Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
економіка. сортування.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
872.45 Кб
Скачать
  1. Охарактеризуйте зміст та порядок формування ставки дисконту при обгрунтуванні доцільності інвестицій.

Ставка дисконту — це коефіцієнт, який характеризує знецінення(інфляцію) грошей. Він формується залежно від трьох факторів:

1) Відсоток банківського депозиту;

      1. Річний відсоток інфляції;

      2. Фактор ризику(1..5%).

  1. Охарактеризуйте поняття собівартості виробництва продукції, основні шляхи її зниження.

Собівартість – 1) це виражені у грощовій формі витрати на підготовку виробництва, виготовлення та збут продукції;2) Це вартісна оцінка використовуваних у процесі виробництва природніх ресурсів, сировини, матеріалів, палива, енергії, оcновних засобів, трудових ресурсів, а також інших затрат на виробництво та реалізацію.

Для зниження собівартості енергетичної продукції можуть бути проведені такі заходи:

    1. Реконструктивного характеру(вдосконалення);

    2. Режимного характеру(вибір більш вигідного складу обладнання; встановлення вигіднішого розподілу навантаження між працюючими енергогенеруючими агрегатами).

    3. Енергозберігаючого характеру — спрямовані на використання теплоти використаних газів, відпрацьованої пари та ін.

    4. Спрямовані на зниження втрат палива при збереженні транспортування;

    5. Організаційно-технічного характеру.

36. Структура оборотних коштів енергетичного підприємства та особливості їх формування.

Необхідною умовою здійснення підприємством господар­ської діяльності є наявність у нього оборотних засобів. Вони забезпечують безперервність відтворювального процесу на підприємстві, що відбувається як у сфері виробництва, так і у сфері обігу.

За місцем і роллю в процесі виробництва оборотні засоби поділяють на оборотні засоби, що знаходяться у сфері виробництва (оборотні фонди), та засоби, що знаходяться у сфері обігу (фонди обігу). Більша частина оборотних засобів виробничих підприємств знаходиться у сфері виробництва

Оборотні фонди це частина виробничих фондів підприємства, яка повністю споживається під час одного виробничого циклу, змінюючи свою натуральну форму, розміри та властивості, і переносить свою вартість на вартість виготовленої продукції відразу в повному обсязі.

Натурально-речовим змістом оборотних фондів є предмети праці, а також деякі засоби праці (наприклад, малоцінні інструменти).

До оборотних фондів підприємства належать виробничі за­паси і незавершене виробництво.

Виробничі запаси включають сировину, основні та допоміжні матеріали, комплектуючі матеріали, куплені напівфабрикати, паливо, запасні частини, тару та інші матеріальні цінності, призначені для виробництва продукції, виконання робіт, надання послуг, обслуговування виробництва та адміністративних потреб. Незавершене виробництво це предмети праці, обробка або переробка яких на підприємстві ще не завершена.

Співвідношення окремих елементів оборотних фондів під­приємства характеризує їх виробничо-технологічну структуру. На її формування впливають такі фактори, як тип виробництва, особливості продукції і технології її виготовлення, умови забезпечення матеріальними ресурсами тощо. Так, частка виробничих запасів найбільша на підприємствах легкої промисловості та електроенергетики (до 80%),

Фондами обігу називаються оборотні засоби, які функціонують у сфері обігу.

До фондів обігу належать товари, готова продукція, грошові кошти в касі та на рахунках у банках, а також кошти підприємства в розрахунках.

Товари це матеріальні цінності, які придбані і зберігаються підприємством для їх подальшого перепродажу.

Готова продукція це вироби підприємства, обробка яких закінчена і вони пройшли випробування, відповідають технічним умовам і стандартам та укомплектовані згідно з договорами із покупцями та замовниками.

Грошові кошти знаходяться в касі підприємства, на поточних та інших рахунках у банках і можуть бути використані для поточних операцій. Підприємство може мати грошові кошти не лише в національній, але й у іноземній валюті.

До коштів підприємства в розрахунках належить заборгованість покупців або замовників перед підприємством за відвантажену їм продукцію, виконані роботи або надані підприємством послуги.

Витрати майбутніх періодів – це витрати, що здійснюються в даному періоді, а відносять на собівартість перевезень в майбутніх періодах. До віднесення витрат майбутніх періодів на собівартість послуг вони обліковуються в складі оборотних фондів. До витрат майбутніх періодів належать витрати на освоєння нової техніки, дослідні і раціоналізаторські роботи, витрати на передплату періодичних видань та інші затрати.