Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економіка під-ва шпори.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
360.45 Кб
Скачать

22 Поняття та загальна характеристика виробничої інфраструктури підприємства.

Інфраструктура — це сукупність складових частин будь-якогс об'єкта, що мають підпорядкований (допоміжний) характер і забезпечують умови для нормальної роботи об'єкта в цілому.

Інфраструктура підприємства — це комплекс цехів, господарств і служб підприємства, які забезпечують необхідні умови дл5 функціонування підприємства в цілому. Інфраструктура — це своє­рідний «тил виробництва», без якого неможлива його нормальні робота. Розрізняють виробничу та соціальну інфраструктурі .

До виробничої інфраструктури підприємства належать підроз діли, які не беруть безпосередньої участі у створенні профільне продукції, але своєю діяльністю створюють умови, необхідні для: роботи основних виробничих цехів.

Виробнича інфраструктура суттєво впливає на економіку підприємства. За сучасних умов господарювання у сфері технічного обслуговування виробництва на різногалузевих підприємствах працює 45—50% загальної кількості персоналу. Це зумовлено не тільки великими обсягами робіт із обслуговування основного виробництва: багато допоміжних та обслуговуючих операцій мають такий характер, що їх дуже складно механізувати.

Зростання ролі та значення виробничої інфраструктури пояснюється тим, що:

1) підвищення рівня механізації та автоматизації виробничих процесів збільшує обсяги і складність робіт із ремонту й налагоджування устаткування, потребує розширення номенклатури інструменту, оснастки та пристосувань;

2) перехід до нових технологій та інтенсифікація технологічних режимів роботи устаткування підвищують вимоги до якості та збільшують потребу в різних видах енергії;

3) ускладнення виробничих процесів і поглиблення внутрішньовиробничих зв'язків між підрозділами збільшують обсяги робіт із транспортування вантажів;

4) навантаження на комунікаційні мережі та природоохоронні споруди постійно зростають.

Для досягнення високих виробничо-господарських результаті важливо створити комфортне соціальне середовище, сприятливий психологічний клімат у трудовому колективі й соціальну мотивацію праці, тобто сформувати активно функціонуючу соціальну інфраструктуру. Усе це безпосередньо впливає на рівень продуктивності праці та кінцеві результати діяльності підприємства.

У цілому успішне господарювання в ринкових умовах неможливе без збалансованого розвитку як основного виробництва, так виробничої та соціальної інфраструктур підприємства.

23. Критерії класифікації та основні види під-ств:

1.За метою і характером діяльності: комерційні та некомерційні

2.За формою власності: приватні, колективні, комунальні, державні.

3.За нац. прилежністю капіталу: національні, закордонні (іноземні), змішані

4.За формою діяльності: одноосібні, кооперативні, орендні, господарські (ТОВ, командитні тощо).

5.За галузевим функціональним призначенням: а)галузеві, б)виробничі та торговельні, с/г, транспортні, посередницькі, будівництво в) інноваційні, лізингові, банківсько-страхові та ін.

6. За територіальної підпорядкованістю та структурою: а) головні або материнські компанії, б) дочірні, в) філії і т.д.

7. За рівнем концентрації працюючих: велику, над великі, малі, надмалі і середні.

ЧОТИРИ ТИПИ ПІДПРИЄМСТВ:

ПОВНЕ ТОВАРИСТВО – товариство, всі засновники якого займаються спільною підприємницькою діяльністю і несуть рівну матеріальну відповідальність за результатами діяльності своїм майном.

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ – це таке, статутний фонд якого поділений на частини, розмір яких визначається засновницькими документами.

КОМАНДИТНЕ – включає двох основних суб’єктів – власників-засновників (1-2) і інших осіб, що є вкладниками в статутний капітал, але не несуть відповідальності за діяльність підприємства.

АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО – інструментом діяльності є акції. Є закрите і відкрите.