Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дослідження торгівлі людьми_Білорусь, Молдова,...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
13.7 Mб
Скачать
  1. Ризики, що асоціюють зі згодою працювати за кордоном без офіційного працевлаштування: Білорусь (%)

Чоловіки значно рідше за жінок усвідомлюють ризик стати жертвою торгівлі людьми за згоди працювати без офіційного працевлаштування (24% проти 33%, відповідно).

  1. Ризики, що асоціюють зі згодою працювати за кордоном без офіційного працевлаштування: Білорусь (%)

П'ятдесят три (53) відсотки тих, хто погодився б платити працедавцю штрафи за помилки в роботі під час роботи за кордоном, усвідомлюють ризик неотримання або отримання меншої плати за свою роботу. Тридцять сім (37) відсотків з них вважають, що немає жодного ризику, якщо роботу пропонує особа, якій довіряють, і сам мігрант є обережним. Тільки 2% з них визнають ризик стати жертвою торгівлі людьми в цій ситуації, в порівнянні з 20% тих, хто не погодився би платити штрафи за помилки в роботі під час роботи за кордоном. Отже, нижчий рівень обізнаності про торгівлю людьми корелює з більш високим рівнем згоди з ризикованими пропозиціями. Між чоловіками і жінками з точки зору обізнаності про ризики, пов'язані зі згодою платити штрафи за помилки в роботі, суттєвої різниці немає.

  1. Ризики, пов'язані зі згодою платити працедавцю штрафи за помилки в роботі: Білорусь (%)

Тридцять один (31) відсоток тих, хто погодився би працювати за кордоном у закритих приміщеннях, вважають, що немає жодного ризику, якщо роботу пропонує особа, якій вони довіряють. Тільки 11% з них усвідомлюють ризик стати жертвою торгівлі людьми в такій ситуації, в порівнянні з 46% тих, хто не погодився би працювати за кордоном без офіційного працевлаштування, працювати задарма або за значно меншу платню. Між чоловіками і жінками немає істотних відмінностей з точки зору обізнаності про ризики, пов'язані зі згодою працювати за кордоном у закритих приміщеннях.

  1. Ризики, пов'язані зі згодою працювати у замкнених приміщеннях (без дозволу покидати робоче місце): Білорусь (%)

П'ятдесят сім (57) відсотків білорусів усвідомлюють ризик стати жертвою торгівлі людьми, якщо віддадуть паспорт працедавцю за кордоном, 18% визнають ризик отримання меншої оплати. У відповідях на це запитання значущих відмінностей між чоловіками і жінками не виявлено.

  1. Ризики, пов'язані зі згодою віддати паспорт працедавцю на час працевлаштування: Білорусь (%)9

Сорок чотири (44) відсотки білорусів усвідомлюють ризик депортації з країни в ситуації незаконного перетину кордону, 38% знають, що можуть потрапити у в'язницю, і тільки 13% визнають небезпеку стати жертвою з торгівлею людьми. Чоловіки менше усвідомлюють ризик стати жертвою торгівлі людьми, ніж жінки (10% проти 16%).

  1. Ризики, пов'язані зі згодою нелегально перетнути кордон: Білорусь (%)10

Тридцять один (31) відсоток білорусів усвідомлюють ризик ув'язнення в разі роботи за кордоном на незаконному виробництві, 26% знають про ризик депортації з країни, 18% - про ризик стати жертвою торгівлі людьми і 17% - про ризик отримання меншої оплати праці. Чоловіки частіше усвідомлюють ризик депортації з країни, ніж жінки (28% проти 23%).

  1. Ризики, пов'язані зі згодою працювати на нелегальному виробництві: Білорусь (%)11

3.2. Схильність до міграції та обізнаність про потенційні ризики в Молдові

Рівень потенціальної трудової міграції в Молдові збільшився за 2008-2011 роки: в 2011 р. 5% уже знайшли роботу за кордоном, 19% планують знайти найближчим часом (порівняно з 14% в 2008 р.).

  1. Ставлення до роботи за кордоном: Молдова (%)

Рівень потенціальної трудової міграції серед чоловіків майже в два рази вищий, ніж серед жінок.

  1. Ставлення до роботи за кордоном: Молдова (%)

Двадцять дев'ять (29) відсотків молдаван погодились би працювати на будівництві, 22% - на роботу по домогосподарству. Хоча відносна більшість білорусів та українців готові працювати за кордоном на кваліфікованій роботі за своєю спеціальністю, тільки 17% молдаван вибрали цю опцію в 2011 році (в порівнянні з 34% в 2008 році: можливо, люди менше вірять у таку можливість у посткризовий період).