Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дослідження торгівлі людьми_Білорусь, Молдова,...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
13.7 Mб
Скачать
    1. Зміни у методології розрахунку масштабів трудової міграції

У 2006 і 2008 роках частка розширених сімей (батьки, діти, подружжя, брати/сестри), члени яких працюють за кордоном, розраховувалася як сума першої та третьої відповідей (без перетинів) на таке запитання:

ВИ АБО ВАШІ БЛИЗЬКІ РОДИЧІ (БАТЬКИ, ДІТИ, ЧОЛОВІК/ДРУЖИНА, БРАТИ/СЕСТРИ) ПРАЦЮВАЛИ ПРОТЯГОМ ОСТАННІХ 3 РОКІВ ЗА КОРДОНОМ, АБО ПРАЦЮЄТЕ/-ЮТЬ ЗАРАЗ?

ЗАЧИТАЙТЕ ВАРІАНТИ. ПРИПУСКАЄТЬСЯ ДЕКІЛЬКА ВАРІАНТІВ ВІДПОВІДІ

Так, я працюю зараз 1

Так, я працювала/-вав протягом останніх 3 років 2

Так, мій родич/родичі працюють зараз 3

Так, мій родич/родичі працювали протягом останніх 3 років 4

Ні (або працювали, але в далекому минулому) 5

Найбільш сумнівним моментом в цій методології була інтерпретація першої відповіді: «Я працюю зараз» - яку відповідь (першу чи другу) має вибрати людина, якщо інтерв'юер застав його/ її вдома після повернення додому з однієї подорожі, пов'язаної з трудовою міграцією, і перед наступною такою поїздкою? В Україні та Білорусі в 2006-2008 роках було всього 0,5% -0,8% респондентів, які вибрали першу відповідь, - така невелика кількість майже дорівнює похибці вибірки і нею можна знехтувати. У той же час у Молдові було 2% респондентів, які обрали першу відповідь в 2006 році і 7% в 2008 році. У 2011 році було прийнято рішення видалити першу відповідь з анкети, оскільки якщо людина була вдома в момент опитування, ми не можемо точно сказати, коли він чи вона будуть мігрувати знову. Таким чином, ми перерахували дані за 2006 та 2008 роки відповідно до методології 2011 року та отримали деякі непрямі свідчення обґрунтованості такого рішення для Молдови: за даними опитування, проведеного для МОП у 2008 році, оцінка кількості трудових мігрантів дорівнювала 318,3 тис.20, в той час згідно з оцінкою, розрахованою відповідно до нової методології, ми отримали 321 900 проти значення 633 тис. за підсумками оцінки 2008 року (див. Таблиця 3 Розділ 1).

    1. Зміни у методології розрахунку поширеності торгівлі людьми

У 2006 та 2008 роках була розрахована оцінка поширеності таких ситуацій торгівлі людьми:

  • Виїхали за кордон за пропозицією працевлаштування, але у країні призначення свободу людини було фізично обмежено, і людину примусили працювати у виробничій/будівничій/ сільськогосподарській сфері за низьку платню або задарма;

  • Виїхали за кордон за пропозицією працевлаштування, але у країні призначення паспорт було відібрано і людину змусили працювати у секс-бізнесі;

  • Виїхали за кордон працювати у домогосподарстві або доглядати за хворими, літніми людьми або дітьми, але по прибутті свободу людини було фізично обмежено і її змусили працювати задарма.

У 2006 та 2008 роках загальна поширеність торгівлі людьми оцінювалась за часткою розширених сімей (батьки, діти, подружжя, брати/сестри), члени яких будь-коли постраждали від принаймні однієї (або дуже рідко кількох) з трьох зазначених ситуацій торгівлі людьми.

У 2011 році формулювання опису останньої ситуації було розширене до «Виїхали за кордон працювати у домогосподарстві або доглядати за хворими, літніми людьми або дітьми, але по прибутті свободу людини змусили працювати та/або надавати послуги сексуального характеру за надзвичайно низьку платню або задарма». Крім цих трьох ситуацій, у 2011 році додатково оцінювалася поширеність таких ситуацій торгівлі людьми:

  • Виїхали за кордон з метою укладання шлюбу з іноземним громадянином/громадянкою, але у країні призначення свободу пересування людини було обмежено, а саму людину змусили працювати в домогосподарстві, доглядати за хворими, літніми людьми і дітьми, та/або надавати послуги сексуального характеру;

  • Виїхали за кордон та були силоміць змушені жебракувати на користь третіх осіб;

  • Після виїзду до іншої країни або до іншого населеного пункту людину було примусово прооперовано з метою незаконного здобуття органів для трансплантації.

У 2011 році загальна поширеність торгівлі людьми оцінюється на основі частки розширених сімей (батьки, діти, подружжя, брати і сестри), члени яких за останні три роки (з 2009) постраждали від однієї (або дуже рідко кількох) з шести згаданих ситуацій торгівлі людьми.