Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМП МАРКЕТИНГ ПОСЛУГ 2011.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
629.76 Кб
Скачать

Тема 3. Послуги з маркетингових досліджень та реалізації плану маркетингу

Послуги з дослідження ринку, проектування товару, аналізу виробничо-збутових можливостей, оптимізації і розвитку виробництва та збуту належать до виробничих і забезпечують розроблення товару, підготовку підприємства до виробництва та збуту товару (див. табл. 3.1).

Таблиця 3.1

Видовий склад послуг з розроблення товару, розвитку виробництва та збуту

Види виробничих послуг

Ринок

Виробництво

Збут

Консалтингові

Ліцензійні з інтелек­туальної власності

Консалтингові

Інжинірингові

Ліцензійні з промислової та

інтелектуальної власності

Ре інжинірингові

Консалтингові

Ліцензійні з промис­лової власності

Реінжинірингові

Консалтингові послуги

Формально у перекладі з англійської консалтинг означає консультування.

Консалтинг — професійне сприяння (послуга) спеціалістами з управління (консультантами) керівникам та управлінському персоналу різних підприємств і організацій (покупцям) у розв'язанні проблем їх функціонування та розвитку, що надається у формі рекомендацій і спільно відпрацьованих рішень, зазвичай на комерційній основі.

Види консультування можна згрупувати в окремі головні напрями (рис. 3.1).

Рис. 3.1. Види консультування

Інжинірингові послуги

Інжиніринг (з англ. — винахідливість, знання) являє собою інженерно-консультаційні послуги зі створення підприємств та об'єктів.

Інжиніринг — це відособлений у самостійну сферу діяльності комплекс послуг комерційного характеру з підготовки процесу виробництва і реалізації продукції для обслуговування будівництва і експлуатації виробничих та інфраструктурних об'єктів. Як самостійний вид діяльності інжиніринг передбачає надання на підставі договору на інжиніринг між консультантом та замовником комплексу або окремих видів інженерно-технічних послуг, пов'язаних з проектуванням, будівництвом та введенням об'єкта в експлуатацію, з розробленням нових технологічних процесів, удосконаленням діючих виробничих процесів до впровадження продукції у виробництво і навіть її збуту.

Повний цикл інжинірингу складається із таких видів діяльності: з надання послуг передпроектного, проектного, післяпроектного та експлуатаційного характеру.

Видовий склад інженерно-технічних послуг, або інжинірингу, унаочнює рис. 3.2.

Рис. 3.2. Видовий склад інжинірингу

Торгівля промисловою та інтелектуальною власністю

Особливий інтерес та значний попит на ринку мають об'єкти промислової та інтелектуальної власності, до яких належать винаходи, патенти, ноу-хау, товарні знаки.

Винахід — це технічне рішення, надане в документальній формі, а також у вигляді корисної моделі або промислового зразка, що має суттєву новизну з неочевидною і явною виробничою або іншою корисністю. Винахід захищається авторським свідоцтвом, його автор (фізична або юридична особа) має право використовувати винахід для своєї користі та запатентувати його в державних органах для захисту від несанкціонованого використання іншими особами.

Патент — це офіційний документ, який засвідчує право винахідника (автора) на володіння, використання та розпорядження цим винаходом і законодавчо захищає від самовільного використання його іншими фізичними та юридичними особами, що істотно підвищує його ціну. Власники патентів постійно сплачують мито.

Ноу-хау (англ. «знаю як») — це комплекс технічних знань і комерційних таємниць, які не мають суттєвої новизни. Ноу-хау технічного характеру включає оригінальні (дослідні) незареєстровані пристрої (корисні моделі — зразки виробів, машин), технічну документацію, технологічні процеси, інструкції, а також знання митних і торгових правил тощо, знання та навички бухгалтерської, статистичної і фінансової звітності, правової та економічної роботи.

До ноу-хау комерційного характеру належать адресні банки даних, картотеки суб'єктів ринку, дані про організацію і ефективність виробництва, збуту та розподілення продукції, методи і форми реклами, дані про навчання персоналу тощо.

Ліцензія — це оформлений письмовим договором дозвіл фізичних або юридичних осіб (ліцензіарів) на передачу належних їм прав на об'єкти промислової та інтелектуальної власності іншим фізичним або юридичним особам (ліцензіатам).