Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
економіка. сортування.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
872.45 Кб
Скачать

18 Охарактеризуйте структуру основних фондів підприємства та вплив в її зміні на рентабельність підприємства.

ОФ – це засоби праці, які приймають участь у виробничому процесі на протязі багатьох періодів, зберігаючи при цьому свою натуральну форму, а їх вартість переноситься на вартість виготовленої продукції поступово, шляхом амортизаційних відрахувань.

ОФ підприємства поділяються на основні виробничі і основні невиробничі фонди. Основні виробничі фонди (ОВФ) – це ті, які приймають безпосередню участь у виробничому процесі ( будівлі, споруди, обладнання та ін..). Вони поділяються на активні (безпосередньо беруть участь у виробничому процесі, завдяки чому забезпечується належний обсяг і якість продукції – машини, обладнання,) і пасивні (створюють умови для здійснення процесу виробництва – будівлі, споруди). Проте віднесення об’єктів до активної чи пасивної частини залежить від специфіки галузі. Так, для машинобудування машини і обладнання – активна частина. У нафтодобувній промисловості активною частиною є споруди (наприклад, свердловини).

Основні невиробничі фонди – це фонди, які знаходяться на балансі підприємства і призначені для обслуговування працівників (житлові будинки, заклади культури та охорони здоров’я, комунальні підприємства та ін..).

Залежно від функцій, які виконують засоби праці у ви­робничому процесі, вони класифікуються за виробничим призначенням і поділяються на такі групи:

1 Будівлі

2 Споруди

3 Передавальні пристрої

4 Машини і обладнання поділяються на:

  • силові машини і обладнання (котли, дизелі);

  • робочі машини і обладнання (верстати, преси, агрегати);

  • вимірювальні та регулюючі прилади та пристрої, лабо­раторне обладнання;

  • обчислювальна техніка.

5 Транспортні засоби

6 Інструмент

7 Виробничий інвентар – інвентарна тара, контейнери, загорожі машин, стелажі, робочі столи.

8 Господарський інвентар – канцтовари, меблі, предмети протипожежного призначення, засоби забезпечення санітарного стану тощо.

Рентабельність – відношення балансового прибутку до вартості ОФ, помноженій на 100%:

Р = Пбал / ОФ

Вплив використання ОФ на фінансово-господарську діяльність підприємства відбувається через:

- собівартість продукції;

- показники фондовіддачі.

19 Організаційні типи виробництва та їх техніко – економічні характеристики.

Тип виробництва — це класифікаційна категорія виробництва, яка враховує такі його властивості, як широта номенклатури, регулярність, стабільність і обсяг випуску продукції.

Класифікація типів виробництва (технології):

Одиничне, дрібносерійне або індивідуальне виробництво, коли одночасно виготовляється тільки один або мала серія однакових виробів. Часто такий виріб виготовляється для певного покупця за його специфікаціями або є експериментальним зразком.

Масове або багатосерійне виробництво застосовується при виготовленні великої кількості виробів, які є ідентичними один одному чи дуже схожими. Такий тип виробництва характеризується механізацією, використанням стандартних деталей і конвеєрним способом складання.

Ефективність і техніко-економічні показники виробничого процесу залежать від його організації в часі. Одним з таких показників є тривалість виробничого циклу, від якої залежить обсяг незавершеного виробництва та напівфабрикатів, вартість яких входить до обігових коштів В той же час тривалість виробничого циклу впливає на оборотність обігових коштів: чим коротший цикл, тим менше потрібно оборотних коштів.

техніко – економічні характеристики

  1. Номенклатура виробів, що виготовляються

  2. Сталість номенклатури

  3. Обсяг випуску

  4. Закріплення операцій за робочими місцями

  5. Застосовуване устаткування

  6. Застосовувані інструмент і технологічне оснащення

  7. Кваліфікація робітників

  8. Собівартість продукції

  9. Виробнича спеціалізація цехів і дільниць

  10. Технологічний процес

  11. Виробнича структура підприємства

  12. Трудомісткість виготовлення виробів