Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
економіка. сортування.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
872.45 Кб
Скачать

39. Поняття, склад і структура інвестицій.

Інвестиції (І) – це довгострокове вкладення капіталу в підприємницьку діяльність з метою отримання прибутку.

Інвестиції класифікують за ознаками:

  1. За об’єктом вкладення:

  • реальні І – це вкладення капіталу в різні сфери діяльності галузей народного господарства з метою відтворення реальних матеріальних і нематеріальних активів підприємства. Такі І часто називають виробничими інвестиціями або капітальними вкладеннями (КВ);

  • фінансові І передбачають вкладення капіталу для придбання цінних паперів, що випускаються державою чи підприємствами (акції, облігації) з метою одержання прибутку.

  1. за характером участі в інвестуванні:

- прямі І (здійснюють інвестори, які беруть безпосередню участь у виборі об’єктів інвестування та вкладанні в них коштів

- непрямі І (здійснюють інвестиційні чи фінансові посередники).

  1. за періодом інвестування:

    • короткотермінові;

    • довготермінові;

  2. за формою власності:

  • державні (здійснюються державою в особі уряду і державних підприємств);

  • приватні (здійснюються громадянами та підприємствами недержавної форми власності);

  • спільні (джерело – кошти індивідуальних інвесторів, які придбали інвестиційні сертифікати, випущені в обіг інвестиційними компаніями, фірмами або фондами).

  1. за місцем розташування:

  • внутрішні (всередині країни);

  • зовнішні (за межами країни).

Капітальні вкладення (КВ) – це вкладення на просте (капітальний ремонт) і розширене відтворення (нове будівництво, реконструкція, технічне переоснащення ОФ підприємств).

Інноваційна діяльність підприємства — це такий вид діяльності, який сприяє перетворенню досягнень науково-технічного прогресу в реальні нові технології, товари, послуги, методи організації та управління ви­робничими процесами підприємств.

40. Охарактеризуйте особливості організації виробничих процесів в часі та просторі

Виробничий цикл — це інтервал від початку до закінчення процесу виготовлення продукції, тобто час, протягом якого запущені у виробництво предмети праці перетворюються на готову продукцію.

виробничий цикл складається з власне виробничого часу і перерв. Перерви в робочий час поділяються на перерви партіонності та чекання. Перерви партіонності виникають тоді, коли предмети праці обробляються партіями. Партія предметів — це певна кількість однакових предметів, які обробляються на кожній операції безперервно з одноразовою витратою підготовчо-завершального часу. Предмети партії обробляються не одночасно, а по одному або кілька одразу. Кожний предмет праці чекає спочатку своєї черги на обробку, а потім — кінця обробки всієї партії.

Перерви чекання виникають унаслідок несинхронності операцій виробничого процесу: предмети праці нема де обробляти, бо робочі місця зайнято іншими операціями.

Методи поєднання операцій та їхній вплив на виробничий цикл.

Технологічний цикл партії предметів, які обробляються на кількох операціях, залежить також від того, як поєднується виконання операцій над предметами партії. Існують три способи поєднання операцій технологічного процесу (три способи передачі предметів): послідовний, паралельний, паралельно-песлідовний.

Послідовне поєднання операцій полягає в тім, що наступна опе­рація починається тільки після закінчення обробки всіх предметів партії на попередній операції. Партія предметів передається з операції на операцію повністю. Технологічний цикл за такого поєднання операцій обчислюється за формулою

, хв.

де т — кількість операцій технологічного процесу (і = 1,2...m).

Паралельне поєднання операцій (застосовується у масовому, великосерійному виробництвах.) - характеризується тим, що кожний предмет праці після закінчення попередньої операції відразу передається на наступну операцію й обробляється. Відтак предмети однієї партії виготовляються паралельно на всіх операціях. Малогабаритні нетрудомісткі предмети можуть передаватися не поштучно, а транспортними (передаточними) партіями — пт. За поштучного передавання пт = 1. Технологічний цикл у цьому разі дорівнює:

, хв. (10.3)

За паралельного поєднання операцій істотно скорочується технологічний цикл проти послідовного.

Паралельно-послідовне поєднання операцій (змішане) - відрізняється тим, що обробка предметів праці на наступній операції починається до закінчення обробки всієї партії на попередній, але за умови, щоб партія оброблялась на кожній операції безперервно.

Технологічний цикл за паралельно-послідовного поєднання операцій коротший за цикл послідовного поєднання на час паралельного виконання суміжних операцій , тобто:

, хв.