Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дослідження торгівлі людьми_Білорусь, Молдова,...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
13.7 Mб
Скачать
  1. Ризики, пов'язані зі згодою нелегально перетнути кордон: Молдова (%)

Чоловіки менше, ніж жінки, знають про ризик потрапити до в'язниці у разі незаконного перетину кордону (32% проти 37%); жінки меншою мірою усвідомлюють ризик депортації з країни (32% проти 38%). Тільки 1% жінок зазначили, що немає жодного ризику у такій ситуації, якщо мігрант є обережним, в порівнянні з 4% чоловіків.

  1. Ризики, пов'язані зі згодою нелегально перетнути кордон: Молдова (%)

Тридцять два (32) відсотки молдаван усвідомлюють ризик не отримання або отримання меншої плати, якщо віддадуть паспорт працедавцю за кордоном, 28% обізнані про ризик стати жертвою торгівлі людьми, 13% вважають, що немає жодного ризику, якщо роботу пропонують особи, яким вони довіряють, та якщо сам мігрант є обережним. Чоловіки більше, ніж жінки, схильні вважати, що у ситуації, коли вони віддають паспорт працедавцю за кордоном, немає жодного ризику, якщо роботу пропонує особа, якій вони довіряють (12% проти 8%).

  1. Ризики, пов'язані зі згодою віддати паспорт працедавцю на час працевлаштування: Молдова (%)12

3.3. Схильність до міграції та обізнаність про потенційні ризики в Україні

Рівень потенційної трудової міграції в Україні є нижчим, ніж у Молдові та Білорусі, хоча він дещо зріс у 2011 році: 1% вже знайшли роботу за кордоном і 5% планують знайти найближчим часом у 2011 році (проти 3% в 2008 році). Крім того, частка тих, хто не має заперечень проти роботи за кордоном, збільшилася з 27% в 2008 році до 32% в 2011 році.

  1. Ставлення до роботи за кордоном: Україна (%)

AutoShape 1993

Рівень потенційної трудової міграції серед чоловіків вдвічі вище, ніж серед жінок: 6% чоловіків планують знайти роботу за кордоном найближчим часом, в порівнянні з 3% жінок. П'ятдесят вісім (58) відсотків українських жінок і 51% чоловіків сказали, що вони ніколи не хотіли би працювати за кордоном.

  1. Ставлення до роботи за кордоном: Україна (%)

Як і в Білорусі та Молдові, частка тих, хто хотів би отримати кваліфіковану роботу за кордоном відповідно до своєї професії, в Україні знизилася в 2011 році (з 38% в 2008 році до 30% в 2011 році). Як уже зазначалося вище, можливим поясненням є те, що люди в посткризовий період менше вірять у можливість знайти кваліфіковану роботу за кордоном. Сімнадцять (17) відсотків погодилися б на роботу по домогосподарству за кордоном, 16% - на роботу на будівництві (в Молдові та Білорусі частка тих, хто згоден працювати на будівництві, значно вища, ніж частка тих, хто згоден на роботу по домогосподарству).

  1. Сфери роботи за кордоном, на які респонденти погодилися б: Україна (%респондентів, які готові розглянути можливість роботи з кордоном)

AutoShape 1597

Як і в Молдові та Білорусі, українські чоловіки радше згодні працювати за кордоном на будівництві, у сфері транспорту і зв'язку, а жінки – виконувати роботу по дому, працювати в торгівлі, в ресторанах/ кафе, готельному і шоу-бізнесі. Українські чоловіки згодні на будь-яку роботу вдвічі частіше, ніж жінки (10% і 5% відповідно).