Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod 2.6 obl 111.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.24 Mб
Скачать

Порядок одержання грошових коштів готівкою у банку і здача до банку.

Підприємство одержує готівку з банку через касира за грошовим чеком написаним на його ім’я. Для одержання в банку чекової книжки, в якій знаходяться чеки, потрібно заповнити відповідну заяву, в котрій зазначається прізвище касира і зразок його підпису. Заява підписується керівником та головним бухгалтером і засвідчується печаткою підприємства. Згідно з цією заявою касир одержує чекову книжку на 25 або 50 чеків. Щоб зняти готівку з рахунку, бухгалтер заповнює грошовий чек, підписує його разом з керівником і передає касирові. Касир попередньо (як правило за 1-2 дні) замовляє необхідну суму в банку, а потім одержує її за чеком. Корінець чека є виправдним документом для записів касових операцій в облікових регістрах. Одержану готівку витрачають суворо за цільовим призначенням (вказано на зворотному боці чека). Невикористаний залишок здається з каси на рахунки в банках. Наприклад, неодержана у встановлений термін заробітна плата має бути повернена на рахунки у банках у 3-денний термін.

Здача готівки на рахунки в банках оформляється видатковим касовим ордером. Касир, щоб здати готівку повинен заповнити первинний документ «об’ява на внесок готівкою» (додаток 4), який можна одержати у оператора банку. Цей документ складається з 3-х частин. Верхня частина залишається у банку, середня частина (квитанція) передається касирові. Нижня частина (ордер) також повертається касирові, але тільки після проведення банком відповідної операції й разом з банківською випискою.

Головний бухгалтер з метою контролю повинен не менше одного разу на місяць перевіряти готівку в касі, складати акт і доповідати керівникові підприємства. Керівник підприємства несе відповідальність за збереження грошей, правильне і доцільне їх використання.

Для оперативного та повсякденного контролю за збереженням наявних грошових коштів та цінних паперів здійснюють планові та раптові перевірки каси. Перевірка здійснюється комісією, призначеною наказом керівника підприємства, у присутності касира. При цьому поаркушно перевіряються наявні гроші, грошові документи, цінні папери та бланки строгої звітності. Розписки на видані суми готівкою, не оформлені видатковими касовими документами у залишок по касі не включаються. Зберігання у касі грошових коштів, що не належать підприємству, забороняється, а при їх виявленні вони вважаються надлишками. Результати інвентаризації оформляються у вигляді акта. На зворотному боці касир пише пояснення про причини надлишків або нестач, виявлених інвентаризацією, а керівник підприємства – рішення по результатах інвентаризації. Якщо під час ревізії виявлено нестачу, то вона відноситься на матеріально - відповідальну особу - касира. Якщо в касі ревізією виявлено надлишки, то на державних підприємствах вони вносяться в дохід бюджету, а на приватних підприємствах приєднуються до фінансового доходу.

Касова книга є реєстром аналітичного обліку. Касові документи слід брошурувати окремо від інших банківських документів, вони повинні мати самостійну нумерацію і при здачі до бухгалтерського архіву фіксуватися у архівній книзі.

Для обліку наявності та руху грошових коштів у касі підприємства використовується активний рахунок 30 ”Каса”. Звіт касира, у якому бухгалтер проставляє кореспонденцію рахунків, служить підставою для заповнення облікових регістрів (журналу-ордеру №1 та відомості № 1). Схема відображення операцій на рахунку № 30 «Каса» наведено у таблиці 3.

Таблиця 3

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]