Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
економіка. сортування.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
872.45 Кб
Скачать
  1. Організаційні типи виробництва та їх техніко-економічні характеристики

Тип виробництва - це класифікаційна категорія комплексної характеристики організаційно-технічного рівня виробництва, яка зумовлена широтою номенклатури, регулярністю, стабільністю та обсягом випуску продукції, а також формою руху виробів по робочих місцях. Тип виробництва визначає структуру підприємства і цехів, характер завантаження робочих місць та руху предметів праці в процесі виробництва. Кожний тип виробництва має свої особливості організації виробництва, праці, технологічних процесів і устаткування, що застосовуються, складу і кваліфікації кадрів, а також матеріально-технічного забезпечення. Розрізняють три основні типи виробництва: одиничне, серійне, масове. Одиничне виробництво характеризується широкою номенклатурою виробів, малим обсягом їх випуску на робочих місцях, які не мають певної спеціалізації. Серійному виробництву властива обмежена номенклатура виробів, що виготовляються періодично повторюваними партіями, і порівняно великий обсяг випуску. Масове виробництво характеризується вузькою номенклатурою і великим обсягом випуску виробів, що виготовляються безперервно протягом тривалого часу.

Характеристика

Типи виробництва

одиничне

серійне

масове

1

2

3

4

Широта номенклатури виробів

Необмежена

Обмежена кількістю типів

Один тип

Постійність виготовлення

Не повторюється

Періодично повторюється

Постійно випускається

Рівень спеціалізації робочих місць

кзо > 40

Обмежена кількість операцій, які періодично повторюються, 1 < кзо < 40

Одна операція, кзо=1

Рівень спеціалізації устаткування

Універсальне

Універсальне і спеціальне

Переважно спеціальне

Принцип розміщення робочих місць

Технологічний

Технологічний і предметний

Предметний

Рівень кваліфікації робітників

Високий

Середній, високий на автоматизованих системах

Невисокий на простих операціях,

Високий у автоматизованих системах

Практично немає підприємств з однорідним типом виробництва. Тому тип виробництва дільниці, цеху, підприємства визначається типом виробництва, що переважає на робочих місцях.

Найбільш ефективним є масове виробництво, де легко застосовувати високопродуктивне спеціальне устаткування й максимально реалізувати принципи раціональної організації виробничого процесу. Технічно та організаційно складним і найменш ефективним є одиничне виробництво