Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практичні заняття.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
294.76 Кб
Скачать

Розділ 7. Інноваційні процеси План семінарського заняття

  1. Загальна характеристика інноваційних процесів.

  2. Ключова роль інновацій на мікро - та макрорівнях.

  3. Об’єкти та суб’єкти інноваційної діяльності.

  4. Класифікації інновацій за різними класифікаційними ознаками.

  5. Науково-технічний прогрес, його загальні та пріоритетні напрями.

  6. Оцінка ефективності інновацій.

  7. Визначення етапів життєвого циклу інновацій з урахуванням ефекту дифузії.

  8. Принципи державної інноваційної політики.

  9. Нематеріальні ресурси

  10. Класифікація нематеріальних ресурсів

  11. Оцінка вартості нематеріальних активів

  12. Амортизація нематеріальних активів

Глосарій

Інновації новостворені (застосовані) і (або) вдосконалені конкурентоздатні технології, продукція або послуги, а також організаційно-технічні рішення виробничого, адміністративного, комерційного або іншого характеру, що істотно поліпшують структуру та якість виробництва і (або) соціальної сфери.

Інноваційна діяльність - діяльність, що спрямована на використання і комерціалізацію результатів наукових досліджень та розробок і зумовлює випуск на ринок нових конкурентоздатних товарів і послуг.

Інноваційний продукт – результат науково-дослідної і (або) дослідно-конструкторської розробки, що відповідає вимогам законодавства України.

Інноваційна продукціянові конкурентоздатні товари чи послуги, що відповідають вимогам законодавства України.

Інноваційний проект – комплект документів, що визначає процедуру і комплекс усіх необхідних заходів (у тому числі інвестиційних) щодо створення і реалізації інноваційного продукту і (або) інноваційної продукції.

Пріоритетний інноваційний проект інноваційний проект, що належить до одного з пріоритетних напрямів інноваційної діяльності, затверджених Верховною Радою України.

Інноваційне підприємство (інноваційний центр, технопарк, технополіс, інноваційний бізнес-інкубатор тощо) - підприємство (об'єднання підприємств), що розробляє, виробляє і реалізує інноваційні продукти (або) продукцію чи послуги, обсяг яких у грошовому вимірі перевищує 70 відсотків його загального обсягу продукції і (або) послуг;

Інноваційна інфраструктура - сукупність підприємств, організацій, установ, їх об'єднань, асоціацій будь-якої форми власності, що надають послуги із забезпечення інноваційної діяльності (фінансові, консалтингові, маркетингові, інформаційно-комунікативні, юридичні, освітні тощо).

Інноваційний процес представляє собою перетворення ідей у нову або удосконалену продукцію, що користується стійким довгостроковим попитом на ринку.

Науково-технічний прогрес - безперервний взаємозумовлений процес розвитку науки і техніки; у ширшому суттєво-змістовому значенні — це постійний процес створення нових і вдосконалення застосовуваних технологій, засобів виробництва і кінцевої продукції з використанням досягнень науки.

Науково-технічна революція - відбиває докорінну якісну трансформацію суспільного розвитку на засаді новітніх наукових відкриттів (винаходів), що справляють революціонізуючий вплив на зміну знарядь і предметів праці, технології, організації та управління виробництвом, характеру трудової діяльності людей.

Організаційний прогрес - узагальнена характеристика процесу використання організаційних факторів розвитку та підвищення ефективності виробництва. Його суть полягає в удосконаленні існуючих та застосуванні нових методів і форм організації виробництва та праці, елементів господарського механізму в усіх ланках управління економікою.

Синергія - факт такої сукупної дії двох або декількох факторів на деякий об’єкт, яка не може бути пояснена простим підсумовуванням (відніманням) діючих факторів.

Економічний ефект кінцевий результат застосування технологічного нововведення, вимірюваний абсолютними величинами.

Економічна ефективність показник, обумовлений співвідношенням економічного ефекту і витрат, що породили цей ефект, тобто зіставляються або розмір отриманого прибутку, або зниження витрат (на рівні підприємства), або приріст національного доходу чи валового внутрішнього продукту (на рівні країни) з капітальними вкладеннями на здійснення даного технічного заходу.

Нематеріальний актив — немонетарний актив, який не має матеріальної форми та може бути ідентифікований. Складова частина потенціалу підприємства, здатна забезпечувати економічну користь протягом відносно тривалого періоду.

Інтелектуальна власність — юридична категорія, яка застосовується для:

визначення результатів творчої праці людини (творів науки, техніки, мистецтва та інших видів діяльності);

позначення належності таких результатів творчої праці відповідним суб’єктам творчої діяльності;

закріплення за цими суб’єктами особистих немайнових і майнових прав, пов’язаних із розробкою та використанням створених ними інтелектуальних продуктів.

Винахід результат творчої діяльності людини в будь-якій галузі технології. Об’єктами винаходу можуть бути конкретний продукт або спосіб.

Корисна модель результат творчої діяльності людини, об’єктом якої може бути конструктивне вирішення пристрою або його складових частин.

Промисловий зразок - результат творчої діяльності людини в галузі художнього конструювання.

Фірмове найменування стале позначення підприємства (фірми, компанії, тощо) або окремої особи, від імені якої здійснюється виробнича або інша діяльність.

Товарний знак - оригінальну позначення, за допомогою якого товари і послуги одних осіб відрізняють від однорідних товарів і послуг інших осіб.

«Ноу-хау» - не захищені охоронними документами та не оприлюднені (повністю або частково) знання чи досвід технічного, виробничого, управлінського, комерційного, фінансового або іншого характеру, що можуть бути практично використані в наукових дослідженнях та розробках, за виготовлення, реалізації та експлуатації конкурентоспроможної продукції, забезпечуючи певні переваги їхньому власникові.

Патент - виданий державним органом (патентним відомством) охоронний документ, який підтверджує право його власника на відповідний об’єкт промислової власності.

Ліцензія - дозвіл використовувати технічне досягнення або інший нематеріальний ресурс протягом певного строку за обумовлену винагороду.