне розміщення акцій на ринку, коли акції компанії включаються в котирувальний лист біржі.

Listed Companies (компанії, чиї акції пройшли процедуру лістингу) - компанії, акції яких торгуються на біржі.

Offer (ціна пропозиції) - найнижча ціна, по якій хтось готовий зробити угоду на продаж акцій в даний момент часу.

Rate of Return - прибутковість на інвестиції.

Broker (брокер) - агент, який збирає ордери на купівлю/продаж цінних паперів, товарів або іншої власності, отримуючи за це комісію.

Commission (комісія) - брокерська винагорода за виконання ордера.

Floor Brokers (брокер операційного залу) - Брокер, що знаходиться безпосередньо в операційному залі біржі для розміщення наказів на купівлю і продаж цінних паперів.

House Broker (брокер Брокерського дому) - брокер, працюючий тільки на один брокерський дім.

Independent Broker (незалежний брокер) - незалежний брокер - член біржі, виконуючий заявки для більш ніж одного брокерського дому. Багато незалежних брокерів є брокерами "прямого доступу", які взаємодіють з іноземними інвесторами.

Treading Post (торговий пост) - робоче місце фахівця. Кожен торговий пост відповідає за 100 акцій.

Regulatory Pyramid ("регулююча піраміда") - система, що забезпечує прозорість і безпеку на ринку цінних паперів.

Securities Investor Protection Corporation (організація по захисту інвесторів) - агентство по захисту інвесторів, створене Конгресом США. Депозит клієнтів брокерських будинків застрахований на суму до $500 000.

Self - Regulations (саморегулювання) - регулювання ринку цінних паперів самим ринком з метою створення чесної і прозорої торгової атмосфери.

Stock Watch - комп'ютерне відділ, який відстежує процес здійснення угод з акціями з метою фіксації одномоментних, сильних змін цін і угод з великим об'ємом для запобігання випадкам недобросовісної поведінки на ринку цінних паперів (наприклад, угод з використанням інсайдерської інформації.

Bear Market (ведмедячий ринок) - ситуація на ринку цінних паперів, коли ціни акцій поступово знижуються.

Bull Market (бичачий ринок) - ситуація на ринку цінних паперів, коли ціни акцій поступово підвищуються.

Dividend (дивіденди) - частина прибутку компанії, що виплачується власникам акцій цієї компанії.

Economic Indicator (економічний індикатор) - індикатор, використовуваний аналітиками для аналізу і прогнозування розвитку ринку.

Annual Report (річний звіт) - щорічний звіт компанії, що показує її фінансовий стан.

Dow Jones Industrial Average (індекс Доу Джонса) - індекс, що розраховується на основі цін акцій 30 компаній, - "блакитних фішок" і що відбиває загальний стан фінансового ринку. Був введений Чарльзом Доу 26 травня 1896 року.

NYSE Composite Index (нью-йоркський комбінований індекс) - індекс, що розраховується на основі цін звичайних акцій, що котируються на NYSE.

Standard & Poor's 500 - індекс розраховується на основі цін акцій 500 компаній.

TOPIX. NIKKEI 225 індекс, що розраховується як середнє зважене значення цін акцій 225 компаній,що найбільш активно торгуються на Токійській фондовій біржі.