Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТДП для 2МВ 2011-2012.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
724.99 Кб
Скачать

Завдання 3

На основі вивчення тематичного матеріалу проаналізувати вищенаведені твердження та підготувати письмові аргументовані відповіді на такі питання:

  1. Назвіть правовідносини, в яких держава може виступати як суб’єкт правовідносин.

  1. Відомо, що основою правових відносин є правові норми. У своєму робочому зошиті аргументуйте, що вони визначають?

  1. Випишіть у зошит назви суб’єктів правовідносин за галузями права.

  1. Проаналізуйте зміст правоздатності фізичної особи в контексті ст.26 Цивільного кодексу України.

  1. У випадках, коли законом дозволяється одружуватися до досягнення 18-го віку, фізична особа, яка не досягла 18-го віку, набуває дієздатності в повному обсязі з моменту одруження, тобто з часу укладення шлюбу. Як такі моменти вирішує нове законодавство? (зокрема Цивільний та Сімейний кодекси).

  1. Проаналізуйте Цивільний кодекс України, Сімейний кодекс України, Кодекс України про адміністративні правопорушення і знайдіть статті, у яких містяться обмеження правоздатності фізичних осіб.

  1. Ст.30 Цивільного кодексу УРСР 1963р. місцем перебування юридичної особи визначала місцезнаходження її постійно діючого органу. Як це питання урегульовано Цивільним кодексом України 2003р.

  1. Визначіть об’єкт та предмет правовідносин, скажімо, коли йдеться про життя, здоров’я людини, про посягання на честь та гідність її.

  1. Наведіть приклади юридично значущих станів як юридичних фактів, що характеризують різні сторони буття особи.

  1. Наведіть приклади юридичних фікцій у Сімейному, Кримінальному та Кодексі України про адміністративні правопорушення, конституційному праві.

Завдання 4

Використовуючи доступну довідкову літературу і нормативні матеріали, підготувати письмову роботу (до 2-х стор.), охарактеризувавши юридичні факти та їх класифікацію.

Література

  1. Стретович В. Правова система України: загальна характеристика сучасного стану формування // Право України. - 1998. - №2. – С. 3.

  2. Бейкун А. Проблемні питання впливу кодифікації та систематизації аграрного законодавства на динамізм процесів у сфері АПК // Право України. - 1998. - №11. – С. 42.

  3. Ткаченко О. Правова реформа в Україні та проблеми гармонізації національного законодавства з міжнародним правом // Право України. - 1998. - №12. – С. 3.

  4. Опришко В. Питання гармонізації законодавства України з міжнародним правом і національними правовими системами // Право України. - 1999. - №8. – С. 8.

  5. Лисенкова О. Законодавство України: необхідне нормативне визначення поняття // Право України. - 1999. - №11. – С. 93.

  6. Опришко В. Загальнотеоретичні та практичні проблеми систематизації законодавства України // Право України. - 1999. - №12. – С. 25.

Тема 8. Реалізація норм права. Тлумачення норм права Лекція 8. Реалізація норм права. Тлумачення правових норм

2 год.

 

1. Поняття та форми реалізації норм права.

2. Застосування правових норм, як особлива форма їхньої реалізації.

3. Стадії застосування норм права. Акти застосування норм права.

4. Поняття, види та способи тлумачення норм права.

5. Тлумачення правових норм за обсягом.

6. Прогалини у праві та способи їх усунення.

 Мета лекції: поглиблення знань про реалізацію норм права, її форми, стадії застосування норм права, про прогалини в законодавстві України та про можливість їх усунення; аналіз особливостей в правозастосовчій діяльності органів внутрішніх справ. Формування відповідального відношення до правозастосовчої діяльності, виховання у дусі поваги до прав і свобод людини.

Соціальна природа реалізації норм права. Основні форми безпосередньої реалізації права. Правомірна поведінка як умова реалізації права. Методи забезпечення реалізації норм права. Використання норм права. Використання приписів норм права. Дотримання норм права.

Застосування норм права – специфічна форма людської діяльності. Основні ознаки та необхідність застосування права. Суб’єкти і стадії застосування норм права. Соціальний механізм застосування норм права. Зовнішні та внутрішні чинники в детермінації правозастосовної діяльності.

Правозастосувальний акт: поняття, особливості. Функції актів застосування права. Класифікація правозастосовних актів. Прогалини у праві. Аналогія закону та аналогія права.

Законність у правозастосовній діяльності. Методологія аналізу принципів і вимог законності у правозастосовній діяльності. Законність і нетипові ситуації правозастосовного процесу.

Правозастосування в міжнародно-правовій діяльності. Інтелектуально-вольові аспекти формування правозастосувального рішення.

 Поняття та сутність тлумачення. Місце тлумачення у правовій діяльності та механізмі правового регулювання. Загальна характеристика процесу тлумачення права. З’ясування норм права. Способи, результати та критерії тлумачення. Роз’яснення норм права. Види, акти тлумачення та їх дія.

Поняття офіційного тлумачення, його види.

Неофіційне тлумачення норм права, його види.

Інтерпретаційно-правові акти: поняття, властивості, види. Місце та роль Конституційного Суду України в інтерпретаційно-правовій діяльності. Юридична природа “постанов Пленуму Верховного Суду України”. Відмінність інтерпретаційно-правових актів від нормативно-правових та правозастосовних.

Тлумачення норм права за обсягом їх правового змісту. Суб’єкти тлумачення норм права в Україні: види та повноваження. Тлумачення норм права та державна політика. Роль соціальних інтересів у тлумаченні права. Досвід зарубіжних країн у тлумаченні норм права.

Тлумачення норм права за участю міжнародних організацій.

Практичні результати тлумачення норм права.