Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бутинець Організація обліку.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
6.16 Mб
Скачать

7.1,2. Поняття та класифікація власного капіталу за діючими стандартами обліку

Власний капітал - це сукупність матеріальних цінностей, грошових коштів, фінансових інвестицій і витрат на придбання прав І привілеїв, необхідних для здійснення підприємством виробничої або іншої комерційної діяльності.

Дня правильної організації бухгалтерського обліку власного капіталу необхідно передусім його чітко класифікувати (рис. 7.2). ,

Організація бухгалтерського обліку

Рис. 7.2. Структура власного капіталу підприємства

7.1.3. Організація обліку формування статутного капіталу

Відомості про розмір і порядок утворення статутного капіталу повинні бути зазначені в засновницьких документах акціонерного товариства і товариства з обмеженою відповідальністю.

Бухгалтерський облік статутного капіталу починається з моменту реєстрації підприємства в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України і припиняється в день вибуття підприємства з Державного реєстру в результаті завершення діяльності, банкрутства, реорганізації тощо.

Згідно з чинним законодавством мінімальний розмір статутного капіталу регламентований лише для господарських товариств (акціонерні товариства, товариства з обмеженою відповідальністю, товариства з

Оргашзаїця обліку операцій руху активів і пасивів підприємств;

додатковою відповідальністю, повні товариства та ін.) та деяких специфічних видів діяльності, пов'язаних з фінансовими операціями. Для підприємств всіх інших організаційно-правових форм господарювання його розмір визначається засновниками та залежить перш за все від виду та масштабу діяльності.

Порядок формування капіталу в заіежності від організаційно-правової форми підприємства наведено в таблиці 7.1.

Таблиця 7.1. Формування капіталу на підприємствах основних рраанізаційно-правових форм

Л* з/п

Організаційно-правова форма підприємства

Назва капіталу

Порядок формування капіталу

\

Відкриті та закриті акціонерні товариства (ВАТ, ЗАТ), товариства з обмеженою відповідальністю (ТзОВ), товариства з додатковою відповідальністю (ТзОВ)

Статутний капітал

Сума часток засновників (учасників), визначених засновницькими документами

2

Повні товариства (ПТ), товариства на довірі (команд итні}

Складовий капітал

Сукупність внесків учасників

3

Державні та комерційні підприємства

Статутний капітал

Сукупність виділених підприємству державним (муніципальним) органом основних та оборотних засобів

4

Підприємства, засновані па власності об'єднання громадян

Пайовий

капітал

Сукупність пайових

внесків членів для спільного ведення підприємницької

діяльності

Учасники товариства з обмеженою відповідальністю та командитнї товариства відповідають по зобов'язаннях товариства в розмірі своїх внесків. Засновники цих товариств несуть солідарну відповідальність всім своїм майном, учасники товариства з додатковою відповідальністю відповідають по зобов'язаннях товариства розміром своїх внесків, а при необхідності майном, що і'м належить, 8 розмірі, кратному внеску кожного учасника (граничний розмір відповідальності учасників передбачено в засновницьких документах).

Статутний капітал товариства з обмеженою відповідальністю, командитнозо товариства, повного товариства, товариства з додатковою відповідальністю формується за рахунок внесків Його учасників та засновників (рис. 7.3).