Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod 2.6 obl 111.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.24 Mб
Скачать

Тема «Облік грошових коштів». План.

  1. Облік коштів на рахунках у банку.

  2. Облік касових операцій.

  3. Облік інших грошових коштів.

  4. Облік рахунків з підзвітними особами.

  1. Облік коштів на рахунках у банку.

Згідно з діючим положенням усі кошти підприємств, що призначені для здійснення господарської діяльності повинні зберігатись на розрахунковому рахунку в банку, причому підприємство самостійно обирає установу банку, в якому зберігає гроші. Для обліку наявності та руху грошових коштів, що знаходяться в банку призначено рахунок 31.

Більшість господарських операцій між підприємствами здійснюється в безготівковому порядку через розрахунковий рахунок в банку.

Для відкриття поточних та інших рахунків підприємства подають установам банків такі документи:

  • а) заяву про відкриття рахунка встановленого зразка;

  • б) копію свідоцтва про державну реєстрацію;

  • в) копію рішення про створення, реорганізацію підприємства;

  • г) копію статуту, засвідчену нотаріально;

  • д) картку із зразками підписів осіб, яким відповідно до установчих документів надано право розпоряджатися рахунком і право підпису розрахункових документів. До картки включається також відтиск печатки підприємства. Право першого підпису належить керівникові підприємства, якому відкривається рахунок, а також посадовим особам, уповноваженим керівником. Право другого підпису належить головному бухгалтерові та уповноваженим їм особам;

  • копію документа, що підтверджує взяття підприємства на податковий облік;

  • довідку про реєстрацію в органах Пенсійного фонду України;

  • договір на банківське обслуговування.

У разі переоформлення рахунку в зв’язку з реорганізацією подаються такі ж документи, що й при створенні підприємства.

Поточні рахунки та інші рахунки закриваються в установах банку на підставі:

А) заяви власника рахунка;

Б) рішення органу, на який законом покладено функції з ліквідації або реорганізації підприємства, або визнання його банкрутом;

В) відповідного рішення суду або арбітражного суду про ліквідацію підприємства або визнання його банкрутом;

Г) на інших підставах, передбачених чинним законодавством України або договором між установою банку і власником рахунка.

Усі операції на розрахункових рахунках виконуються за документами встановленої форми. Первинний облік здійснюється за платіжними дорученнями, платіжними вимогами, чеками, розрахунковими заявами на внесення грошей (додаток 1).

При зарахуванні грошей на розрахунковий рахунок згода власника не потрібна, але всі платежі з розрахункового рахунку виконуються банком за розпорядженням власника рахунку в межах вільного залишку коштів. Без погодження згоди власника оплачуються виконавчі листи судів, накази арбітражу та інші виконавчі документи, не оплачені в строк платіжні вимоги і доручення, розпорядження фінансових органів про стягнення прострочених платежів до бюджету.

Операції на рахунку 31 відображають на підставі перевірених виписок банку і грошових документів, доданих до них. Періодично (щодня ) банк видає власникам рахунків виписки з відповідного рахунку з копіями розрахункових операцій. Виписка обов’язково подається на 1-е число кожного місяця.

Записи банку і підприємства мають бути ідентичними, але потрібно врахувати, що рахунок 31 є активним, а для банку цей рахунок є пасивний, оскільки для банків їх клієнти є кредиторами. Виписку слід читати так: дебет – це банк, а кредит- це підприємство.Тому по дебету у виписці банку буде показано суму коштів, що списуються з рахунка підприємства, а по кредиту - зараховано суму на рахунок, відповідно сальдо у виписці буде по кредиту рахунка.

Виписка банку замінює реєстр аналітичного рахунку, а тому обов’язково має містити певні реквізити: дату, номер поточного рахунка клієнта, номери платіжних документів, суми записів надходжень та списань, банківські й ідентифікаційні реквізити платників, а також залишки коштів на початок і кінець періоду.

Операції на рахунку 31 відображають на підставі перевірених виписок банку і грошових документів, доданих до них. Додані до виписки документи погашаються штампом із написом «ПОГАШЕНО». Якщо у виписках банку виявляються операції, помилково проведені на рахунку 31, то вони відповідно відображаються наступним записом:

  1. Д 31, К 37-4 надійшли суми за висунені претензії;

  2. Д 37-4, К 31 помилково списані банком суми (заборгованість установам банку).

Про помилки письмово сповіщають установу банку (не пізніше п’яти днів) і вимагають їх виправлення. Помилки, допущені в операціях на рахунку 31, необхідно своєчасно виявляти і слідкувати за їх своєчасним і точним виправленням установою банку. Не виявлені або не виправлені помилки тягнуть за собою збитки грошових коштів і мають бути списані на збитки підприємства. На рахунку 31 залишок на кожний даний момент часу має відповідати залишку грошей зафіксованому у виписці банку на рахунку 31.

По закінченню місяця бухгалтер збирає всі виписки з прикріпленими до них додатками первинних документів по датах в зростаючому порядку та зшиває у окрему папку. На підставі виписки банку всі дані переносяться у журнал-ордер та відомість. По закінченню місяця на підставі журналу-ордеру заповнюється головна книга. Облік операцій на рахунках в банку наведено у таблиці 1.

Кошти у іноземній валюті обліковуються окремо по кожній валюті окремо, але в перерахунку на національну валюту України.

Синтетичний облік грошових коштів та грошових документів ведуть у журналі № 1 за кредитом рахунків 30, 31, 33, та у відомості № 1.1 за дебетом рахунку 30, відомості № 1.2 за дебетом рахунку 31, відомості № 1.3 за дебетом рахунку 33.

Таблиця 1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]