Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Електричні машини Весна.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
720.38 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 4 дослідження трифазного асинхронного двигуна з фазним ротоРом

МЕТА РОБОТИ: Вивчення конструкції 3-фазного АД з фазним ротором і набуття практичних навиків в складанні схеми вмикача двигуна, його запуску з застосуван­ням пускового реостата і проведення дослідів х.х. і к.з.

Вивчення колової діаграми двигуна шляхом її побудови за результатами дослідів х.х. і к.з. і використання цієї діаграми для побудови робочих характеристик двигуна.

1Програма роботи:

1.1. Ознайомитись з конструкцією 3-фазного АД з фазним ротором; записати його паспортні дані, а також дані вимірювальних, приладів і регулю­ючих пристроїв.

1.2. Зібрати схему по рис.1.2. і після перевірки її викладачем здійснити пробний запуск двигуна.

1.3. Виконати дослід н.х. і к.з.

1.4. Використовуючи електронний варіант спрощеної колової діаграми дви­гунна, побудувати робочі характе-ристики: I1, n2, P1, M, cos 1 і  = f(P2).

1.5. Скласти звіт і зробити висновки про пророб­лену роботу.

2Підготовка до роботи.

2.1. Повторити теоретичний матеріал: будова 3-фазного АД з фазним ротором, обґрунтування коло­вої діаграми АД, спрощена колова діаграма і її побудова за даними дослідів холостого ходу і короткого замикання, побудова робочих характе­ристик двигуна по коловій діаграмі.

2.2. Підготувати в робочому зошиті таблиці для занесення даних дослідів н.х. і к.з. і даних для побудови робочих характеристик.

3 Порядок виконання роботи.

3.1 Вимірювання опору обмоток статора і ротора

Для визначення опору обмоток статора необхідно за допомогою омметра провести вимірювання однієї обмотки (фази В), згідно рисунку 4.1.

Для визначення опору обмоток ротора необхідно за допомогою омметра провести вимірювання величини опору між фазами обмоток, згідно рисунку 4.2. Дійсна величина опору обмотки (фазиВ) буде менша в 2 рази від виміреної.

Опори обмоток статора і ротора треба привести до робочої температури, для цього проводимо перерахунки опорів згідно формули:

(4.1)

де активний опір обмотки статора (ротора);

- температурний коефіцієнт для міді і алюмінію. =0,004;

. - робоча температура обмоток двигуна (вказа-на в паспортних даних двигуна ), =75°С ;

Результати вимірювань і розрахунків опорів обмоток двигуна заносимо в електронну таблицю папку”н.х і к.з”файлу”Зовн.характеристика двигуна”.

3.2 Визначення коефіцієнта трансформації двигуна

Схема для визначення коефіцієнта трансформації приведена на рисунку 4.3. Вона містить в собі вимірювальний ком­плект типу К-50, або йому подібні, який дозволяє виміряти струм, напругу і потужність навантаження. За допомогою перемикачів на комплекті встановлюють необхідні межі вимірювання струму і напруги.Для регулювання напруги в колі статора втановлений трифазний автотрансформатор ТV1. В колі ротора включений вольтметр PV1 між фазами ротора. .Після перевірки схеми викладачем виконують пробний запуск двигуна:

а) ставлять ручку пускового реостата RRP в положення "Пуск", а ручку ТV1 в положення мінімальної напруги, повернувши ручку ТV1 проти годинникової стрілки до кінця;

б) включають автоматичний вмикач QF1 і запускають двигун шляхом повільного збільшення напруги на його затискачах до номінального, повертаю­чи рукоятку TV1 в напрямку обертання годинникової стрілки. Встановивши з допомогою TV1 номінальну напругу на затискачах двигуна, після чого автоматичним вимикачем QF1 вимикають його від мережі;

в) не змінюючи положення рукоятки РНТ запускають двигун з допомогою пускового реостата RRР. Для цього вмикають QF1 і повільно переводять рукоятку SA з поло­ження "Пуск" в положення "Робота". Запуск закінчений. Залишати рукоятку пускового реостата RRР під струмом в положенні "Пуск" і проміжкових положеннях зверх часу запуску недопустимо.

Проводимо вимірювання напруги в колах статора і ротора.

Для зупинки двигуна необхідно вимкнути автоматичний вимикач QF1, перевести рукоятку ПР в положення "Пуск", підготувати двигун для наступного запуску.

При розрахунку коефіцієнта трансформації двигуна враховуємо включення обмоток статора і ротора. Вольтметр PV1 вимірює лінійну напругу ротора, а в статорі вольтметр комплекту К-50 – фазну напругу. Обмотки статора включені в трикутник,бо живляча мережа трифазна напругою 220 В

Коефіцієнт трасформації двигуна визначається з формули:

; (4.2)

ле - фазна напруга в колі статора;

- лінійна напруга кола статора.

Результати вимірювань і розрахунку коефіцієнта трансформації двигуна заносимо в електронну таблицю папку”н.х і к.з”файлу”Зовн.характеристика двигуна”.