Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальний посібник.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
2.16 Mб
Скачать

4.2. Перевірка ходу піднімальних гвинтів.

Обертання піднімальних гвинтів повинно бути легким, плавним, без люфту. Вони повинні повертатись не туго, але з деяким зусиллям.

Для перевірки теодоліт закріплюють на штативі або центрувальній плиті. Наводять бісектор труби на віддалений предмет, який чітко видно, і закріплюють алідаду. Взявшись обома руками за корпус теодоліта, легким порухом намагаються повернути злегка теодоліт в одну сторону. Після цього забирають руки, намагаються надати протилежне розвертання і знову забирають руки. Якщо після таких спроб зображення повертається в бісектор, тобто має місце пружна деформація, то піднімальні гвинти не потребують юстування. Якщо ж зображення не повертаються, то регулюють піднімальні гвинти. Регулювання досягається поступовим обертанням регулюючих гайок. Теодоліти ОТ – 02М і Т05 мають для закріплення регулювання спеціальні гвинти.

4.3. Перевірка навідних пристроїв.

Навідні пристрої алідади горизонтального і вертикального кругів і зорової труби повинні мати плавний рівномірний хід, без скачків і коливань. Хід їх гвинтів перевіряють наведенням на добре видиму віддалену точку. Регулюють їх зміною тиску пружин у гільзах гвинтів. Якщо відокремлювати навідний пристрій пружиною не вдається, то слід замінити його гвинт.

4.4. Перевірка циліндричного рівня на алідаді горизонтального круга.

Вісь рівня повинна бути перпендикулярна до осі обертання теодоліта.

B B B B

A C A C A C A C

Розглянемо раціональний спосіб перевірки циліндричного рівня.

У тих випадках, коли сильно збита бульбашка циліндричного рівня, раціонально виконати перевірку, прийнявши до уваги рівність сторін трикутника, утвореного піднімальними гвинтами. Поміщаємо гвинт А і встановлюємо циліндричний рівень по стороні АВ. Піднімальними гвинтами А і В виводимо бульбашку на середину.

Встановлюємо циліндричний рівень по стороні АС і гвинтом С, виводимо бульбашку на середину. Яким би не був роз`юстирований циліндричний рівень, а піднімальні гвинти В і С будуть встановлені на одній відомості, тому що трикутник рівносторонній. Встановивши рівень по стороні ВС, виправними гвинтами рівня виводять бульбашку рівно на середину. Юстирування рівня можна вважати закінченим, якщо при поворотах алідади бульбашка рівня зміщається не більше ніж на одне ділення.

4.5. Перевірка накладного рівня.

Його вісь також повинна бути перпендикулярна до осі обертання приладу. Перевіряють, переставляючи рівень на 180°. При цьому попередньо вісь обертання приладу встановлюється у прямовисне положення рівнем на алідаді. Якщо бульбашка рівня не розташовується в центрі ампули, то виправними гвинтами приводять його бульбашку в нуль – пункт.

4.6. Перевірка зображень горизонтального і вертикального кругів.

Освітленість поля зору оптичного мікроскопа повинна бути достатньою і рівномірною, зображення штрихів лімба і шкали секунд повинні бути видні одночасно чітко і різко, без перефокусування окуляра; лінія розділу зображень верхніх і нижніх штрихів лімба повинна бути тонкою і прямою; зображення верхніх і нижніх штрихів – однієї довжини і перпендикулярні до лінії розділу. Регулювання мікроскопа виконується тільки в майстерні.

Лекція 5. Азимутальні способи астрономічних визначень.