Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМП МАРКЕТИНГ ПОСЛУГ 2011.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
629.76 Кб
Скачать

Тема 4 . Послуги при закупівлі, постачанні та збуті продукції (товарів)

Таблиця 4.1

Видовий склад послуг із забезпечення матеріальною

продукцією та збуту й експлуатації товару

Закупівля

Забезпечення (постачання)

Збут (продаж)

Використання

(експлуатація, споживання)

Оренда

Лізинг

Транспортні

Транспортно-експедиторські

Страхування

Перевезення виробничого асортименту матеріалів на асортимент використання

Передпродажні

Транспортні

Транспортно – експедиторські

Страхування

Післіпродажні

Оренда майна та лізинг

Забезпечення господарської діяльності підприємства основними засобами виробництва — потенціальними матеріально-технічними ресурсами — може здійснюватися за двома альтернативними варіантами придбання їх:

—купівлею за рахунок власних коштів або кредитного фінансування у повне господарське управління як основних фондів;

—отриманням на умовах договору у тимчасове володіння і/або користування за відповідну плату (орендний спосіб).

Оренда є видом підприємницької або професійної діяльності, за якою власник майна (орендодавець) з метою отримання прибутку передає майно у тимчасове володіння і користування або тільки у користування іншій особі (орендареві) за плату для здійснення господарської діяльності. Оренда є способом торгівлі ділянками землі та іншими відособленими природними утвореннями, нерухомим та рухомим майном: будівлями і спорудами, промисловими та іншими комплексами, обладнанням, машинами, транспортними засобами та іншими речами, які не втрачають своїх натуральних властивостей у процесі їх використання.

Принциповою відмінністю кредитного та орендного способів придбання майна є те, що за оренди майно у власність орендаря не переходить, тому що він не отримує права розпоряджатися майном на свій розсуд (продаж, дарування, міна майна), а тільки володіти та користуватися ним. Власником майна залишається орендодавець. У зв'язку з цим учасники орендних операцій отримують економічні переваги порівняно з купівлею майна в кредит: виробник — додаткову можливість збуту продукції на внутрішньому та зовнішньому ринках, споживач — можливість придбати обладнання та здійснити заміну його на більш сучасне без значної концентрації коштів.

Розрізняють три види оренди: короткострокову оренду (рейтинг), середньострокову оренду (хайринг) та довгострокову оренду (лізинг).

Транспортні та транспортно-експедиторські послуги

Транспортна діяльність — це підприємницька діяльність із надання послуг з просторового переміщення (перевезення) вантажів, пасажирів, багажу, пошти тощо. Транспорту­вання як послуга збігається з процесом її споживання, невіддільна від самої діяльності, результатом якої є зміна місця розташування вантажу. Цей процес є власне основною транспортною послугою. Але транспортна послуга як така може супроводжуватися додатковими, допоміжними послугами, зокрема послугами транспортної експедиції, тоді транспортна послуга буде розширеною, або інтегрованою транспортно-експедиторською послугою.

Залежно від виду транспорту розрізняють перевезення залізничні, автомобільні, річкові-внутрішніми водними шляхами, морські, повітряні.

Страхування транспортних засобів і вантажів та відповідальності на транспорті

Відповідно до Закону України «Про страхування»: страхування — це вид цивільно-правових відносин щодо захисту майнових інтересів громадян та юридичних осіб у разі настання певних подій (страхових випадків), визначених договором страхування або чинним законодавством за рахунок грошових фондів, що формуються шляхом сплати громадянами та юридичними особами страхових платежів (страхових внесків, страхових премій).

Результатом такої діяльності є страховий продукт (послуга) як комплекс цивільно-правових відносин щодо захисту майнових інтересів громадян та юридичних осіб у разі настання певних подій (страхових випадків), визначених договором страхування або чинним законодавством.

Рис. 4.1. Класифікація страхування за об'єктами

Страховий продукт — це набір основних і допоміжних послуг, які надаються громадянам та юридичним особам за укладання договору страхування.