Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Марк пр.закуп НМК.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
619.01 Кб
Скачать

Стислий тлумачний словник

А

Акт експертизи походження товару

Документ, який видає компетентний орган (звичайно відділ товар­них експертиз Торгово-промислової палати) на прохання підприємств виробників: містить відомості про походження сировинних і комплекту­ючих матеріалів, номера і дати висновку договорів на постачання цих матеріалів, а також перелік головних операцій технологічного процесу, виконаних на підприємстві. У своєму висновку експерт засвідчує те, що товар дійсно вироблено в даній країни. На підставі акта експертизи ви­дається Сертифікат походження.

Країною походження товару вважається країна, де товари були пов­ністю виготовлені, достатньо перероблені або опрацьовані.

Товарами, повністю виготовленими в даній країні, вважаються: ко­рисні копалини, добуті в .межах її території або економічної зони: рос­линна продукція, вирощена на її ґрунті; живі тварини вирощені в ній; рослинна продукція, отримана в ній від живих тварин; виготовлена в ній продук­ція полювального, рибальського і морського промислу; продукція морсь­кого промислу, добута або вироблена у океані судами даної країни, й також судами, орендованими (зафрахтованими) нею; вторинна сиро­вина, відходи, що с результатом виробничих та інших операцій. здійснюваних у даній країні: товари, зроблені в донній країни ниключни і перерахованої видів продукції.

Переробка або опрацювання товарів у даній країні вважаються до­статніми, якщо готові товари класифікуються в тарифній позиції митно­го тарифу по іншому, ніж матеріали або вироби походженням із третіх країн, використані для виготовлення цих товарів. У вартості готових товарів частина доданої вартості складає не менше 50%.

Достатнім опрацюванням або переробкою не можуть вважатися опе­рації по цілості товарів під час їх схову або транспортування, підготовка товарів до продажу і транспортування (роздрібнення партії, формування відправлення, сортування і переупаковка), прості складальні операції, змішування товарів (компоненти) без надання отриманій продукції ха­рактеристик, які істотно відрізняють її від вихідних складових.

Акт експертизи якості і кількості

Документ, який виписує товарний експерт компетентного органа піс­ля проведення перевірки фактичної кількості і стану товару, отриманою чи готового до відправлення. В акті вказують найменування вантажовід­правника і вантажоодержувача, загальне найменування і кількість това­рів, пред'явлених до експертизи, мета експертизи, номера і вид товаросупроводжувальних документів, позначка про стан упаковки і характер маркірування. У графі "Експертизою встановлено" вказують наймену­вання товарних одиниць, їх позначення, кількість, зафіксована в товаросупроводжувальних документах, кількість, фактично встановлена екс­пертом. а також опис дефектів. Загальний результат експертизи містить­ся у висновку експерта. Акт експертизи є підставою для пред'явлення пре­тензії у випадку виявлення кількісних недостач або якісних дефектів.

Акцепт тендерної пропозиції

Прийняття замовником тендерної пропозиції та надання згоди на її оплату. Тендерна пропозиція вважається акцептованою, якщо замовни­ком в установлений у тендерних документах строк подано письмове підтвердження учаснику у акцепті тендерної пропозиції після визначен­ня його переможцем процедури закупівлі.

Альтернативна тендерна пропозиція

Пропозиція, яка може бути подана учасником замовнику додатково у складі тендерної пропозиції, якщо це передбачено процедурою закупівлі і відрізняється від пропозиції, розробленої відповідно до умов, передба­чених тендерною документацією

Аналіз ризику

Визначення можливого впливу ризику на контракт, на рівень витрат. імовірність настання умов припинення.

Аналітичне калькулювання

Метод розрахунку підрядником цін по обсягам робіт, які включені до складу переліку робіт проекту. Розрахунки проводяться поелементно (по видах робіт), включаючи витрати на матеріали, працю, механізми на момент проведення тендера.

Б

Банківська гарантія

Документ, у якому міститься зобов'язання банку виплатити визначе­ну суму грошей названій стороні на умовах, указаних у заявці на банків­ську гарантію, у випадку невиконання стороною, за яку дається гаран­тія, її договірних зобов'язань.

В

Вантажна митна декларація (ВМД)

Документ, що подається експортером або імпортером вантажу на митниці для виконання митних формальностей при імпорті або експорті товарів. Заповнюється в чотирьох примірниках (два — для митниці, один — для статистики, один — поворотний примірник декларанта). Якщо декларується партія з двох і більше товарів, застосовуються до­даткові листи декларації (теж у чотирьох примірниках).

ВМД містить такі головні дані: тип декларації (експорт, імпорт та інш.), найменування й адреса відправника й одержувача товару, ін­формація про товар (опис товару відповідно до товарної номенклатури. код товару по товарній номенклатурі, кількість, маса товару, країна по­ходження і країна відправлення), інформація про транспортні засоби, то використовувалися для перевезення, інформація про додатково нада­ні документи (контракт, специфікації, накладні й інш.), умови постачан­ня, валюта і загальна вартість товару, дані про сплату мита і зборів.

Вантажний маніфест

Документ, у якому перераховуються всі товари, перевезені на транс­портному засобі або транспортній одиниці. Головні дані, що вказуються у вантажному маніфесті: найменування вантажовідправників і вантажо­одержувачів, номера транспортних документів, число, вага і вид ван­тажних місць, опис товарів.

Вексель

Фінансовий документ, використовуваний при намірах про кредит письмове боргове зобов'язання, що дає його власнику (векселеутримувачу) право вимагати по закінченні терміна зобов'язання від боржника або акцептанта зазначеної у векселі грошової суми.

Відвантажувальна специфікація

Комерційний документ, який містить перелік усіх видів і сортів това­рів, що входять до партії, з указівкою для кожного місця, кількості і ро­ду товару. Специфікація звичайно доповнює рахунок на постачання то­варів різних сортів і найменувань і є одним із головних товаросупроводжувальних документів, тому що по ньому оцінюється комплектність і якість поставленого товару.

Вітчизняний виробник

Суб'єкт підприємництва — резидент, який здійснює виробництво то­варів, виконує роботи чи надає послуги на території України.

ВЯВ - відбір за якістю та вартістю

Процедура закупівель послуг, у якій спочатку оцінюються кваліфі­каційні дані претендентів, а потім, для тих, хто пройшов оціночний бар'єр розглядаються та оцінюються цінові пропозиції.

Г

Гарантійне зобов'язання

Гарантійне зобов'язання з боку гаранта-поручителя, яке гарантує За­мовнику виконання контракту у випадку, коли Підрядник зазнає невдачі.

Взагалі цей документ підтверджує, що якість поставленого товару відповідає умовам визначеного контракту. Він може містити також га­рантію постачальника стосовно безперебійної роботи обладнання при дотриманні покупцем правил експлуатації. Гарантійні зобов'язання міс­тяться безпосередньо в умовах контракту.

Гарантійний період

Це період часу, зазначений у даних Контракту і обчислюваний з дати завершення робіт.

Гарантійний лист по товарному акредитиву

Документ, у якому бенефіціар товарного акредитива бере на себе відповідальність за невиконання умов акредитива і зобов'язується ком­пенсувати отримані по акредитиву гроші разом з відсотками і нараху­ваннями.

Генпідрядні послуги

Комплекс послуг, у тому числі по постачанню устаткування і меха­нізмів, які Підрядник представляє субпідрядникам.

Грошова гарантія оферти

Гарантія участі претендента в тендері з моменту представлення оферти до встановленого терміну дії цієї гарантії.

Д

Дані тендера

Умови, на основі яких розробляється тендер (графік робіт або поста­чань, оплата та ін.). Називаються також "умови тендера"

Декларація про небезпечні вантажі

Документ, у якому вантажовідправник описує небезпечні товари або матеріали, призначені для транспортування, а також підтверджує, що останні упаковані і позначені ярликами відповідно до положень кон­венцій або угод.

Декларація про походження товару

Заява виробника, експортера або компетентного органа в країні екс­портера (торгово-промислова палата, консульство країни-імпортера)щодо походження товару, яка на вимогу імпортера може бути включена до комерційного рахунку або будь-якого іншого документу, що доданий до товару. Така декларація робиться на підставі і з посиланням на Акт експертизи походження або Сертифікат походження.

Декларація про товари митного транзиту

Документ, у якому вантажовідправник подає відомості про товар для митного транзиту.

Декларація про товари для внутрішнього споживання

Документ, що видається імпортером для проходження митного очи­щення і містить відомість про цілі використання товару. Наприклад, то­вари, призначені для внутрішнього споживання підприємствами з іно­земними інвестиціями, можуть не оподатковуватися ввізним митом.

Державна закупівля

Придбання замовником товарів, робіт і послуг за державні кошти у порядку, встановленому законодавством.

Державні кошти

Кошти Державного бюджету України, бюджету Автономної Респуб­ліки Крим та місцевих бюджетів, кошти державних цільових фондів. кошти Пенсійного фонду України, державні кредитні ресурси.

Дефект

Будь-які роботи, товар або послуги, що не відповідають умовам Кон­тракту

Договір про закупівлю

Будь-який договір купівлі між замовником та постачальником (виконавцем) переможцем процедур закупівлі, який укладається в результаті їх здійснення.

Дозвіл на відвантаження

Видається представником покупця після проведення приймальних іспитів обладнання на підприємстві постачальника з метою встановити відповідність товару умовам замовлення. Дозвіл на відвантаження містить відомості про дату постачання за контрактом, дату готовності і дати проведених іспитів; указівку про те що даний товар може бути відправлений до визначеної країни відповідно до інструкції представника покупця.

Дозвіл на постачання

Документ, який видає покупець і цим дозволяє відправлення товарів після одержання від продавця сповіщення про готовність товару до відвантаження.

Доручення на закупку

Документ, що видається на підприємстві для закупки виробів або матеріалів, необхідних для виробництва або виготовлення товарів, що замовлені покупцем або будуть запропоновані для продажу іншою осо­бою.

З

Забезпечення тендерної пропозиції

Тендерне забезпечення — надання учасником гарантій замовнику щодо забезпечення виконання ним зобов'язань, які виникають у зв'язку з поданням тендерних пропозицій, включаючи такі способи забезпечення, як банківські гарантії, резервні акредитиви, чеки, згідно з якими первин­не зобов'язання несе будь-який банк, депозити у готівкових коштах, век­селі.

Забезпечення виконання договору про закупівлю

Надання постачальником (виконавцем) гарантій замовнику на вико­нання ним вимог договору про закупівлю, включаючи такі способи за­безпечення, як банківські гарантії, резервні акредитиви, чеки, згідно з якими первинне зобов'язання несе будь-який банк, депозити у готівко­вих коштах, векселі.

Загальне повідомлення про закупівлі

Перше загальне оголошення про проведення конкурсних закупівель, яке подається до збірника "Вісник державних закупівель" у разі націо­нальних закупівель і у разі міжнародних закупівель. Воно є попереднім при двоступеневих торгах, за яким пода­ється оголошення про кваліфікацію претендентів.

Замовник

Органи державної влади та органи місцевого самоврядування і під­порядковані їм установи та організації, а також установи і підприємства, уповноважені відповідно Кабінетом Міністрів України або органами місцевого самоврядування здійснювати закупівлю товарів, робіт і по­слуг за державні кошти.

Запит про надання пропозицій

Тендерна документація на закупівлю послуг. Її основу складають кваліфікаційні форми, які заповнюються Претендентом та повертаються Замовнику у вигляді пропозиції. Складається з двох частин: технічної та цінової.

Запрошення до участі в тендері (ЗУТ)

Лист, яким запрошують відібраних кваліфікованих претендентів взя­ти участь у тендері. Участь у тендері без запрошення або без об'яви неможлива. Виняток — закупівлі в одного виконавця.

Заявка на сертифікат про походження товару

Документ, який направляється компетентному органу зацікавленою стороною з проханням видати сертифікат про походження товару відпо­відно до належних критеріїв і" на основі наявних даних про походження товару. Сертифікати походження видаються Торгово-промисловою па­латою.

К

Кваліфікаційна інформація

Інформація, що представляється потенційним учасником тендера, на основі якої визначається доцільність його запрошення для участі в тен­дері.

Комерційний рахунок

Головний розрахунковий документ, що містить вимоги продавця до покупця про сплату вказаної в ньому суми належного платежу за по­ставлений товар. Головні реквізити: дата виписки, найменування ванта­жовідправника і вантажоодержувача або інші імпортери, країна відправ­лення і країна призначення, кількість вантажних місць, повний опис то­вару, вага вантажного місця, кількість товару, ціна за одиницю, загальна сума, що підлягає сплаті, базисні умови постачання товару; спосіб пла­тежу і форма наміру; найменування банку, де має бути зроблений пла­тіж; відомості про сплату вартості перевезення (коли сплачується і ким);відомості про страхування (ким сплачується) і розмір страхової премії (при постачаннях за умови "С1Ф" — "доставка і страхування оплачені до...").

Комерційний рахунок виконує різноманітні функції, тому рахунки звичайно виписуються у великій кількості примірників. Рахунок необ­хідний для: надання банку для одержання з покупця належного плате­жу; страховому товариству для обчислення страхової премії при страху­ванні вантажу; валютним органам країни-імпортера при наявності ва­лютних обмежень для одержання імпортером іноземної валюти; митним органам для обчислення мит; торговельній палаті чи іншій організації для видачі сертифіката про походження товару; урядовим органам для одержання експортно-імпортних ліцензій; транспортно-експедиторській фірмі, що приймає вантаж до перевезення, або залізниці для оформлен­ня залізничної накладної (оскільки залізниця відповідає за зберігання перевезених вантажів); статистичним органам для ведення зовнішньо­торговельної статистики .

Комплектувальна відомість

Різновид пакувального аркуша, який звичайно включає перелік де­талей, вузлів, агрегатів цілої машини, запакованих у кілька товарних місць з описом вмісту кожного місця. Комплектувальна відомість мас позначки у вигляді дробу, у чисельнику якого вказується порядковий номер відвантаженої партії, а в знаменнику — кількість місць у даній партії. Складається комплектувальна відомість підприємством-виробни­ком до відвантаження всієї партії товару.

Консорціум

Вільне об'єднання місцевих та іноземних партнерів для участі в тен­дері, реалізації проекту, але без одержання юридичного статусу як єди­ного цілого. Потребує уповноваженого представника.

Контейнерний маніфест

Документ, що представляє собою пакувальний аркуш вантажних одиниць, у якому перераховується вміст контейнерів. Виписується сто­роною, відповідальною за завантаження цього вантажу в контейнер.

Контракт

Це письмова угода між Замовником і Підрядником на виконання, за­вершення й керування роботами. Він складається з переліку документів. які перераховані у відповідних розділах посібника.

Л

Ліцензія на експорт/імпорт

Документ, який видається спеціальними державними органами при існуванні в країні експортера/імпортера контролю за вивозом або вво­зом даних товарів. Ліцензії видаються на основі заяв відповідного екс­портера або імпортера, поданих до органу, який відає видачею ліцензій у своїй країні. Заява подається за визначений термін до планованого від­вантаження або одержання товару. До заяви додають копії контрактів, гарантійні листи експортера/імпортера про сплату збору за видачу лі­цензії і мит.

У ліцензії вказують: найменування заявника, виробника, продавця й покупця товару, вид ліцензії, номер заяви на ліцензію, номер дозволу на видачу ліцензії, термін дії дозволу, характер угоди, валюта платежу, найменування і повна характеристика товару, термін постачання, вар­тість товару, найменування органа, що видав ліцензії, назва країни, куди експортується або звідки імпортується товар. Ліцензія дається на визна­чений строк, після закінчення якого вона втрачає силу.

Лист - акцепт

Лист Замовника, у якому дається згода прийняти тендерну пропози­цію претендента як переможну. Лист є складовою частиною документів контракту.

Лист - запрошення до тендера

Запрошення до тендера використовується у процедурах торгів з об­меженою участю, запиті цінових котирувань або закупівель в одного ви­конавця.

Н

Накладні витрати

Додаткові витрати Підрядника на керування роботами понад витрати на матеріали, працю і механізми, що безпосередньо пов'язані з виконан­ням робіт. Накладні витрати поділяються на накладні витрати на буді­вельному майданчику та на адміністративно-управлінські.

Наряд на вивіз зі складу

Документ, який видається на підприємстві і містить вказівки про відпуск зі складу товарів, замовлених клієнтом.

О

Оборотний документ

Документ, який дозволяє передати всі права і обов'язки, пов'язані з цим документом, іншій особі шляхом передатного напису (індоса­менту).

Органи державної влади

Орган законодавчої влади, міністерства, інші центральні чи місцеві органи виконавчої влади, органи судової влади чи прокуратури.

Ордер на видачу товару

Документ, що видається стороною, яка має право розпоряджатися про видачу зазначених у ньому товарів названому вантажоодержувачу. Ордер на обробку вантажів - документ, що видається організацією. яка займається обробкою вантажів (портовою владою, оператором тер­мінала і т.д.), для перевезення або іншого опрацювання вантажів, за які вони відповідають.

Ордер на відправлення

Документ, який видається постачальником, що відправляє товари по­купцю (вантажоодержувачу).

Ордер на перевезення

Документ, який випадає постачальник і ним сповіщає покупця про те, що замовлені товари готові до відправлення.

Оферта

Це конкурсна технічна й фінансова пропозиція на виконання робіт чи надання послуг на встановлених умовах і за запропоновану претен­дентом ціну.

П

Пакувальний аркуш

Один із головних товаросупроводжувальних документів, який міс­тить перелік усіх видів і сортів товару, що знаходяться в кожному то­варному місці (ящику, коробці, контейнері). Пакувальний аркуш необ­хідний звичайно в тих випадках, коли в одній упаковці містяться різні за асортиментом товари. Пакувальний аркуш поміщається в упаковки так. щоб покупець міг його легко виявити, або кладеться в спеціально при­стосовану кишеню з зовнішнього боку упаковки.

Пакувальний аркуш включає такі дані: кількість кожного сорту (кількість штук в упаковці); номер упаковки (місця). Пакувальний ар­куш використовується як доповнення до рахунку-фактури в тому випад­ку, коли відправляється велика кількість найменувань товарів або коли кількість, вага чи вміст кожного індивідуального місця різні. Пакуваль­ний аркуш варто відрізняти від контейнерного навантажувального сер­тифіката, який використовується з іншою метою. Пакувальний аркуш і рахунок-фактура мають практично однаковий зміст, відмінність полягає лише в тому, що в пакувальному аркуші не вказуються ціни. Пакуваль­ний аркуш може мати форму Комплектувальної відомості.

Підтвердження на фрахтування тоннажу

Документ, який видається перевізником для підтвердження того, що для даної партії зарезервоване місце на якомусь транспортному засобі.

Податкова декларація

Документ (податок на додану вартість), в якому імпортер показує стосовні до справи дані, необхідні компетентному органу для вилучення податків із доданої вартості.

Початкова ціна Контракту

Це первинна ціна Контракту, розрахована учасником, представлена в його тендерній пропозиції та зазначена в листі-акцепті Замовника.

Переможець тендера

Учасник тендера пропозиція якого визнана найкращою якому замовник направив лист-акцепт і який підписує контракт або договір згідно вимог тендерної документації (надання забезпечення виконання договору)

Перепустка на товар

Документ що дає право на вивіз указаних у ньому товарів з території порту або кінцевого пункту який охороняється

Період дії оферти

Період часу протягом якого оферта залишається відкритою для прийняття та підписання замовником

Підрядник

Це фізична чи юридична особа чию тендерну пропозицію на виконання робіт було прийнято замовником. Підрядник - це головний виконавець робіт

Платіжні сертифікати

Документи підписані керівником проекту що засвідчують обсяг виконаних робіт за звітні періоди і є предметом оплати замовником

Послуги

Будь-яка закупівля крім товарів та робіт включаючи підготовку спеціалістів консультації інформаційне обслуговування забезпечення транспортом і зв’язком освоєння технологій наукові дослідження медичне та побутове обслуговування

Постачальник (виконавець)

Суб’єкт господарювання (резидент або нерезидент) який підтвердив намір взяти участь у процедурі закупівлі та подає чи подав тендерну пропозицію

Потенційний учасник тендера

Претендент постачальник консультант або підрядник готовий брати участь у конкурсному виборі

Правила закупівель на основі конкурсу

Процес вибору замовником найкращого претендента з тих хто готовий та має право укласти справедливий і рівноправний контракт Складова частина цього процесу – проведення тендера

Преференційна поправка

Спосіб надання замовником переваги вітчизняному виробнику при визначенні переможця процедур закупівель шляхом застосування відсоткової межі до ціни його тендерної пропозиції у порівнянні з найбільш вигідною пропозицією серед поданих у розмірах встановлених законом

Претендент

потенційний учасник конкурсу який бажає брати участь у тендері й успішно пройшов кваліфікаційний відбір проведений тендерним комітетом

Прибуток

Реальна різниця між загальною сумою платежів отриманих виконавцем від замовника до завершення контракту і сумою всіх витрат на виконання даного контракту включаючи накладні витрати й платежі субпідрядникам

Програма тендера

План дії по проведенню тендера який встановлює послідовність і час здійснення заходів необхідних для завершення й своєчасного представлення переможця тендера

Продовження термінів

Зміни передбачуваної дати завершення прийняті керівником проекту та замовником

Прок’юремент

Сукупність методів, що дозволяють максимально ефективно задовольняти потреби організації (замовника) в товарах, роботах і послугах.

Процес визначення ціни пропозиції

Процес підготовки (розрахунок) претендентом ціни яку він пропонує в оферті з урахуванням прямих витрат накладних витрат впливу умов ринку можливого ризику передбачуваного прибутку і можливої конкуренції інших учасників

Протокол іспитів

Документ який включає опис іспитів устаткування і результати цих іспитів Складається після проведення продавцем разом із представником покупця (іменованим інспектором або приймальником) повних іспитів на підприємстві продавця Мета іспитів – перевірка відповідності виготовленого товару умовам замовлення Протокол надсилається замовнику негайно після їх проведення Звичайно на основі протоколу іспитів сторони підписують приймально-здавальний акт після чого видається дозвіл на відвантаження

Р

Рахунок специфікація

Комерційний рахунок який об’єднує реквізити рахунку і специфікації У ньому звичайно вказується ціна за одиницю товару по видах і сортах а також загальна вартість усієї партії товару Виписується в тих випадках коли партія містить різні за асортиментом товари Іноді його називають специфікованим рахунком

Рахунок-фактура

Комерційний рахунок який звичайно виписується після постачання товару Крім свого головного призначення як документа що вказує суму незалежного за товар платежу рахунок-фактура може бути використана як накладна яка направляється з товаром На вимогу митних органів у багатьох країнах рахунок-фактура виписується на встановлених бланках і такі рахунки служать одночасно й сертифікатом про походження товару

Рахунок страховика

Документ що видається страховиком із указівкою суми здійсненого страхування із вимогою сплати цієї суми

Рахунок експедитора

Видається експедитором із переліком використаних послуг їх вартості і вимогою їхньої оплати

Розписка в одержанні вантажу

Документ який видається перевізником або агентом перевізника і підтверджує одержання для перевезення вантажів зазначених у ньому на умовах указаних у документі або на які є посилання в документі і дозволяє перевізнику виписати транспортний документ

Розписка в прийомі товарів (квитанція зі складу)

Документ який видається портом, складом, депо або оператором термінал і підтверджує одержання на зберігання указаних у ньому товарів за умов, зазначених у даному документі , або на які у ньому є посилання (термін зберігання, плата). Цей документ засвідчує, що товари, прийняті на зберігання, занесені до складської книги і підлягають видачі або самому власнику, або особі, вказаній в передатному написі.

Ризик

Імовірні і випадкові події, які можуть уплинути на хід виконання контракту. Це можуть бути події, безпосередньо пов’язані з контрактом (пожежа, крадіжка, умови майданчика, недосконала документація), або зовнішні стосовно контракту (політичні чи економічні події, погода, стихійні лиха).

С

Свідчення про контроль якості товару

Документ, що видається компетентним органом і підтверджує якість описаних у ньому товарів відповідно до національних або міжнародних стандартів, до законодавства країни імпортера, до умов контракту.

Сертифікат походження товару

Документ, що видається компетентним органом (в Україні — Торго­во-промисловою палатою) у країні експортера і чітко засвідчує поход­ження товару. Цей сертифікат може включати також декларацію вироб­ника, продуцента, постачальника, експортера чи іншої компетентної особи: термін "країна" може означати групу країн, регіон або якусь час­тину країни. Такий документ обов'язковий при імпорті, якщо з поход­женням товару, декларованого на митниці, пов'язане надання привілейо­ваного режиму, пільгового тарифу, знижок від загального тарифу, без­митного ввозу та ін. Сертифікат походження видається на підставі Акти експертизи походження товару.

Сертифікат якості

Документ, що засвідчує якість фактично поставленого товару і його відповідність умовам контракту. В ньому дається характеристика товару або підтверджується відповідність якості товару визначеним стандартам чи технічним умовам замовлення. Сертифікат про якість видається від­повідними компетентними організаціями, державними органами, торго­вельними палатами, спеціальними лабораторіями як у країні експорту, так і імпорту. Іноді сторони домовляються про надання сертифікатів різ­них контрольних і перевірочних установ, інститутів, палат мір і ваги та інших організацій. Сертифікат про якість може видати (відповідно до умов контракту) і фірма-виготовлювач.

Сертифікат про усунення дефектів

Підписаний Замовником чи його уповноваженою особою документ про усунення Виконавцем усіх виявлених дефектів у період з дати завершення до закінчення гарантійного періоду.

Складська розписка експедитора

Документ, що виписується експедитором, у якому підтверджується одержання товару і вказуються умови зберігання товару на складі або його видача, а також міститься посилання на ці умови. У документі є докладні положення, стосовно прав отримувачів документа, які одержа­ли його по передатному напису, передачі прав власності і т.д.

Специфікація

Основні технічні вимоги по виконанню робіт, які включені до Кон­тракту, а також будь-які модифікації чи доповнення, зроблені чи за­тверджені Керівником проекту в процесі виконання робіт.

Сповіщення про відвантаження

Документ, яким продавець або вантажовідправник інформує ванта­жоодержувача про відправлення товару. У ньому вказуються наймену­вання товару, дата відвантаження, транспортний засіб, назва судна, опис вантажних місць, упаковки і маркірування, передбачене місце прибуття в пункт призначення.

Сповіщення про виникнення перешкод у постачанні вантажу

Документ, яким перевізник сповіщає вантажовідправника або, в разі потреби, вантажоодержувача про виникнення таких перешкод і запитує інструкції щодо того, що слід робити з вантажем, якщо в договорі пере­везення або транспортному документі немає таких інструкцій.

Сповіщення про готовність до відвантаження

Повідомлення вантажовідправником вантажоодержувача про те, що товар, який має постачатися, готовий до відвантаження. Залежно від умов контракту покупець повинний, одержавши сповіщення, видати дозвіл на постачання, надати транспортні засоби для вивозу товару або повідомити адреси експедитора або місцезнаходження транспортного засобу, на який повинен бути доставлений товар; акредитив відкрива­ється звичайно також після одержання такого сповіщення.

Сповіщення є важливим документом; якщо воно зроблено не в уста­новлений в контракті час, це може спричинити відмову покупця від ви­конання своїх зобов'язань або нарахування штрафів за прострочення в постачанні.

Т

Тендерна документація

Документація, яка готується замовником з урахуванням проектної документації та передається або продається претендентам для підготов­ки ними тендерних пропозицій щодо предмету закупівлі.

Тендерний комітет

Група спеціалістів, що призначається за наказом замовником відпо­відальною за здійснення процедур закупівлі згідно з положеннями Зако­ну про закупівлі. Функції, діяльність та повноваження визначаються Положенням про тендерний комітет.

До складу тендерного комітету не може входити жоден з претенден­тів.

Тендерна пропозиція

Пропозиція щодо певного предмета закупівлі, яка готується та пода­ється учасником торгів (виконавцем) замовнику відповідно до вимог тендерної документації.

Товари

Продукція будь-якого виду та призначення, у тому числі сировина, вироби, устаткування, технології, предмети у твердому, рідкому, газо­подібному стані, включаючи електроенергію, а також послуги, пов'язані з поставкою товарів, якщо їх вартість не перевищує вартості самих то­варів.

Товаротранспортна накладна

Документ, що оформляє перевезення вантажів визначеним видом транспорту. Див. Авісівантажна накладна, Автодорожна накладна. Залізнична накладна. Морська накладна. Річкова накладна.

Товаросупроводжувальні документи

Документи, що супроводжують вантаж від вантажовідправника до вантажоодержувача, містять усі необхідні відомості про товар і умови контракту і на підставі яких вантажоодержувач приймає постачання то­вару. До головних товаросупроводжувальних документів належать: Комерційний рахунок. Відвантажу вальна специфікація. Сертифікат якос­ті. Сертифікат походження. Товаротранспортна накладна. Пакувальний аркуш (див. відповідні статті).

Товароскладова квитанція

Документ, що видається власником складу вантажовласнику для під­твердження прийняття ним вантажу на зберігання. Товароскладова кви­танція складається з двох окремих частин: складського посвідчення і складського варранта, використовуваного в якості заставного свідчення (див. Варрант)

Торги

Порядок здійснення конкурентного відбору виконавців (постачаль­ників) щодо закупівлі товарів, виконання робіт, надання послуг за про­цедурами, встановленими Законом.

У

Уповноважений орган

Спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади з питань координації закупівель товарів, робіт і послуг, визначається Ка­бінетом Міністрів України.

Учасник тендера

Претендент, який пройшов попередній добір, узяв участь у підго­товці тендерної пропозиції і представив Оферту.

Ф

Форма тендера

Форма представлення тендерної пропозиції для розгляду.