Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бутинець Організація обліку.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
6.16 Mб
Скачать

15.3. Порядок виправлення помилок у звітності

Між звітною датою (31.12), датою подання (не пізніше 20.02. наступного за звітним року) і датою затвердження фінансової звітності є проміжок часу, протягом якого можуть відбуватися події, здатні вплинути на облікові ціни та облікову політику. Як наслідок, може виникнути необхідність у виправленні помилок, допущених у попередніх звітних періодах.

Порядок виправлення помилок, внесення та розкриття інших змін у фінансових звітах регламентується П(С)БО б "Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах".

Норми П(С)БО 6 застосовуються для фінансової звітності підприємств, організацій та інших юридичних осіб (надалі - підприємства) усіх форм власності (крім бюджетних установ).

До моменту подання фінансової звітності можливі таки варіанти виявлених помилок:

<=> на рахунках бухгалтерського обліку неправильно відображено господарську операцію;

*$ господарську операцію відображено правильно, але суму завищено або занижено;

& господарську операцію не відображено в бухгалтерському обліку;

=> господарську операцію відображено неправильно в облікових регістрах (відомостях, журнал ах-ордерах).

Для усунення виявлених помилок необхідно перевірити, чи правильно здійснено ряд процедур до подання звітності (рис. 15.3).

Організація бухгалтерського обліку

Рис. 15 3 Порядок виправлення помилок

У разі неправильного відображення господарської операції в бухгалтерському обліку перевіряють правильність відображення аналогічної операції, але методом сторно. Після цього перевіряють правильність відображення операції, яке б достовірно відображало здійснену господарську операцію.

Якшо відображено господарську операцію з неправильною сумою, то встановлюють правильність відображення завищеної суми методом сторно, а заниженої - проведенням додаткової операції.

У разі виявлення факту невідображення господарської операції необхідно, насамперед, відобразити її, а потім перевірити правильність відображення.

Неправильно відображена господарська операція в облікових регістрах має коригуватися аналогічною операцією методом червоного сторно та відображенням додаткової операції, яка б правильно відображала зміст подій, що відбуваються на підприємстві.

Після внесення виправлень допущених помилок фінансова звітність відображає достовірну інформацію і не підлягає коригуванню.

Виправлення помилок, допущених у попередніх звітних періодах І виявлених у поточному періоді, регламентується пунктами 4 і 5 П(С)БО 6. При цьому виправлення помилок, допущених при складанні фінансових

звітів у попередніх періодах, здійснюється шляхом коригування сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного року.

За період між датою складання та завершення підготовки Балансу відбуваються події, які прямо чи опосередковано впливають на діяльність підприємства. Якщо відбуваються значні події, то з часом це призводить до того, що фінансова звітність втрачає оцінку реального стану активів І зобов'язань, а її користувачі не мають можливості правильно і достовірно оцінити діяльність підприємства.