Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-60 ответы.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
1.4 Mб
Скачать

56. Зміни поточних цін. Реакція на зміну цін конкурентів

На жаль, ніщо у світі не вічне. Ціни в тому числі. Зміна цін може бути ініційована самою фірмою - в цьому випадку кажуть про ініціативне зниження (підвищення) цін. Ініціатором зміни цін можуть бути також конкуренти. У такому разі йдеться про реакцію на зміну цін конкурентами. Розглянемо обидва ці випадки.

Ініціативна зміна цін

Причини, які спричиняють ініціативне зниження ціни:

  • частка ринку фірми під тиском конкурентів скоротилася;

  • ринкова ситуація вказує на те, що ціна завищена порівняно з цінністю товару для споживачів;

  • витрати знизилися і є реальна можливість знизити їх ще більше за рахунок "ефекту кривої досвіду" (нагадаємо, йдеться про зниження витрат виробництва одиниці товару при кумулятивному, тобто сумарному, обсягові виробництва

  • виробничі потужності завантажені не повністю;

  • існує реальна загроза затоварювання;

  • визначення як пріоритетної цілі збільшення обсягу продажу і відповідно частки ринку за рахунок споживачів, чутливих до ціни;

  • бажання, а точніше потреба, випередити появу нового конкурента, який з метою завоювання ринку може встановити низькі ціни.

З'ясуємо, коли фірмі слід ініціювати підвищення цін? Такі дії можуть бути спричинені:

  • інфляцією;

  • надмірним попитом на продукцію фірми або збільшенням глобального попиту на товар;

  • збільшенням витрат і, як результат, зменшенням прибутку;

  • якщо цінність товару виявилася вища за ціну;

  • якщо пріоритетною ціллю є збільшення прибутку навіть за умов, що це призведе до зменшення обсягу продажу.

Варто зазначити, що зміна цін може призвести і до збільшення, і до зниження прибутку. Так, підвищення цін супроводжуватиметься зростанням прибутку, якщо ринок нечутливий до цін; високі ціни надають товару більшої привабливості для покупців; встановлена ціна на товар виявилася нижчою за ціну, яку споживачі готові заплатити; якщо попит на товар фірми більший, ніж її виробничі можливості, або за умови, що місткість ринку розширюється. З іншого боку, при підвищенні ціни прибуток зменшиться, якщо попит на товар еластичний або якщо ціна не компенсує витрат, які підвищилися внаслідок інфляції.

За зменшення цін прибуток збільшується за таких обставин : попит – еластичний, витрати на виробництво одиниці продукції швидко зменшуються, ціна, призначена за товар раніше, виявилася заниженою, конкурент за різних обставин залишив ринок. За зменшення ціни прибуток може також зменшитися, якщо ринок нечутливий до цін і зниження ціни не призвело до збільшення обсягу продажу, конкуренти також знизили ціну.

Тактики, які може використовувати фірма для підвищення або зниження ціни :

  • одномоментна

Одномоментне збільшення ціни ефект "шокової терапії" стосовно покупця з відповідною реакцією з його бокую Різке зниження ціни матиме два наслідки: позитивний і "не дуже". З одного боку, це справить неабияке враження на покупців, і це, безумовно, "плюс". З іншого боку, такий крок негативно позначиться на прибутку. І це, безумовно, "мінус". Який аргумент переважить, залежить від цілей фірми, а також від того, чи буде досягнено відповідне збільшення обсягу продажу, яке компенсує зниження цін.

  • поетапне

Поетапному зниженню ціни слід віддати перевагу, якщо напевно невідомо, наскільки саме мають бути знижені ціни, хоча доцільність цього кроку не викликає сумніву. Отже, послідовне зниження ціни дасть змогу поступово, експериментально визначити цей рівень. Щодо поетапного збільшення ціни, ця тактика, на відміну від одномоментного, є засобом "м'якої дії", який разом з тим має і негативний аспект - дії фірми, яка постійно збільшує ціни, навряд чи можуть викликати симпатію споживачів.

Остаточне рішення щодо поступової або різкої зміни цін - це питання не так тактики як стратегії фірми. Додамо, що це, як і будь-яке рішення маркетингових проблем, має прийматися з урахуванням і зовнішніх, і внутрішніх факторів.

Способи підвищення ціни:

Перший - встановлення незв'язаних цін на окремі елементи з набору товарів (вартість мобільного телефону, підключення до оператора та абонентська плата). При цьому підвищується лише ціна одного або кількох елементів, що входять до комплекту, ас: призначається окрема ціна за кожен елемент (наприклад, пропонується окрема пла­та за установку устаткування, навчання персоналу тощо).

Другий - зменшення знижок. Це може бути і зниження відсотка знижки, і збільшенню обсягу товару, купівля якого дає змогу отримати знижку.

Третій - передбачає використання рухомих цін. Йдеться про контракти на поставку товару з тривалим виробничим циклом, які підписують задовго до того, як сам товар буде виготовлений. Внаслідок інфляції за цей час витрати - вартість матеріалів деталей, витрати на електроенергію та інші складові ціни - можуть суттєво збіль­шитися. А умова про рухому ціну передбачає, що ціни будуть скориговані відповідне до поточних витрат.

Тактичні заходи щодо зниження ціни :

Перший - встановлення зв'язаних цін (на відміну від ситуації підвищення ціни, коли встановлюються незв'язані ціни). Тобто йдеться також про послуги на товари, які пропонуються в пакеті, наприклад, набори дорогих кухонних меблів продаються з п'ятирічною гарантією. Фактично це рівнозначно зниженню ціни.

Другий – вигідніші умови надання знижок – збільшення відсотка знижки або зниження обсягу замовлення, за якого покупцеві надається знижка.

Третій – передбачає зниження ціни на окрему торгову марку, так звану «марку винищувач» у розрахунку на споживачів, чутливих до зміни цін. При цьому ціна на торгову марку не зменшується.

Реакція на зміну цін конкурентами

За зміни конкурентами цін фірма може або зробити те саме, або утриматися від аналогічних заходів. Підвищення конкурентами цін слід сприймати як сигнал до аналогічних дій, якщо метою фірми є максимізація або отримання прийнятного рівня прибутку, а збільшення частки ринку відкидається на другий план, якщо :

  • в цілому в галузі спостерігається збільшення витрат або попиту

  • споживачі товару нечутливі до цін, отже, фірма нічого не виграє від того, що утримається від того, що утримається від підвищення цін

  • імідж марки-фірми співвідноситься з високою ціною.

Якщо конкуренти знизили ціни, фірмі варто зробити те саме за таких умов:

  • споживачі чутливо реагують на зниження ціни, у цілому в галузі попиті товар нижчий, ніж пропозиція, або якщо витрати знизилися;

  • цілі фірми пов'язані зі збільшенням частки ринку;

  • низькі ціни відповідають обраній фірмою стратегії позиціювання як фірми, що пропонує недорогі товари.

Фірма може проігнорувати підвищення конкурентами цін, якщо її власні витрати на відміну від конкурентів не збільшилися; якщо це несумісно з її іміджем як фірми-виробника недорогих товарів або зі стратегічними цілями, пов'язанними із завоюванням більшої частки ринку.

А ігнорування фірмою зниження конкурентами цін виправдане, якщо це не співвідноситься з іміджем дорогої торгової марки, стратегічними цілями, орієнтовані на максимізацію прибутку, якщо витрати фірми з тих чи інших причин зросли або спостерігається дефіцит товару.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]