Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-60 ответы.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
1.4 Mб
Скачать
  1. Матриця Бостонської консультаційної групи (бкг) у прийнятті маркетингових рішень.

Аналіз поточної ситуації фірми доцільно проводити на базі матриць “Бостон консалтинг груп” (БКГ), Мак-Кінсі, АВС і SWOT-аналізу.

Використовуючи метод БКГ, фірма визначає положення на ринку своїх окремих товарів, видів бізнесу на матриці (зростання / частка ринку) для того, щоб зробити висновок про привабливість ринку.

Товари виробника продаються на різних ринках і можуть знаходитись на різних стадіях життєвого циклу на кожному з них. Виробнику слід визначити, скільки товарів на кожному х етапів життєвого циклу слід мати для забезпечення ефективної комерційної діяльності. Для рішення цієї задачі була розроблена матриця "Бостон консалтинг груп" (БКГ) (див. рис. 7.3).

Відносна частка на ринку

Темпи зрос-тання ринку

Високі

Велика

Мала

“зірка”

маркетингова

стратегія:

міцне інвестування для підтримування зростання

“дикі кішки”

маркетингова

стратегія:

інтенсифікація маркетингових зусиль на перехід у сектор “зірок” або вихід із ринку

Низькі

“дійні корови”

маркетингова

стратегія:

інтенсифікація маркетингових зусиль для захисту або збільшення частки на ринку, зменшення інвестування

“собаки”

маркетингова

стратегія:

зменшення маркетингових зусиль та інвестування, вибір часу виходу з ринку

Рисунок 7.3 – Матриця “Бостон консалтинг груп” (БКГ)

  1. Характеристика основних засобів дії маркетингової політики комунікацій.

У цілому, під комунікацією маркетингу слід розуміти зв´язок бізнесу зі своїм клієнтом, яка необхідна обом сторонам цього процесу.

Цілі та засоби комунікаційної політики

1 Формування та стимулювання попиту в тих обсягах, який потрібен для підприємства. У теперішній час для більшості підприємств це збільшення попиту. Однак, нагадаємо, що існують різні види маркетингу: “синхромаркетинг” і “демаркетинг”.

Для формування попиту важливою задачею є забезпечення мотивів, які повинні схилити потенційних споживачів до придбання нового товару, якщо він невідомий їм, або купити відомий товар, але нового виробника або купити в більшому комплекті з іншими товарами або послугами, а також переконання споживача, що цей товар йому потрібний і він йому цілком доступний.

Для нових товарів, перш ніж сформувати попит, необхідно забезпечити уявлення споживачів про переваги товару, його споживчі властивості.

2 Збільшення обсягів збуту та оптимізація товарообігу. Ця мета реалізується за допомогою прагнення прискорити часовий процес між бажанням, що виникло, купити товар фірми або купити товар у конкретному магазині та моментом безпосередньої покупки. У реальному житті частіше буває, що ми відкладаємо процес покупки до “найкращих часів”. Збільшити обсяги збуту можна, якщо вдасться переконати споживача споживати товару більше та частіше (жувати не одну подушечку “Orbit” , а дві, чистити зуби не один раз, а двічі або більше раз на день), а також знайти нові галузі використання товару (дитячий шампунь, крем і масло рекомендувати батькам).

3 Створення, закріплення іміджу фірми та його використання в потрібному для підприємстві напрямку. Для цього необхідно на основі вивчення факторів зовнішнього та внутрішнього середовища маркетингу намагатися вплинути на них через контактні аудиторії та через лобіювання інтересів. Результати цієї діяльності впливають на суспільну думку по відношенню до визначених видів бізнесу, видів підприємств і їх співробітників.

Рисунок 12.2 - Цілі маркетингових комунікацій

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]