Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Полная МУ проведения Госэкзамена Бак УКР 1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
3.63 Mб
Скачать

Зразкові відповіді на окремі програмні питання

Відповідь на питання з дисципліни «Об'ємний гідропривід»

ПИТАННЯ:

Гідророзподільники. Призначення, класифікація.

ВІДПОВІДЬ:

Гідророзподільники призначені для пропущення, перекриття і зміни напряму руху рідини в гідросистемі об'ємного гідроприводу.

Класифікація

  1. За конструкцією запірно-регулюючого елемента гідророзподільники поділяються на золотникові, кранові і клапанні.

  2. За кількостю позицій (комбінацій переключення) вони підрозділяються на двопозиційні, трипозиційні і т.і. гідророзподільники.

  3. За кількістю гідроліній, які підводяться (ходів), вони поділяються на трилінійні (триходові), чотирилінійні (чотириходові) і т.і. гідророзподільники.

  4. За системою керування запірно-регулюючим елементом вони поділяються на гідророзподільники з ручною, електромагнітною, гідравлічною та змішаною системою керування.

Приклад графічного позначення гідророзподільника на схемі об'ємного гідроприводу.

а) двопозиційний чотириходовий гідророзподільник з ручним керуванням

б) трипозиційний чотириходовий гідророзподільник з ручним керуванням

Відповідь на питання по дисципліні «Деталі машин»

ПИТАННЯ:

Муфти. Застосування. Класифікація механічних муфт. Вибір муфт.

ВІДПОВІДЬ:

Муфтами називають пристрої, що з'єднують вали і передають обертовий момент. Муфти можуть виконувати й інші функції: компенсація погрішностей взаємного розташування валів, захист елементів привода машини від перевантажень, зниження динамічних навантажень, з'єднання і роз'єднання робочого органа машини з двигуном без його вимикання.

Застосування муфт пов'язане з тим, що більшість машин і їх приводів компонують з окремих складальних одиниць, що мають вхідні і вихідні вали. Безпосередній кінематичний і силовий зв'язок між двигуном і редуктором, редуктором і робочим органом здійснюється за допомогою муфт. Муфти застосовують також тоді, коли довгі вали за умовами технології виготовлення і монтажу або транспортування виготовляються з декількох складових частин.

За принципом роботи муфти приводів поділяють на: механічні, гідравлічні та електричні.

Класифікація механічних муфт:

Муфти механічні

Некеровані Керовані Самокеровані

Глухі Кулачкові Відцентрові

Пружні Фрикційні Обгінні

Компенсуючі Запобіжні

Муфти підбирають за розрахунковим передаваним моментом:

Тр = Кп ·Т,

де Т – номінальний обертаючий момент;

Кп – коефіцієнт, що враховує короткочасні перевантаження або режим роботи.

Відповіді на питання по дисципліні «Технологія машинобудування»

ПИТАННЯ:

Зубонарізування черв'ячною фрезою.

ВІДПОВІДЬ:

Так як черв'як у поздовжньому перетині є рейкою, він забезпечує правильне зчеплення з евольвентними колесами будь-якого числа зубів, тому черв'ячна фреза може нарізати колеса з будь-яким числом зубів (того ж модуля і кута зачеплення) однаково точно. У цьому її велика перевага. У процесі нарізування безперервним методом обкатування (огину) імітується зубчасте зчеплення, де черв'як – різальний інструмент у вигляді черв'ячної фрези, а колесо – заготовка, на якій треба нарізати зуби. Фреза обертається і рухається поступово відповідно до обертання нарізуємого колеса, тобто щоб за одне обертання його встигли утворитися насічки від зубів фрези по всій довжині окружності колеса.

Вісь фрези ОО нахиляють до торця колеса під кутом о, рівним кутові підйому нитки фрези на її ділильному циліндрі при нарізуванні прямозубих циліндричних коліс. При нарізуванні косозубих коліс цей кут дорівнює сумі (або різниці) кутів.

Фрезу встановлюють або на повну глибину западини зуба при m < 8 мм, або на 0,6 hз при першому і 0,4 hз при другому проході при m > 8 мм. Для чистового проходу залишають припуск від 0,5 до 1 мм на товщину зуба.

Зубофрезерування можна вести при профільній, осьовій і діагональній подачах. При подовжній подачі фреза переміщується вздовж осі заготовки, при осьовій – вздовж вісі, при діагональної – спільно 1 + 2. Кращі за всіх - поверхні при діагональній подачі.

ПИТАННЯ:

Нарізування шпонкових пазів і шліців.

ВІДПОВІДЬ:

Шпонковий паз обробляють фрезеруванням, що не забезпечує точного допуску на ширину паза. Тому вони не забезпечують взаємозамінності при збиранні і застосовуються в дрібносерійному виробництві. Пази під призматичні шпонки нарізають на вертикально-фрезерних верстатах пальчиковою фрезою, при цьому діаметр фрези дорівнює ширині паза. При невеликих діаметрах фреза працює як свердло, оскільки спочатку дають вертикальну подачу, а потім подовжню. При великих діаметрах спочатку свердлом роблять засвердлювання, а потім в отвір вводять фрезу і дають подовжню подачу. Сегментні шпонки зручніші при демонтажі. Пази під них виконують дисковими фрезами. Радіус фрези дорівнює радіусові сегмента, а товщина диска дорівнює ширині паза. Обробка ведеться на горизонтально- фрезерних верстатах. Дисковими фрезами виконують і довгі шпонкові пази, при цьому як і при нарізуванні шліців черв'ячними фрезами треба передбачати вихід фрези.