Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Етнопсихологія А.М. Льовочкіна.docx
Скачиваний:
81
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
273.57 Кб
Скачать

4.4. Мова ділового спілкування в Німеччині

Особливості німецького національного характеру. Сучасні німці користуються репутацією нації з хорошим характером. Їм властиві чес­ність, домовитість і скромність. Поряд з цим німців характеризує розсуд - ливість і витримка в досягненні поставленої мети, а також стійкість у пе­ренесенні пов'язаних з цим труднощів.

Німець виконає ваше прохання, якщо ви зумієте справити на нього хороше враження і видастеся йому людиною діловитою, хоча взагалі з іноземцями він залишається у холодно-ввічливих стосунках, не виказу­ючи їм ніякої запобігливості.

Найбільш виражені риси німецької нації — акуратність і бажання все впорядкувати, систематизувати.

Більшість німецьких чоловіків і жінок одягаються добре, незалежно від соціального стану та професії. Неакуратний одяг вважається таким же гріхом, як і несумлінна праця.

Ділове спілкування. Для встановлення ділових стосунків можна ви­користати прийняту в Німеччині практику організації співробітництва через агентські та посередницькі фірми. Високий професіоналізм і безу­мовне виконання прийнятих на себе обов' язків сприяє налагодженню довгострокових ділових зв'язків з німецькими фірмами.

Час зустрічі обов'язково погоджується. Це можна зробити по телефо­ну. Розмова по телефону починається з представлення. Усі обіцянки, що даються під час телефонної розмови, як правило, виконуються.

Переговори ведуться за участю одного або кількох партнерів. Потрібно також пам'ятати, що своєю пунктуальністю ви заслужите повагу своїх ні­мецьких колег, що, у свою чергу, сприятливо позначиться на мікрокліматі переговорів. Церемонія представлення та знайомства відповідає міжнарод­ним правилам: рукостискання та обмін візитними картками.

Німці віддають перевагу тим переговорам, у яких вони з достатньою очевидністю бачать можливість знаходження рішення. Як правило, учас­ники дуже сумлінно прораховують свою позицію. У ході переговорів во­ни люблять обговорювати питання послідовно: одне за одним. При укла­данні договору німці будуть наполягати на жорсткому використанні прийнятих зобов'язань, а також на виплаті високих штрафів у разі їх не­виконання. Вони можуть вимагати значного гарантійного періоду на то­вар, що до них поставлятиметься, а також застави на випадок поставок недоброякісного товару.

Під час переговорів німці можуть поводити себе досить жорстко, але при цьому вони створюють дуже гарні умови їх ведення: приміщення, не­обхідне обладнання тощо. У ході переговорів німці досить офіційні та про­фесійні і цього ж будуть вимагати від своїх партнерів. Звертатись до них потрібно, називаючи їхні прізвища, наприклад, "гер Шмідт" (а якщо є титул, то потрібно називати і титул), а не ім'я, як це прийнято в американців.

Якщо вас у перерві між переговорами запросили до ресторану, не за­будьте, що, по-перше, рахунки в ресторані завжди оплачуються окремо: запрошеними і тими, хто запросив. По-друге, за столом потрібно пити тільки тоді, коли господарі проголосять традиційне: "Прозіт!" У Німеччи­ні за столом також прийнято чокатись. І нарешті, по-третє, потрібно уни­кати розмов політичного характеру та спогадів про історичне минуле. Крім цього, у ресторані вітають усіх, хто знаходиться навколо вас, навіть незнайомих, словом "mahlzeit", що приблизно означає "смачного".

У Німеччині дуже рідко запрошують ділових партнерів додому. Але якщо таке запрошення буде отримано, то потрібно взяти квіти для хазяй­ки дому.

Ділові зв'язки з німецькими фірмами можна встановлювати шляхом обміну листами з пропозиціями про співробітництво. Свої пропозиції іно­земні фірми та підприємства мають можливість публікувати у спеціалізо­ваному бюлетені "Аусландсанфраген". Ці відомості дублюються також у додатках до газети "Нахрихтен фюр Ауссенхандель", що видається феде­ральним відомством зовнішньоторгової інформації у м. Кельні.