Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економіка під-ва шпори.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
360.45 Кб
Скачать

7.Сутність та основні функції управління підприєм.

Перша-особливість підприємства як системи поля­гає в тім, що підприємство — це відкрита система, яка може існувати лише за умови активної взаємодії з на­вколишнім середовищем Інша особливість підприємства як системи: воно є штучною системою, створеною людиною заради її власних інтересів, передовсім спільної праці. Тому очевидною характеристикою будь-якого підприємства є поділ праці

Розрізняють дві форми поділу праці: горизонтальну та вертикальну Перша — це поділ праці через поділ трудових операцій на окремі завдання. Результатом горизонтального поділу праці є формування підрозділів підприємства, які виконують певні частини загального трансформаційного процесу. Оскільки роботу на підприємстві поділено між підрозділами та окремими виконавцями, хтось має координувати їхні дії, щоб досягти загальної мети діяльності.

Тому об'єктивно виникає потреба у відокремленні управлінсь­кої праці від виконавчої. Отже, необхідність управління зв'язана з процесами поділу праці на підприємстві.

Управління, яке є діяльністю, спрямо­ваною на координацію роботи інших людей (трудових колективів), є складною системою. Диференціація та координація управлінської праці, формування рівнів управління здійснюються за допомогою вертикального поділу праці.

функції управління — об'єктивно зумовлені загальні напрями або сфери діяльності, сукупність яких забезпечує ефек­тивне кооперування спільної праці.

керуючий елемент виконує функцію планування — процесу визначення мети діяль­ності, передбачення майбутнього розвитку та поєднання колектив­них (індивідуальних) завдань для одержання очікуваного загаль­ного результату.

Організація -- це процес формування структури системи, розподіл завдань, повноважень і відповідальності між працівниками фірми для досягнення загальної мети її діяльності.

Мотивація — це, власне, причина, яка спонукає членів трудового колективу до спільних погоджених дій, аби забезпечити досягнення поставленої мети.

Для того, щоб запобігти появі зовнішніх перешкод і можливих відхилень від очікуваних результатів діяльності системи, керуючий елемент повинен встановлювати параметри діяльності ефектора, вимірювати досягнуті результа­ти роботи, порівнювати їх із запланованим обсягом, за необхі­дності — коригувати діяльність, накопичувати досвід для вдос­коналення планування. Саме цим пояснюється необхідність ви­конання керуючим елементом контролюючих функцій.

Ці чотири основні функції тісно зв'язані між собою в єдиному про­цесі управління. Незадовільне планування чи недосконала організа­ція, так само як і слабка мотивація праці або поганий контроль, не­гативно впливають на результати діяльності фірми в цілому.

З урахуванням цього важливо наголосити, що управління підприємством відображає сукупність взаємозв'язаних процесів планування, організації, мотивації та контролю, які забезпечують формування й досягнення цілей підприємства.

8. Сутність, методи встанов. Та регулюван. Цін на прод.

Ціна – грошовий вираз вартості товарів. Ціни на основі дії різних законів завжди коливають навколо своєї вартості. Виконують ф-ції: обліково-вимірювальна, стимулююча, регулююча.

Структура цін:

1) оптова ціна під-ва = собівартість + прибуток.

2)оптова ціна реалізації= оптова ціна під-ва+ПДВ+акцізний збір+(мито)+оптово-збутова надбавка (витрати постачальників і збутовиків+прибуток постачальників і збутовиків)

3) роздрібна ціна= оптова ціна реалізації+купівельна надбавка (витрати торгових ор-цій+ прибуток цих ор-цій).

Критерій видів цін: 1) за ознакою рівня встановлення та регулювання ціни діляться: централізовані, регульовані і фіксовані; договірні і вільні. 2) залежно від купівлі-продажу і сфери економіки: світові і внутрішні; оптові, закупівельні, роздрібні; специфічний вид цін, що пов’язаний з наданням послуг (в цьому випадку говорять про тарифи на надання платних послуг і тарифи на перевезення вантажів і людей). В сучасних умовах існує система франкування цін. Франко (вільний) – вид зовн.-торгів. угоди купівлі-продажу, коли в ціну товарів включають витрати на його страхування і доставку в місце призначення.

2 види Франко-цін: 1) ціна Франко станції відправлення (включає витрати на доставку продукції від станції відправлення до місця споживання за рахунок одержувача). 2) Франко станція призначення ( включає всі транспортні витрати, які відшкодовує або виробник, або збувач постачання продукції.)

Чинники, що впливають на рівень цін: гнучкість попиту, високі технічні параметри товарів, орієнтація на одержання прибутку та оцінка ефективності товару з боку покупця.

Методи розрахунку цін: 1) середні витрати+прибуток=ціна. 2) розрахунок ціни на підставі фіксованого прибутку( ціну поставлено залежно від прибутку). 3) становлення ціни на засаді суб’єктивної цінності товару (маржиналістський підхід)