Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальний посібник.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
2.16 Mб
Скачать
    1. Перевірка вертикальності ниток бісектора.

Бісетор повинен знаходитись в кульмінаційній площині. В теодоліті ОТ –02М положення бісектора виправляють поворотом сітки ниток, злегка відпустивши всі три юстировочні гвинти і разом з ними повертаючи сітку.

Перевірку виконують, візуючи бісектор на нитку виска, закріпленого за 20 – 30м від теодоліта.

5.9. Перевірка перпендикулярності візирної осі зорової труби до осі її обертання.

Візують на віддалену точку і беруть відліки по горизонтальному кругу при двох положеннях вертикального круга. Збивають лімб і повторюють відліки на ту ж саму точку.

Колімаційну похибку С розраховують за формулою:

де КЛ1 , КП1 - відліки по горизонтальному кругу при “кругу зліва” і “кругу зправа” на одну і ту ж точку; КЛ2 , КП2 - відліки по горизонтальному кругу на і ту ж точку при збитому лімбі теодоліта.

Значення подвійної колімації похибки повинно бути мінімальним (біля 5´´ ) і, у всякому випадку не перевищувати 20´´ .

У протилежному випадку розраховують правильний відлік

КЛ20 = КЛ2 -

або

КЛ20 = КЛ2 + + 180°

Звідси, середній з відліків при двох положеннях круга

Отже, можемо зробити наступні висновки:

  1. Середнє із відліків, взятих при двох положеннях круга (КЛ і КП), повністю вільне від впливу колімаційної похибки.

  2. Вплив колімаційної похибки на кут, що вимірюється, повністю виключається, якщо кут отриманий із спостережень при двох положеннях круга (КЛ і КП).

  3. Похибка кута, обумовлена колімаційною похибкою, виміряного при одному положенні круга (при КЛ і КП), буде рівна нулю при рівності зенітних віддалей цілей, що спостерігаються.

  4. Якщо вирахувати із відліку при КЛ, відлік КП, при візуванні на одну і ту ж ціль, отримаємо 0 = КЛ – КП = 180° - . В тріангуляції зенітні віддалі близькі до 90°, тоді sin Z = 1, і 2с = КЛ – КП + 180°. При цьому коливання не залежать від похибок лімба. Коливання повністю відображають похибки відліків, похибки візування і азимутальні зсуви приладу, тобто якість роботи спостерігача, вплив зовнішнього середовища і поведінку сигналу або штатива. Тому коливання 2с являються чудовою характеристикою якості роботи і умов спостереження.

Виправлення 2с досягаються юстувальними гвинтами сітки ниток, попередньо встановивши мікрометренним гвинтом алідади правильний відлік КЛ20 або КП20 . при юстуванні у теодолітів Т05 і Т1 відлік по окулярному мікрометру повинен бути 0.

5

М

КП

КЛ

m`

m0

m``

.10.
Горизонтальна вісь обертання повинна бути перпендикулярна до вертикальної осі обертання теодоліта.

В ізують на високу точку і проектують її на висоту приладу при двох положеннях вертикального круга і беруть відліки по горизонтально покладеній рейці або лінійці. Якщо точки і m´´ співпадають, то умова виконується.

Якщо не перпендикулярність перевищує 5´´, то юстування виконують в майстерні. Теодоліт Т05 має спеціальні юстувальні гвинти для виправлення нерівності підставок.