Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Етнопсихологія А.М. Льовочкіна.docx
Скачиваний:
81
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
273.57 Кб
Скачать

4.8. Ділове спілкування з італійцями

Італійський характер. Безумовно, немає сенсу в намаганнях вивес­ти для певного народу загальний знаменник, наприклад, навішувати на іспанців ярлик "гордих", а на шведів — ярлик "флегматичних". Але все ж кожному народу властиві свої відмінні риси, з'ясувавши які, легше пе­реходити від загальних схем і стереотипних образів до повнішого та об' єктивнішого аналізу національного характеру.

Італійці — народ, у характері якого домінує експресивність, тобто схильність повністю підкорятись своїм емоціям і відкрито виражати їх. Любити й ненавидіти, радіти чи сумувати — значить у їхній уяві пов­ністю віддаватись своїм почуттям всередині й зовні. Стримування емо­цій вони вважають чимось протиприродним, ототожнюючи це із лице­мірством.

Італієць поєднує в собі французьку життєрадісність з іспанською сер­йозністю, твердістю. Важлива риса італійця — людяність. Йому власти­вий гострий розум, винахідливість, тонке сприймання усього прекрасно­го, художній смак.

Ділові контакти з італійцями. Ділові контакти з італійцями харак­теризуються деякими особливостями. Так, при встановленні партнерсь­ких стосунків активніші представники малих і середніх фірм. Італійці не затягують розв'язання організаційних питань, оскільки в них відсутня складна бюрократична процедура прийняття рішень. Як правило, для на­лагодження ділових зв'язків буває достатньо обміну офіційними листа­ми, в яких викладено коротку інформацію про фірму та вказано предмет ділового інтересу.

Італійські бізнесмени приділяють велику увагу тому, щоб переговори ве­лись між людьми, які мають приблизно однаковий статус у діловому світі та в суспільстві. У зв'язку з цим перед діловими зустрічами вони намагаються отримати інформацію про трудову біографію партнерів, їхній вік, посаду.

Неофіційні зустрічі. Італійці люблять вирішувати ділові питання не за столом переговорів, а в неофіційній обстановці, наприклад, у невелич­кому ресторані, але легкість у спілкуванні та традиційна відкритість іта­лійців не повинні подіяти на вас розслаблююче, оскільки в бізнесових питаннях ви зустрінете досить офіційний підхід.

Для ділових зустрічей потрібно одягтись у добротний одяг, що корис­тується авторитетом на ринках Європи.

Характерно, що в Італії ви майже не зустрінете жінок на керівних по­садах. Традиції суспільства утримують жінку у стінах дому більше, ніж у будь-якій іншій європейській країні. Тому, якщо ви тут у діловій подо­рожі, і якщо ви — жінка, вважайте, що одягаєтесь для чоловіків. Не за­будьте, що італійці звертають увагу на стильний фасон. Вдягніть свої найкращі туфлі, візьміть модну сумку. Приберіть подалі дешеву біжуте­рію і купіть (або позичте) для подорожі справжні золоті прикраси. Іта­лійці легко відрізняють справжню річ від підробки.

Вечірній наряд потребує особливої ретельності, якщо ви вечеряєте у ресторані зі своїми колегами. Жінкам бажано надіти який-небудь іскрис­тий, сяючий наряд з шовку або атласу та добавити до нього діамантові сережки або брошку.

І нарешті, слід зазначити, що хоча італійські бізнесмени легкі на під­йом, після підписання спільних ділових документів продовження кон­тактів з ними ускладнюється.

Крім того, італійці — народ не дуже організований та пунктуальний. Отже, якщо вас не зустріли, коли ви приїхали в цю країну, не впадайте у відчай: це не означає неповагу, це просто прояв неорганізованості. У та­кому випадку потрібно просто зателефонувати вашим партнерам.