Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кпу 63-128йо.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
259.29 Кб
Скачать

80.Організаційні форми роботи вру.

ВРУ як колегіальни законодавчий орган здійснює свою діяльність в особливій організаційній формі, збираючись на сесії ВР. В період сесію нар деп. не лише опрацьовують у парламентських комітетах законопроекти, інші питання діяльності законодавчого органу, а й приймають законодавчі акти на пренарних засіданнях шляхом голосування депутатами особисто, а також працюють у своїх виборчих округах. Новообрана ВР на першу сесію збирається не пізніше ніж на 30 день після офіційного оголошення результатів виборів. Це означає що перша сесія не є черговою чи позачерговою сесією, а є особливою сесією, порядок зібрання якої має спеціально регулюватися законом про регламент ВРУ відповідно до вимог Конст. Президія сесії визначає головуючого на кожне засідання ВР, організовує роботу парламенту та підписує прийняті нею акти до обрання голови ВР. З обранням голови ВР президія сесії припиняє свою діяльність, а засідання ВР веде голова ВР. Поярдок роботи встановлюється її регламентом. Чергові сесії ВР починаються першого вівторка лютого і вересня кожного року. Позачергові сесії скликаються на вимогу не мненш як 150 нар деп. або на вимогу президента Укр. при цьому вимога про скликання позачергової сесії повинно супроводжуватися зазначенням порядку денного позачергової сесії. Така сесія за звичайних умов, скликається в продовж 10 днів після надходження вимоги про скликання позачерг сесії. Засідання ВР проводяться відкрито але за рішенням більшості від конст складу ВР. Поядок денний чергової сесії ВР затверджуєть на кожну чергову сесію. Рішення про зміну чи включення питань і затвердженого в цілому порядку денному приймається не менш як 2/3 голосів деп. від конст складу ВР.

81.Правовий статус та повноваження Голови вру.

Правовий статус Голови Верховної Ради України та його заступників регулюється Розділом IV Конституції України і главою 4.3. Регламенту Верховної Ради України.Голова Верховної Ради України та його заступники обираються Верховною Радою України на строк її поКандидатури на посаду Голови Верховної Ради України та його заступників висуваються на альтернативній основі на засіданні Верховної Ради депутатами та їх групами (фракціями). Депутат може висунути для обрання свою кандидатуру. Після висунення кандидатур парламент приймає рішення про перехід до обговорення цих кандидатур і робить перерву в засіданні для попереднього обговорення висунутих кандидатур в депутатських групах (фракціях).вноважень з числа народних депутатів України таємним голосуванням шляхом подачі бюлетенів.

Згідно зі ст.88 Конституції України, Голова Верховної Ради України: веде засідання Верховної Ради України; організовує підготовку питань до розгляду на засіданнях Верховної Ради України; підписує акти, прийняті Верховною Радою України; представляє Україну у зносинах з іншими органами державної влади України та органами влади інших держав; організовує роботу апарату Верховної Ради України. Визначені Конституцією повноваження Голови Верховної Ради України деталізовані у Регламенті Верховної Ради України та інших законах. Зокрема, відповідно до ст.4.3.8 Регламенту, Голова Верховної Ради України на виконання визначених Конституцією повноважень:

1. Веде засідання Верховної Ради України.

2. Організовує підготовку питань до розгляду на засіданнях Верховної Ради України.

3. Підписує акти, прийняті Верховною Радою України.

4. Представляє Верховну Раду України в зносинах іншими органами державної влади України та органам влади інших держав.

5. Організовує роботу апарату Верховної Ради України.

6. Вживає заходів до охорони та захисту честі і гідності Верховної Ради, її органів та депутатів. .

7. Видає розпорядження про опублікування актів Верховної Ради, що не потребують наступного підписання, Президентом України.,

8. Забезпечує внутрішню і зовнішню безпеку Верховної Ради. ,

9. Розпоряджається використанням приміщень, споруд, обладнання, а також територій, цю знаходяться у віданні Верховної Ради.

10. Затверджує положення про документообороту Верховній Раді.