Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економіка під-ва шпори.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
360.45 Кб
Скачать

4. Економ. Зміст та класифікація витрат на вир-во прод.

Дві групи, за допомогою яких вимірюються витрати: натуральні та вартісні (грошові) показники. Реальні грошові витрати обслуговують процес реалізації вир-ва, витрати пов’язані з рекламою і т.д.

Собівартість продукції – грошова форма витрат на підготовку вир-ва, виготовлення та збут продукції. Вона є базою для нарахування ціни товару, обмежником вир-ва, має граничний хар-р. Собівартість включає наступні витрати: на маркетингові дослідження, на підготовку і освоєння нових продукцій; на вир-во, що включає витрати на сировину, матеріали, енергія, амортизацію; на обслуговування виробничого процесу та управління цими процесами; на збут продукції; розвідка використаних і охорона природних ресурсів; на набір і підготовку кадрів; на поточну раціоналізацію вир-ва.

В реальних умовах витрати вир-ва не тотожні собівартості. В собівартость не включають витрати з підготовчого та серійного вир-ва. Розрізняють: витрати сукупні або загальні; витрати в розрахунку на одиницю продукції; граничні витрати.

Витрати можна класифікувати за ознакими: 1) за ступенем однорідності: елементні (соц. потреби), комплексні (кілька елементарних витрат); 2) за способом обчислення: прямі (пов’язані з виготовленням продукції), непрямі (з забезпеченням виготовленої продукції); 3) зв’язок з обсягом вир-ва :пропорційні, непропорційні, прогресуючі, непрогресуючі.

5. Поняття і форми міжнародної підприємницької діял.

Міжнародна під-ка діяльність (МПД) передбачає взаємодію партнерів різної національності у різних сферах.

Суб’єктами МПД є: фіз. особи (громадяни Укр., іноземні громадяни, особи без громадянства); юр. особи, що зареєстровані і пост. проживають в Укр.; структурні підрозділи МПД; спільні під-ва, що мають пост. місцезнаходження на Укр..

Форми МПД: здійснення окремих зовнішньоекономічних операцій; передбачає виробничу кооперацію, в тому числі науково-технічну кооперацію; взаємовідносини з суб’єктами різних країн (міжнародне спільне підприємництво -МСП); створення територіально-виробничих і багатогалузевих комплексів.

МСП – це така форма взаємовідносин між різноманітними партнерами, яка передбачає здійснення вир-ої діяльності та одержання і використання доходів.

МСП розпочинається з підписання протоколу про наміри, потім бізнес-план, потім договір про утворення підприємства.

1) зростає кількість спільних під-в в різних напрямках діяльності з повним залученням іноземного капіталу;

2) партнери з розвинутих країн;

3) під-во на двосторонній основі

4) бажання іноземних під-в до співробітництва з нами.

6. Кошторис витрат і калькуляція собіварт. Окремих виробів

Сукупні витрати під-ва залежать від їх призначення: валові витрати, кошторис вир-ва, собівартість валової продукції, собівартість товарної продукції, собівартість реалізованої продукції. Кошторис вир-ва – витрати під-ва, що пов’язані з основною його д-стю за певний період незалежно від того, відносяться ці витрати до собівартості продукції чи ні.

5 осн. складових елементів, що включає кошторис: 1) матеріальні витрати: сировина і осн. матеріали для виготовлення продукції; вироби, які треба придбати для укомплектування продукції; покупні новофабриканти; виробничі послуги сторонніх під-ств і ор-цій, необхідні для виготовлення продукції; допоміжні матеріали; паливо та енергія зі сторони; пошук та використання природної сировини. 2) зарплата включає: оплату праці, штатного та позаштатного персоналу. 3) відрахування на соц. потреби. 4) амортизація основних фондів і нематеріальних активів. 5) інші витрати.

ВИДИ СОБІВАРТОСТІ: 1) собівартість валової продукції. 2) собівартість товарної продукції обчислюється двома методами: синтетичний (в основі лежить кошторис в-ва: з кошторису включають витрати, що пов’язані з витратами з майбутніх періодів, витрати, пов’язані з можливими певними винагородами за д-сть, витрати, пов’язані з іншими витратами); у вигляді визначеної заздалегідь собівартісті окремих виробів; за факторним методом. 3) собівартість реалізованої продукції.