Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді на іспит.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
623.59 Кб
Скачать
  1. Поняття, стратегії позиціювання товарів

Позиція товару - це місце, яке цей товар займає у свідомості покупців порівняно з аналогічними конкурентними товарами. Позиція товару – це комплекс маркетингових заходів завдяки яким товар фірми займає міцні позиції.

В такому випадку кожне під-во використовує наступні стратегії:

  1. Позиціювання за хар. Товару

  2. Поз. за низькою ціною

  3. Поз. за співвідношенням «ціна-якість»

  4. Поз. на сервісі

  5. Поз. щодо певних груп споживачів

  6. Поз. на вирішенні проблеми споживачів

  7. Поз. за категорією товару

  8. Поз. на основі порівняння товару фірми з тов.. конкурентів

  9. Поз. на позитивних особливостях технології

  10. Поз. на іміджі.

  1. (Відповідь на білет №8)

Макросередовище включає в себе: економічні фактори, соціально-культурні, політично-правові, тезнологічні, демографічні та природно-географічні фактори.

Економічні фактори можуть відноситися як до позитивних ,так і негативних. Фаза економічного циклу в країні, рівень інфляції та безробіття може варіюватися дуже несподівано і тим самим завдавати підприємству збитки, або ж навпаки.

Щодо ссоціально-культурних, то на це питання не можна відповісти однозначно. Різні соціальні групи споживачів лише тісно поєднані з підприємством, купуючи продукцію. Це ,авжеж, позитивний вплив на підприємство, чтого не можна сказати про інші групи, або класи, які віддають перевагу продукції інших виробників.

Політично-правові фактори відносяться до того ж типу, що і економічні, проте, на мою думку, вони більше відносяться до тих, що негативно впливають. Підвищення корупції, повна нестабільність чинного законодавства та псевдо антимонопольні регулювання доповнюють картину на фоні податкового законодавства, що з кожним роком стає все більш корумпованішим та жорсткішим. А усе це може зашкодити не тільки самому підприємству ,але й усім працівникам.

Науково-технологічні фактори. Спершу здається, що вони впливають позитивно. Авжеш, Покращення технології виробництва, технічного рівня приладдя збільшують не тільки якість, але і зменшуют збитки підприємству. Проте, оскільки ми розглядаємо вітчизняне підприємство, яке дуже рідко замінює своє старе "сталінське" обладнання, то технологічні новинки можуть тільки зашкодити. Продукція залишається на незмінному рівні, коли зарубіжні компанії ідуть вперед за рахунок оновлення своєї фабрики.

Демографічні фактори ніяк не впливають на збут. Чи ти іноземеть, то ти жінка, чи дитина, усім громадянам нашої країни необхідний фільтр для води.

Щодо природно-географічних факторів, то тут теж можні сказати, що ці фактори здебільшого нейтральні. Вони суттєво вплинуть тільки коли затоплять, чи знищать саму фабрику, або станеться світова посуха і вода на планеті випарується. Хоча і кінець світу теж не дуже підвищить позначки продажу продукції.

3.(Відповідь на білет №22)

Закуповуючи холодильники, пральні машини та кухонні комбайни в інших виробників, компанія «Де дітрих» має на меті збільшення частки ринку. Адже виготовляючи свої мікрохвильові та інші пічі, вони можуть запропонувати потенційним споживачам більший асортимент товару, що сприяє покращенню їх місця на споживчому ринку. Таким чином, поєднуючи різні товари під однією маркою, - отримують від цього більший прибуток.

Білет №9,23

1.Ринок організації споживачів – сукупність юр. Осіб, які закуп товари для їх подальшого вик. У процесі виробництва, здачі в аренду, перерозподілу чи перепродажу. Товари для в-ва, аренди, перепродажу.

Види орг.. споживачів:

-вироб підприємствами, які закуповують товари для їх подальшого в-ня у виробничому процесі

-підприємствами-посередниками, що закуп. Товари для їх подальшого перепродажу маючи на меті отримання прибутку, зокрема, підприємства гуртової та роздрібної торгівлі.

-держ установами, що здійсн. Закупівлю товарів для розв’язання різного роду соц.. проблем

-безприбутковими орг.., що закуповують товар для втілення певної ідеї у життя та її пош. У суспільстві.

Особливості:

-на ринкуРОС значно менша к-сть покупців, адже підпр., орг.. та установ набагато менше, ніж індивід. Споживачів.

-орг. Споживачів переважно фін. Потужніші за індивід. Споживачів, вони закуп. Товари вел. Партіями на значні суми

-попит на товари, що їх закуп. Орг.. споживачів значною мірою зал від попиту на товару шир. Вжитку

-у великих пром.. центрах розташовані

Велике значення мають рац. Мотиви придбання, тоді як кінцев споживачі часто купують товари під впливом моди та емоцій.

2.Методи ціноутворення:

1. Витратний метод. Ціна розраховується, виходячи із суми постійних і змінних витрат на одиницю продукції й запланованого прибутку з урахуванням нижнього порогу ціни. При опосередкованому збуті ціна продажу кінцевому споживачу збільшується на розмір націнки, яка залежить від особливостей товару (сезонність, мода, новизна), а також еластичності попиту за цінами. Витратний метод не враховує ринкових факторів (характер попиту, рівень платоспроможності попиту, політику конкурентів), а ціна, визначена за таким методом, практично завжди завищена і в конкурентній ситуації чревата негативними наслідками для продавця. Однак є й позитивні оцінки цієї моделі: якщо в рамках однієї галузі всі виробники використовують витратний метод ціноутворення, цінова конкуренція мінімальна, а ціни більш реальні й виключають наживу за рахунок покупців. Згідно даного методу ціна визначається за залежністю:

де Ц – ціна одиниці товару, грн; С – собівартість одиниці товару, грн; П – величина прибутку, яку бажає отримати підприємство від реалізації одиниці товару, грн.

2. Метод на основі цільової норми прибутку. Ціна встановлюється таким чином, щоб можна було досягти бажаної норми прибутку на вкладений капітал. Необхідно взяти до уваги, що розрахунки ціни в цьому випадку залежать від обсягу виробництва та реалізації, у зв'язку з чим необхідно визначити критичну точку обсягу виробництва. Критичний обсяг виробництва зменшується внаслідок зниження постійних і змінних витрат, які необхідно враховувати у виробничій фірмі. Крім того, на розраховані ціни впливатимуть ще й ринкові фактори (характер попиту й конкуренція). Ціна встановлюється за допомогою використання формули (за умов випуску одного виду продукції)

де ЗВ – змінні витрати на одиницю продукції, грн/шт; ПВ – постійні витрати за певний період часу, грн; П? – загальна сума прибутку, яку можна отримати від продажу продукції за той самий період, грн; К – обсяг продажу продукції, шт.

3. Метод встановлення ціни на основі відчутної цінності товару обумовлений специфічними підходами до роботи на ринку. Розрахунок робиться на певну категорію покупців, які погоджуються платити гроші не тільки за вартість товару, а й за комплекс інших послуг: доплати, пов'язані з доставкою, обслуговування тощо. Рівень послуг, що надаються, визначити безумовно важко. Тут доречно вести мову про престижні товари, про особливі послуги, за які за різних обставин і різних умов покупець погоджується платити будь-які гроші. Ось чому для фірми важливо бути надзвичайно чутливою до змін попиту на товар.

4. Вибір ціни на основі рівня поточних цін орієнтує діяльність фірм щодо ціноутворення передусім не на власні витрати, а на ситуацію на ринку, на цінову політику фірм-конкурентів. Поведінка фірм адекватна їхньому становищу на ринку. Фірма-лідер, як правило, диктує свої умови. Дрібніші фірми можуть собі дозволити орієнтуватися на лідера, змінювати ціну після того, як це зробив він. Метод ціноутворення, що орієнтується на рівень поточних цін, досить поширений. Він створює атмосферу справедливого підходу до встановлення ціни в цілому по галузі. А це дає змогу підприємствам отримувати певну норму в прибутку.

5. Установлення ціни на основі торгів. У процесі торгів кожна фірма конкурсант призначає ціну пропозиції, стежачи за тим, щоб вона була дещо нижчою, ніж у конкурентів, але й не опускалася нижче рівня собівартості. Остаточна ціна на товар встановлюється з урахуванням таких факторів: цінова політика фірми, психологія ціносприйняття, вплив ціни на інших учасників ринкової діяльності.

3. На сьогоднішній день ринок містить широкий асортимент товару. Але як щодо якості запропонованої нам продукції? Вона залежить від таких факторів: маркетингові дослідження кон’юнктури ринку, нормативна документація, якість сировини та матеріалів, якість технологічного обладнання у процесі виробництва та якість праці. Наприклад, купуючи побутову техніку можна натрапити на товар невідповідної якості. Це можуть бути пошкодження як зовнішнього вигляду, так і функціональності даної продукції. Такі випадки відштовхують клієнтів, які зневіряються в якості інших запропонованих товарів даним підприємством. Такі ситуації впливають на конкурентоспроможність товару. Адже, якщо він не відповідає стандартам та вимогам покупців, він не буде реалізований в майбутньому. Таким чином, конкурентоспроможність – один з найважливіших показників, що впливає на економічну нішу товару. В умовах жорсткої конкуренції всі підприємства намагаються випускати продукцію високої якості, щоб відповідати вимогам споживачів, з метою реалізації товару.

Білет №10,24

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]