Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
економіка. сортування.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
872.45 Кб
Скачать
  1. Проаналізуйте можливу зміну рентабельності підприємства при зміні коефіцієнта оборотності оборотних засобів.

  1. Коефіцієнт оборотності (Коб) - характеризує кількість оборотів оборотних засобів за певний період, як правило, за рік. Обчислюється за формулою:

Коб=Qр/Sноз , разів. (4.13)

де Qр – обсяг реалізації продукції у вартісних одиницях

Sноз – середньорічний залишок нормованих оборотних засобів.

  1. Охарактеризуйте внутрішнє середовище функціонування підприємства.

Внутрішнє середовище фірми являє собою сукупність чинників, що створюються і контролюються фірмою. Складові внутрішнього середовища фірми безпосередньо впливають на її ефективність: стратегії, цілі, завдання, структура, технологія, персонал, організаційна культура.

Зовнішнє та внутрішнє середовище фірми тісно взаємопов'язані: з одного боку, фірма створює внутрішнє середовище під впливом та на базі врахування факторів зовнішнього середовища, з другого — фірма адаптується до зовнішнього середовища за допомогою чинників внутрішнього середовища.

Внутрішнє середовище організації формується керівниками відповідно до їх уявлень про те, які саме елементи забезпечать її ефективне функціонування і розвиток. Цим зумовлене існування різних підходів до структурування внутрішнього середовища організацій. Найчастіше в ньому виділяють п'ять складових: цілі, структура, технологія, завдання і персонал, який виконує ці завдання з допомогою відповідної технології. А, наприклад, директор Центру управління і організаційних змін (США), Річард Дафт описує внутрішнє середовище як сукупність організаційної структури, технології виробництва з усією матеріально-технічною базою та корпоративної культури, яка, на його думку, найбільшою мірою формує конкурентні переваги фірми. Деякі представники сучасної російської школи управління вважають, що внутрішнє середовище — це структура організації, її ресурси та культура; інші до внутрішнього середовища відносять структуру, рівень розподілу праці та організаційні комунікації, а також кадровий склад організації, трудові й технологічні процеси, що використовують для перетворення ресурсів на необхідний суспільству продукт.

Звідси, основними елементами внутрішнього середовища є: цілі організації — формуються з урахуваннями ринкової кон'юнктури на основі наявних та потенцій них можливостей організації; структура організації — формується під обрані цілі в такий спосіб, щоб забезпечити необхідний рівень гнучкості й мобільності організаційних дій; система технологій — спрямована на забезпечення конкурентоспроможності продукції за технічними й економічними параметрами; персонал (людські ресурси) — добирають з урахуванням кваліфікаційних характеристик і узгодженості мотивацій індивідів з цілями організації, здатності їх до саморозвитку; організаційна культура — має своїм завданням ідентифікацію індивідуальних та організаційних цілей та їх узгодження.

на валютному ринку (інфляція)

4 Визначення чистого дисконтованого доходу (ЧДД) та чистої поточної вартості (ЧПВ): , грн.де - чисті доходи і-го періоду, грн.

- витрати і-го періоду, грн.

5 Визначення дисконтового терміну окупності проекту:

Термін окупності проекту (Ток) визначається на підставі попередніх розрахунків ЧДД та ЧПВ: Ток = р+ЧПВр/ЧДДр+1, років (9.8)

де р - останній рік, коли ЧПВ <0;

ЧПВр - значення ЧПВ в р-му році (без мінусу);

ЧДДр+1 - значення ЧДД в (р+1)-му році.

6 Індекс доходності та середньорічна рентабельність проекту.

Іденкс доходності (ІД) - це відношення сумарного дисконтованого доходу до сумарних дисконтованих витрат: ,

проект вважається прийнятним, якщо ,

7 Середньорічна рентабельність проекту (R) визначається за формулою:

,