Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломатична історія.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
498.69 Кб
Скачать

Тема 7. Європейська дипломатія в роки Кримської війни і Паризький мир

Міжнародна ситуація періоду Кримської війни. Загострення Східного питання після революції 1848-1849 рр. Переговори про розподіл Туреччини. Російсько-французьке суперництво в Туреччини.

Місія князя А.С.Меншикова в Туреччині. Контрманеври англійського посла в Константинополі. Заняття російськими військами дунайських князівств. Позиція Франції в російсько-турецькому конфлікті. Позиція Австрії в російсько-турецькому конфлікті. Позиція Прусії в російсько-турецькому конфлікті. “Віденська нота”. Оголошення Туреччиною війни Росії.

Вступ Англії і Франції у війну проти Росії. Проект послаблення і розчленування Росії, висунутий Пальмерстоном. Місія А.В.Орлова у Відні. “Чотири пункти” Наполеона ІІІ (18 липня 1854 р.). позиція Швеції. Виступ австрійської дипломатії.

Паризький конгрес 1856 р. Таємні переговори Наполеона ІІІ з Олександром ІІ про мир. Австрійський ультиматум Росії. Позиція Франції на Паризькому конгресі. Позиція Англії на конгресі. Умови миру.

Тема 8. Європа в період об’єднання Німеччини

Прусько-датський конфлікт із-за Шлезвіг-Гольштинії. Питання про володіння Шлезвіг-Гольштинією після смерті Фрідріха ІV. Позиція Росії. Позиція Англії, Франції і Австрії.

Угода між Австрією і Прусією. Ставлення великих держав до Прусько-датської війни. Умови миру з Данією.

Австро-пруська війна. Конфлікт між Прусією і Австрією з-за Шлезвіг-Гольштинії. Гаштейнська конвенція (14 серпня 1865 р.). Олександр ІІ, Горчаков і питання об’єднання Німеччини. Зустріч Бісмарка з Наполеоном ІІІ у Біарриці (1864 р.). підготовка Прусії до війни. Втручання Наполеона ІІІ в дипломатичні переговори Бісмарка. Австро-пруська війна. Нікольсбургське перемир’я (26 липня 1866 р.). Дипломатична підготовка франко-пруської війни. Роль Прусії в Північно-німецькому союзі після Празького миру. Ставлення Англії до Прусії. Стосунки між Росією та Прусією. Стосунки між Францією та Прусією. Французькі вимоги до Прусії про компенсацію за нейтралітет. Меморандум Друен-де-Люіса. Переговори Бенедетті з Бісмарком. Невдоволення Англії вимогами Франції. Перспектива майбутньої франко-пруської війни. Люксембургське питання. Позиція Росії. Конференція держав у Лондоні в травні 1867 р. Невдача мексиканської авантюри Наполеона ІІІ.

Тема 9. Європа в період франко-прусської війни

Дипломатична ситуація напередодні франко-пруської війни. Зовнішнє і внутрішнє становище Франції напередодні франко-пруської війни. Кандидатура Леопольда Гогенцоллерна на іспанський престол. Переговори Бенедетті з Вільгельмом І в Емсі. Нарада у Наполеона ІІІ 12 липня 1870 р. Вимоги Наполеона ІІІ до Вільгельма І. “Емська депеша” Бісмарка. Незадоволення Олександра ІІ поведінкою Наполеона ІІІ.

Франко-пруська війна. Позиції Росії, Австро-Угорщини та Італії під час франко-пруської війни. Відміна нейтралізації Чорного моря. Заключення прелімінарної мирної угоди у Версалі. Проголошення Германської імперії. Франкфуртський мир.

Тема 10. Європа після Франкфуртського миру (1872-1875 рр.)

Франко-німецькі відносини в 1871-1873 рр. Угода трьох імператорів. Франко-німецький конфлікт 1874 р. Місія Радовіца (лютий 1875 р.). Воєнна тривога 1875 р.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]