Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
статистика_шпори.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
452.45 Кб
Скачать

62. Види графіків: діаграми та картосхеми. Їх характеристика.

Традиційно теорія статистики розглядає класифікацію графіків за видами їх поля. За цим принципом графічні зображення поділяють на діаграми, картограми та картодіаграми. Діаграми - це умовні зображення числових величин та їх співвідношень за допомогою геометричних знаків. Картограми - зображення числових величин та їх співвідношень за допомогою нанесення умовної штриховки або розцвітки на карту - схему. Картодіаграми - це поєднання діаграми із картою - схемою. При побудові діаграми встановлюється певний масштаб, тобто співвідношення між розмірами величин на графіку і дійсною величиною зображуваного явища в натурі. Найбільш поширеним видом статистичних графіків є діаграми.

За формою діаграми поділяють: лінійні, стовпчикові, стрічкові, секторні, квадратні, фігурні, радіальні, шарові, знак Вазера.

Лінійна діаграма відображує розмір показника у формі ліній різної довжини, які утворюються в результаті з'єднання крапок у координатному полі. Стовпчикові діаграми застосовуються: 1) при порівнянні між собою різних явищ; 2) для зображення явищ у часі; 3) для відображення структури явищ.

Секторні діаграми являють собою коло, поділене на сектори, величини яких відповідають ( у пропорціях) зображуваним розмірам явищ. Секторні діаграми будують для відображення структури явищ. Квадратні діаграми використовують при порівнянні абсолютних величин. «Знак Варзара». Використовується для порівняння трьох пов'язаних між собою величин.

63. Поняття про статистичні таблиці, їх значення в статистиці. Види таблиць.

Невіддільним елементом зведення та групування є статистична таблиця. За допомогою таблиць зручно порівнювати й аналізувати зведені дані.

За логічним змістом статистична таблиця розглядається як «статистичне речення». Підметом його є об’єкт дослідження: перелік елементів сукупності, їх групи, окремі територіальні одиниці або часові інтервали. Як правило, підмет розміщують у лівій частині таблиці, подаючи його назвою рядків. Присудок таблиці — це система показників, що характеризують підмет як об’єкт дослідження. Присудок формує в логічній послідовності верхні заголовки таблиці.

Залежно від структури підмета статистичні таблиці поділяють на прості, групові та комбінаційні. Підметом простої таблиці є перелік елементів сукупності, територіальний ряд (регіони, області), хронологічний ряд. У груповій таблиці підметом є групування за однією ознакою. У комбінаційній — за двома і більше ознаками. Різновид простих таблиць : *Сискові – список у підметі таблиць; * територіальні - перелік міст, областей.; *хронологічні – перелік часових елементів. Розробка присудка таблиці буває: 1.простою, 2.складною(комбінованою).

Макет статистичної таблиці – це комбінація горизонтальних рядків і вертикальних граф на перетині яких утворюються клітинки. Ліві бічні та верхні клітинки призначенні для словесного заголовків – переліку складових сукупності та системи показників, а решта – для числових даних.

За метою дослідження і призначення статистичні таблиці поділяються:

1.описово-інформаційні - дається тільки кількісна характеристика окремих явищ; 2.аналітичні – відображається взаємозв’язок між явищами та тенденція їх розвитку; 3. Типові – характеризують основні соціальні типи явищ; 4. Спеціального призначення(баланс).