Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТДП для 2МВ 2011-2012.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
724.99 Кб
Скачать

Завдання 2 Проаналізуйте ситуацію й підготуйте письмові відповіді на поставлені питання:

В українсько-російських відносинах дестабілізуючими чинниками виступають територіальні претензії з боку окремих політичних сил Росії до України, антиукраїнські виступи в російських засобах масової інформації. Економічна експансія російського капіталу в Україну, спроби обмежити функціонування української мови в Україні як державної тощо. Які джерела цих та інших дестабілізуючих чинників в українсько-російських взаєминах, чиї інтереси вони відображають, які шляхи їх усунення?

На основі використання літератури, виданої провідними аналітичними та прогностичними центрами, опишіть можливі сценарії розвитку України у ХХІ столітті.

Завдання та методичні рекомендації для самостійної роботи Завдання 1

  1. Для кожного з поданих у стовпчику Б ключових понять теми підберіть визначення зі стовпчика Г; перед кожним визначенням у стовпчику В поставте номер, яким відповідає поняття, позначене в стовпчику А.

п/п

Поняття

Визначення поняття

А

Б

В

Г

1.

Форма держави

Основні напрямки її діяльності, в яких відображаються й конкретизуються завдання і мета держави, проявляється її сутність та зміст, а також соціальне призначення.

2.

Конфедерація

Форма правління, за якої найвища державна влада повністю або частково належить одній особі, здійснюється за спадковим правом і не є похідною від будь-якої іншої влади.

3.

Республіка

Союзна держава, що складається з державних утворень, які наділені певною політичною і юридичною самостійністю.

4.

Функції держави

Єдина держава, адміністративно-територіальні одиниці якої не мають свого власного суверенітету і політичної самостійності.

5.

Унітарна держава

Форма врядування, за якої найвища державна влада здійснюється виборними органами, що обираються населенням на певний визначений строк.

6.

Федерація

Постійне об’єднання суверенних держав, що створюється заради досягнення спільної мети (найчастіше зовнішньо-політичної чи оборонної) і утворює спільні органи влади, які не мають верховенства над вищими органами влади окремих держав.

7.

Монархія

Насильно створена складна держава, що досить часто має деспотичні форми правління.

8.

Імперія

Певний спосіб організації і функціонування органів державної влади, що складається під впливом історичних, географічних, соціокультурних та інших умов розвитку.

Завдання 2

За наведеним у першому рядку зразком відмітьте в таблиці характеристики, притаманні названим державам, застосовуючи такі позначення: А – унітарні держави; Б – унітарні держави, які мають у своєму складі територіальні автономії; В – федерації; Г – федерації, суб’єкти яких мають право виходу з автономії; Д – конфедерації; Е – імперії; Є – парламентські монархії; Ж – дуалістичні монархії.

А

Б

В

Г

Д

Е

Є

Ж

Іспанія

ФРН

Данія

Індія

Нігерія

Канада

Росія

Японія

Словенія

Мексика

США

Швейцарія

Україна