Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дослідження торгівлі людьми_Білорусь, Молдова,...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
13.7 Mб
Скачать

5. Розуміння явища торгівлі людьми та обізнаність із ним

5.1. Розуміння явища торгівлі людьми та обізнаність із ним у Білорусі

Загальний рівень обізнаності білорусів про явище «торгівлі людьми» істотно не змінився з 2006 р.: в 2011 році 86% респондентів заявили, що вони принаймні щось чули про це явище. Жодних відмінностей у рівні обізнаності про торгівлі людьми між чоловіками і жінками та між Уразливою групою і населенням загалом не виявлено.

  1. Обізнаність про явище «торгівлі людьми»: Білорусь (%)

Білоруси найменш обізнані про ситуації торгівлі людьми, які відбулися зі їхніми співвітчизниками (у порівнянні з іншими країнами – див. 5.2 та 5.3.). Загалом, 54% респондентів чули про хоча б одну ситуацію торгівлі людьми, яка трапилася з білорусами. Тільки третина чула, що співвітчизники стали жертвами трудової чи сексуальної експлуатації. Жінки в Білорусі більше, ніж чоловіки, обізнані про деякі ситуації торгівлі людьми, і це стосується трудової експлуатації у домогосподарстві, використання людей як жебраків і примусу пожертвувати свої органи для трансплантації.

  1. Обізнаність про різні ситуації торгівлі людьми: Білорусь (% респондентів, які відповіли «я знаю, що таке трапилося з білорусами» із вибірки загалом у кожній країні)

Деякі зміни зафіксовані в структурі сприйняття ризику різних вікових груп та груп за статтю стати жертвами торгівлі людьми: у 2011 році ми спостерігаємо підвищення розуміння того, що «кожен» та «молоді чоловіки» можуть стати жертвами торгівлі людьми. Жодних істотних відмінностей у сприйнятті між чоловіками та жінками, Уразливою групою та населенням загалом не виявлено.

  1. Сприйняття різних соціальних груп як уразливих до торгівлі людьми: Білорусь (% респондентів, які чули про торгівлю людьми)

У той же час 64% респондентів у Білорусі впевнено відповіли, що вони ніколи не опиняться в ситуації торгівлі людьми - це досить велика зміна порівняно з попереднім опитуванням, коли таку відповідь дали 46%. Жодних істотних відмінностей між чоловіками і жінками в цьому питанні не виявлено.

  1. Наскільки ймовірно, на Вашу думку, що ситуація торгівлі людьми може статися з Вами особисто: Білорусь (%)

Представники Уразливої групи більшою мірою обізнані про особисту небезпеку стати жертвою торгівлі людьми. Тридцять чотири (34) відсотки з них усвідомлюють такий ризик як імовірний (проти 25% серед населення загалом), ще 52% з них не думають, що з ними може трапитися така ситуація.

  1. Наскільки ймовірно, на Вашу думку, що ситуація торгівлі людьми може статися з Вами особисто: Білорусь (%)

Переважна більшість респондентів у Білорусі (79%) заявили, що вони звернуться до білоруського посольства, якщо потраплять у ситуацію торгівлі людьми під час легальної подорожі за кордон. На другому місці опинилися місцеві органи влади (42%). У відповідях на це запитання не виявлено жодних істотних відмінностей між чоловіками і жінками, Уразливою групою та населенням загалом.

  1. «Уявімо, що Ви приїхали до іншої країни легально, але Вас змусили працювати задарма або надзвичайно низьку платню. До яких організацій Ви звернетесь по допомогу?», за статтю: Білорусь (% від вибірки загалом)

У той же час тільки 46% звернулися б до білоруського посольства, якщо би потрапили у ситуацію торгівлі людьми під час нелегальної поїздки за кордон. 9% респондентів не будуть звертатися по допомогу до офіційної організації (у порівнянні з 3% у випадку легальної поїздки за кордон): 12% чоловіків і 9% жінок. Таким чином, навіть таке гіпотетичне запитання демонструє, що нелегальні мандрівники, як правило, бояться звернутися до органів влади та інших організацій.

  1. «Уявімо, що Ви приїхали до іншої країни нелегально, але Вас змусили працювати задарма або надзвичайно низьку платню. До яких організацій Ви звернетесь по допомогу?», за статтю: Білорусь (% від вибірки загалом)

Представники Уразливої групи демонструють значно вищу довіру до міжнародних організацій та НУО в разі нелегального виїзду за кордон – 20% порівняно з 12% серед населення загалом.

  1. «Уявімо, що Ви приїхали до іншої країни нелегально, але Вас змусили працювати задарма або надзвичайно низьку платню. До яких організацій Ви звернетесь по допомогу?»: Білорусь (% від вибірки загалом)

5.2. Розуміння явища торгівлі людьми та обізнаність із ним у Молдові

Загальний рівень обізнаності молдаван про явище «торгівлі людьми» істотно не змінився з 2006 р.: 89% з них у 2011 році вказали, що чули принаймні щось про це явище. Жодних відмінностей у рівні обізнаності про торгівлі людьми між чоловіками, жінками, Уразливою групою і населенням загалом не виявлено.

  1. Обізнаність про явище «торгівлі людьми»: Молдова (%)

Молдавани мають середній рівень поінформованості про різні ситуації торгівлі людьми – вище, ніж білоруси, але нижче, ніж українці (див. 5.1 і 5.3.). Загалом, 67% респондентів чули про хоча б одну ситуацію торгівлі людьми, яка трапилася з молдаванами. Більше половини з них знають, що їхні співвітчизники стали жертвами трудової експлуатації в результаті трудової міграції. Ця обізнаність у Молдові загалом вища серед чоловіків, ніж серед жінок.

  1. Обізнаність про різні ситуації торгівлі людьми: Молдова (%респондентів, які відповіли «Я знаю, що таке трапилося з молдаванами» із вибірки загалом у кожній країні)

Респонденти в Уразливій групі загалом більш обізнані про ситуації торгівлі людьми, які трапилися із співвітчизниками.

  1. Обізнаність про різні ситуації торгівлі людьми: Молдова (% респондентів, які відповіли «Я знаю, що таке трапилося з молдаванами» із вибірки загалом у кожній країні)

Незначні зміни зафіксовано в структурі сприйняття ризику для різних груп за віком та статтю стати жертвами торгівлі людьми: у 2011 році ми спостерігаємо зниження сприйняття «жінок середнього віку» як групи ризику стати жертвою торгівлі людьми. Жодних суттєвих відмінностей у сприйнятті ризиків між чоловіками, жінками, Уразливо групою та населенням загалом не виявлено.

  1. Сприйняття різних соціальних груп як уразливих до торгівлі людьми: Молдова (% респондентів, які чули про торгівлю людьми)

Шістдесят два (62) відсотки респондентів в Молдові впевнені, що вони ніколи не опиняться в ситуації торгівлі людьми - це значна зміна порівняно з попереднім опитуванням, коли таку відповідь дали 53%. Жодних істотних відмінностей між чоловіками і жінками в цьому питанні не виявлено.

  1. Наскільки ймовірно, на Вашу думку, що ситуація торгівлі людьми може статися з Вами особисто: Молдова (%)

Представники Уразливої групи більшою мірою обізнані про особисту небезпеку стати жертвою торгівлі людьми. 44% з них усвідомлюють такий ризик як імовірний (порівняно з 34% серед населення загалом); але 51% з них не думають, що з ними може трапитися така ситуація.

  1. Наскільки ймовірно, на Вашу думку, що ситуація торгівлі людьми може статися з Вами особисто: Молдова (%)

Більшість респондентів у Молдові (60%) заявили, що вони звернуться до молдавського посольства, якщо потраплять у ситуацію торгівлі людьми під час легальної подорожі за кордон. На другому місці місцеві органи влади (42%). У відповідях на це запитання не виявлено жодних істотних відмінностей між чоловіками і жінками, Уразливою групою та населенням загалом.

  1. «Уявімо, що Ви приїхали до іншої країни легально, але Вас змусили працювати задарма або надзвичайно низьку платню. До яких організацій Ви звернетесь по допомогу?», за статтю: Молдова (%від вибірки загалом)

У той же час лише 37% звернулися б до молдавського посольства, якщо би потрапили у ситуацію торгівлі людьми під час нелегальної поїздки за кордон. Одинадцять (11) відсотків респондентів не будуть звертатися по допомогу до жодної офіційної організації: 13% чоловіків та 9% жінок. Тож навіть таке гіпотетичне запитання демонструє, що нелегальні мандрівники, як правило, бояться звернутися до органів влади та інших організацій. Крім того, чоловіки в Молдові вважають, що краще буде звернутися до міжнародних організацій та НУО (7% чоловіків, 4% жінок). З іншого боку, жінки частіше схильні звертатися за допомогою до церкви та інших релігійних установ (9% жінок, 5% чоловіків).

  1. «Уявімо, що Ви приїхали до іншої країни нелегально, але Вас змусили працювати задарма або надзвичайно низьку платню. До яких організацій Ви звернетесь по допомогу?», за статтю: Молдова (% від вибірки загалом)

Представники Уразливої групи демонструють значно вищу довіру до гарячої лінії допомоги жертвам торгівлі людьми у випадку нелегальної поїздки за кордон – 26% порівняно з 21% серед населення загалом.

  1. «Уявімо, що Ви приїхали до іншої країни нелегально, але Вас змусили працювати задарма або надзвичайно низьку платню. До яких організацій Ви звернетесь по допомогу?»: Молдова (%від вибірки загалом)

5.3. Розуміння явища торгівлі людьми та обізнаність із ним в Україні

Загальний рівень обізнаності українців про явище «торгівлі людьми» постійно зростає протягом років дослідження: у 2011 році 90% респондентів зазначили, що принаймні щось чули про це явище, у той час як у 2006 році таких було 78% та 81% у 2008 р..

  1. Обізнаність про явище «торгівлі людьми»: Україна(%)

Чоловіки в Україні менш обізнані про торгівлю людьми, хоча відсотки значно не відрізняються.

  1. Обізнаність про явище «торгівлі людьми», за статтю: Україна (%)

Уразлива група в Україні є більш обізнаною про торгівлю людьми.

  1. Обізнаність про явище «торгівлі людьми», за Уразливою групою: Україна (%)

Українці найбільш обізнані про ситуації торгівлі людьми, які відбулися зі їхніми співвітчизниками (у порівнянні з іншими країнами – див. 5.1. та 5.2.). Загальний рівень обізнаності про чотири ситуації з шести перевищує 50%. Інші дві ситуації є менш поширеними, тим не менш, рівень обізнаності про них в Україні все ж таки вищий, ніж про різні ситуації в Білорусі. Це свідчить про значні успіхи в суспільній комунікації про торгівлю людьми в Україну. Загалом, 76% респондентів чули про хоча б про одну ситуацію торгівлі людьми, яка сталася з українцями. Уразлива група, як правило, краще обізнана про випадки торгівлі людьми, які сталися з їхніми співвітчизниками. Жодних істотних відмінностей в обізнаності про ситуації торгівлі людьми між чоловіками і жінками не виявлено.

  1. Обізнаність про різні ситуації торгівлі людьми: Україна (% респондентів, які відповіли «Я знаю, що таке трапилося з українцями» із вибірки загалом у кожній країні)

Деякі зміни зафіксовані в структурі сприйняття ризику різних вікових груп та груп за статтю стати жертвами торгівлі людьми: у 2011 ми спостерігали збільшення обізнаності що «кожен» та «молодий чоловік» може стати жертвою торгівлі людьми. Істотних відмінностей у сприйнятті між чоловіками та жінками, Уразливою групою та населенням загалом не виявлено.

  1. Сприйняття різних соціальних груп як уразливих до торгівлі людьми: Україна (% респондентів, які чули про торгівлю людьми)

У той же час, 61% респондентів в Україні впевнені, що вони ніколи не опиняться в ситуації торгівлі людьми – це деяка зміна порівняно з попереднім опитуванням, коли таку відповідь дали 49%. Жодних істотних відмінностей між чоловіками і жінками в цьому питанні не виявлено.

  1. Наскільки ймовірно, на Вашу думку, що ситуація торгівлі людьми може статися з Вами особисто: Україна (% респондентів, які чули про торгівлю людьми)

Представники Уразливої групи більшою мірою обізнані про особисту небезпеку стати жертвою торгівлі людьми. Двадцять вісім (28) відсотків з них сприймають такий ризик як імовірний (порівняно до 18% серед населення загалом); ще 59% не думає, що з ними може трапитися така ситуація.

  1. Наскільки ймовірно, на Вашу думку, що ситуація торгівлі людьми може статися з Вами особисто: Україна (% респондентів, які чули про торгівлю людьми)

Більшість респондентів в Україні (79%) сказали, що вони звернуться до українського посольства, якщо потраплять у ситуацію торгівлі людьми під час легальної подорожі за кордон. Другу сходинку посідають місцеві органи влади (42%). Респонденти Уразливої групи більш обізнані про ситуації торгівлі людьми, оскільки рівень їхньої обізнаності вище, ніж серед населення загалом, для більшості альтернатив відповіді. Не виявлено жодних істотних відмінностей між відповідями чоловіків та жінок.

  1. Уявімо, що Ви приїхали до іншої країни нелегально, але Вас змусили працювати задарма або надзвичайно низьку платню. До яких організацій Ви звернетесь по допомогу?»: Україна (% від вибірки загалом)

У той же час тільки 48% звернулися б до українського посольства, якщо би потрапили у ситуацію торгівлі людьми під час нелегальної поїздки за кордон. Дев'ять (9) відсотків респондентів не звернулися би по допомогу до жодної організації (порівняно з 3% у випадку легальної подорожі за кордон): 12% чоловіків та 8% жінок.

  1. «Уявімо, що Ви приїхали до іншої країни нелегально, але Вас змусили працювати задарма або надзвичайно низьку платню. До яких організацій Ви звернетесь по допомогу?»: Україна (% від вибірки загалом)

Представники Уразливої групи демонструють значно більшу обізнаність про те, куди треба звертатися, та демонструють вищий рівень довіри до майже всіх організацій по боротьбі з торгівлею людьми, порівняно до населення загалом.

  1. «Уявімо, що Ви приїхали до іншої країни нелегально, але Вас змусили працювати задарма або надзвичайно низьку платню. До яких організацій Ви звернетесь по допомогу?»: Україна (% від вибірки загалом)