Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Марк пр.закуп НМК.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
619.01 Кб
Скачать

1.Вступ

Реалiзацiя ринкових реформ в Україні вимагає сьогоднi застосовувати тaкi засоби та механiзми, якi забезпечують ефективне використання дер­жавних коштiв, а запорука цьому - сучаснi методи управлiння. Важливе мiсце серед цих методiв займає методологiя управлiння закупівельними роботами у процесі матеріально- технічного забезпечення проектів підприємства , яка до­зволяє комплексно дослiджувати рух коштiв, прозоро планувати необхiднi витрати, контролювати цi витрати та запобiгати або передбачати складнi ситуацiї з нестачею коштiв.

Саме в процесi такої дiяльностi спеціалісти з закупівель, маючи на мeтi досягнути ефективного результату економiчно i якiсно використовувати ресурси, в процесi реалiзaцii проекту наймають персонал, закуповують устаткування або користуються рiзними послугами поза чи в серединi ор­ганiзацiї. В обох випaдках вдале матерiальне забезпечення проектiв дося­гаєrься за допомогою ефективннх контpaктiв, якi визначають вже npaвові вiдносини сторін , тривалiсть, природу i змiст товару, роботи або послуги, а також умови виконання i фiнансування. Ця функцiя матерiального забез­печення ресурсами має досить важливе значення. Розглянута функцiя в сучасному бiзнесi отримала назву закупiвлi.

Сьогоднi велику увагу становленню й розвитку процесiв та процедур закупiвель придiляе наша держава, прийнявши 20 лютого 2002 року Закон "Про закупiвлю товарів, робiт та послуг за державнi кошти". На державно­му piвнії ставиться завдання створити ефективну систему державних заку­пiвель. Для виконання цього завдання треба мати розвинуту законодавчу базу та квалiфiкованi кадри, якi могли б використовувати цю базу найлiп­шим чином.

Основний змiст управлiння закупiвлями пiсля визначен­ня стратегії складає процес придбання, який включає ряд етапiв: визна­чення i пiдготовка, узгодження i затвердження, реалiзацiя й аналiз. Слiд усвiдомити, що процедури закупiвель великою мiрою залежать вiд визна­чення напрямку проекту й загального оточення.

1.1. Мета викладання дисципліни

Мета дисципліни: вивчення науково-теоретичних і практичних питань процесів закупівлі, підвищення ефективності діяльності та оптимізації витрат у процесі товарного руху з урахуванням вимог ринку та прибутковості діяльності усіх суб’єктів, охоплених цією діяльністю.

1.2 . Завдання вивчення курсу

Задачі дисципліни:

  • засвоєння науково-теоретичних питань закупівель в умовах ринку;

  • вивчення теоретичних і практичних питань процесу закупівель;

  • надання майбутнім фахівцям-маркетологам знань з питань усіх фаз закупівель: визначення,підготовки,реалізації та аналізу;

  • забезпечення необхідних знань щодо законодавчої бази закупівель;

- набуття студентами методологічних і методичних навичок формування й організації діяльності тендерного комітету ;.

1.4.Структурно-логічне місце дисципліни в навчальному процесі підготовки фахівців

Дисципліна “Маркетинг закупівлі” безпосередньо пов’язана з основними положеннями ринкової економіки, теорії та практики маркетингової діяльності підприємств у сфері забезпечення, теорії маркетингових досліджень, маркетингової діяльності у посередницькій сфері, менеджменту, логістики, комунікацій, з іншими напрямами економічних знань і дисциплін, що формують профіль підготовки фахівців з маркетингу. Вузлові питання даної дисципліни пов'язані з такими дисциплінами, як "Маркетинг", "Промисловий маркетинг", "Стратегічний маркетинг", "Маркетинговий менеджмент", "Маркетинговий аналіз", "Економіка підприємств", "Маркетингові дослідження", "Інфраструктура товарного ринку", "Маркетинг послуг".