Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Етнопсихологія А.М. Льовочкіна.docx
Скачиваний:
81
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
273.57 Кб
Скачать

4.7. Діловий світ Швеції

Шведський національний характер. Головна риса шведського на­ціонального характеру — працелюбність. Шведи дуже обережні і зазви­чай не дуже люблять висловлювати свою думку. Вони дещо більш по­хмурі, ніж інші європейські народи та більш замкнуті. Шведів вважають неконтактними та некомунікабельними людьми. Можливо, сам клімат Швеції впливає на ізольованість людей та негативно діє на їхній харак­тер. Шведи бояться показати свої емоції та душевні страждання іншим і тримають їх у собі. Вони не люблять говорити про себе. Вважається, що це не снобізм, не останки аристократизму, це просто неконтактність. Для іноземця — найбільша мука знаходитись у шведській вітальні серед лю­дей, що не говорять нічого цікавого, бути оглушеним тишею, що насту­пає час від часу, знати, що потрібно щось сказати, але боятись зробити це не так, як потрібно. Якщо швед почне говорити, його важко зупини­ти, але заставити його говорити майже неможливо.

Парадоксальним є те, що швед, який "застібає свою душу на усі ґуд­зики" у розмові зі шведом, більш відвертий з іноземцем. Тут, очевидно, спрацьовує так званий "ефект купе", коли незнайомим людям легше роз­повісти про свої проблеми та турботи, аніж знайомим.

Шведи, як правило, не мають потреби у душевній розмові. У них та­кож немає здібностей гарного слухача.

Для шведів характерна велика пунктуальність. Навіть клієнти у перу­карні обслуговуються у точно встановлений час. Якщо клієнт записався, але не з'явився вчасно, йому, за шведськими правилами, все одно надси­лається рахунок.

Шведська ділова етика. Шведи відомі у світі своєю глибоко вкорі­неною лютеранською діловою етикою, яка найближча до німецької, але не така суха. До її характерних рис належать сумлінність, пунктуаль­ність, акуратність, серйозність, порядність і надійність у стосунках. Рі­вень кваліфікації шведських бізнесменів дуже високий, тому в своїх партнерах вони особливо цінують професіоналізм. Шведи, як правило, володіють кількома іноземними мовами, у першу чергу англійською та німецькою.

Шведи — педанти: не називайте вашого партнера на ім'я доти, доки він сам цього не запропонує. Тут люблять планувати справи заздалегідь, тому й про ділові зустрічі краще домовлятись за кілька днів або навіть тижнів, а не в останню хвилину. На переговори потрібно з'явитись у точ­но призначений час, відхилення від якого не повинно перевищувати 3-5 хвилин, а у виняткових випадках до 15 хвилин.

Шведські бізнесмени бажають знати заздалегідь склад учасників і програму перебування (включаючи робочу частину, прийоми, відвідання театрів та ін.). Буде ввічливим з вашого боку попросити дати рекоменда­ції про форму одягу для прийомів і відвідання театру.

Традиційно переговори починаються з бесіди про погоду, спорт, пам'ятки культури тощо. До переговорів потрібно готуватися заздале­гідь. У солідних шведських компаніях дотримуються суворої дисциплі­ни та субординації відповідно до соціального і службового статусу. Ко­жен учасник переговорів має право на власну думку, коли йому буде на­дане слово.

Шведи стримані і, як правило, не виражають сильних емоцій. Вони заздалегідь всебічно вивчають отримані пропозиції та люблять розгляда­ти усі питання у найменших деталях, тому, якщо ви хочете досягнути ус­піху, на переговори потрібно приходити ретельно підготувавшись.

Шведи дотримуються традиційних поглядів на одяг ділової людини, віддаючи перевагу класичному стилю. Для чоловіків це темний, як пра- вило, синій у тонку смужку або сірий костюм. Для жінок — більш-менш строгий, але яскравого кольору костюм модної довжини та силуету або не надто екстравагантне плаття.

Дружні стосунки. Дружні зв'язки та стосунки відіграють особливу роль у розвитку бізнесу. Робота не обмежується стінами офісу і часто має продовження за дружньою вечерею в ресторані або в гостях. Додому за­прошують тільки найближчих або дуже важливих партнерів. Якщо ви от­римали таке запрошення, то не забудьте купити квіти господині дому.

Шведи дотримуються певних традицій на урочистих вечерях. Зазви­чай господар дому на знак привітання піднімає келих і, звертаючись до кожного, говорить: "Сколь!" (за ваше здоров'я). Щоразу, коли лунає це слово, усі обмінюються поглядами, випивають і знову дивляться у вічі одне одному. Не рекомендується проголошувати тост за господиню чи господаря до кінця трапези, ставити келих на стіл під час проголошення тосту доти, доки присутні не глянули у вічі одне одному.

Правила гарного тону передбачають також відповідне запрошення з вашого боку.