Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Етнопсихологія А.М. Льовочкіна.docx
Скачиваний:
81
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
273.57 Кб
Скачать

4.10. Партнерство з корейськими бізнесменами

Корейський національний характер. Населення республіки Корея характеризується повною національною однорідністю. Корейці — це по­томки племен, які живуть у районі Алтаю та Центральної Азії. Кілька ти­сячоліть тому предки сучасних корейців стали просуватися на Схід, по­ки нарешті не осіли в Маньчжурії та на півострові Корея, витіснивши звідти палеоазійські племена (предків сьогоднішніх ескімосів). В етноге­незі корейців, окрім алтайських і палеоазійських племен, відігравали роль і австронезійські племена. Корейська нація виявилась винятково стійкою. Хоча сама назва "корейці" перекладається як "люди країни ран­кової прохолоди" або "люди країни ранкового спокою", спокоєм їм не до­водилося насолоджуватись часто. Але при цьому вони змогли зберегти національну своєрідність, вірування, культуру.

До національних рис корейців належать, з одного боку, терплячість, дисциплінованість, працелюбність, оптимізм, наполегливість, а з друго­го — непоступливість.

На шляху модернізації республіка Корея практично не розгубила тра­диційні звичаї та поняття.

Особливості ділових стосунків. Ставка на науку й техніку — це єди­ний шанс виживання південнокорейської економіки в конкурентній бо­ротьбі на міжнародному ринку. Пріоритетними науково-технічними на­прямами тут визнані мікроелектроніка, комп'ютерна техніка, виготов­лення нових матеріалів, ядерні дослідження, біотехнологія.

Що стосується ділових відносин, то слід зазначити: традиційна пів- деннокорейська мораль високо ставить особисте спілкування, особис­тий контакт, без яких у країні неможливо розв'язати ні однієї проблеми. Саме тому корейці завжди наполягають на особистій зустрічі, навіть у тих випадках, коли, на ваш погляд, достатньо телефонної розмови. Як­що на прохання про зустріч ви не дали певної відповіді, не виключена можливість появи корейців у вашому офісі без попередньої домовле­ності, оскільки вони можуть сприйняти неоднозначну відповідь за го­товність зустрітись.

Корейці, як правило, люди відкриті, дуже ввічливі та добре виховані. Тому потрібно пам'ятати, що тепле ставлення до вас може і не означати, що вам пощастило дуже зацікавити ваших партнерів своїми пропозиція­ми. Може так статись, що вони просто проявляють ввічливість, і ви по­винні відповісти тим самим.

До встановлення ділових стосунків корейці підходять інакше, ніж у країнах Заходу. Важко або майже неможливо налагодити контакт шля­хом прямого звернення до південнокорейської фірми у письмовому ви­гляді. Бажана особиста зустріч, про яку краще за все домовлятися через посередника. Ваш посередник, що добре знайомий з вашими потенцій­ними партнерами, представить вашу організацію, розповість про ваші пропозиції та про ваш особистий статус у фірмі.

Корейське суспільство суворо ієрархічне та досить авторитарне. Пре­стиж людини залежить від посади та віку і заробляється часто нелегкою працею. Тому, якщо іноземець не виявить достатньої поваги до людей Кореї та їхніх традицій, його шанси на успіх знизяться. Отже, потрібно чітко уявляти собі співвідношення власного статусу зі статусом партне­ра. Визначенню цього будуть сприяти ваші візитні картки, в яких корей­ських бізнесменів зацікавлять не стільки ваше ім' я, скільки організація, у якій ви працюєте, та ваше місце в ній. Говорячи про імена, потрібно пам'ятати, що в корейців перше слово — це прізвище (найбільш розпов­сюджені: Кім, Лі, Пак, Цой, Хан, Нам, Чон, Сон), а два наступних — осо­бисте ім' я.

Корейські бізнесмени вважаються досить наполегливими та агресив­ними у веденні переговорів. Традиційне виховання та мораль не завжди дозволяють перейти до проблеми, яку потрібно розв'язати. Як правило, переговори, особливо початкові, мають досить тривалу протокольну ча­стину. Але, на відміну від представників японських компаній, корейці не схильні довго обговорювати другорядні моменти у бажанні забезпечити плавний перехід до головного питання. Для корейських бізнесменів ха­рактерні ясність і чіткість в окресленні проблем і шляхів їх розв'язання.

Корейці не звикли відкрито висловлювати незгоду з партнером, дово­дити його неправоту і того самого чекають від співбесідників. У спілку­ванні з корейськими бізнесменами не варто вживати вирази: "треба по­думати", "пропозиція потребує детального вивчення", "вирішити це пи­тання буде не так просто", оскільки це сприймається ними не як готов­ність до тривалих зусиль щодо з'ясування можливостей реалізації ідеї, а як констатація її неприйнятності на цьому етапі. Вони не люблять загля­дати далеко в майбутнє, їх більше цікавить, як правило, безпосередній результат їхніх зусиль.

До норм ділового життя слід також віднести повідомлення про зміни службового статусу тих чи інших працівників, які мають справу із корей- ськими партнерами, листи-подяки, котрі після візитів направляються усім, з ким були проведені зустрічі. На першій зустрічі прийнято обмі­нюватися сувенірами. Метою такого обміну є вияв уваги цієї фірми до потенційного партнера, а також реклама.

Корейці дуже уважно ставляться до стилю вбрання: для чоловіків — це завжди діловий костюм, найчастіше з білою сорочкою та краваткою спокійних тонів, для жінок у службовій обстановці виключено брюки. Не прийнято палити у присутності старших за віком і посадою.

У цілому ж корейські бізнесмени дотримуються протоколу зустрічі менш ретельно, ніж, наприклад, японці.