Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
статистика_шпори.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
452.45 Кб
Скачать
  1. Відносні величини, їх види, одиниці їх вираження.

Відносні величини – це узагальнюючі кількісні показники, які виражають співвідношення між явищами суспільного життя. Це показник, який дає порівняння двох абсолютних величин, одна з яких береться з базового періоду і називається базою порівняння або базовою величиною, а інша порівнювана величина називається базою порівняння.

Кожна відносна величина являє собою дріб, чисельником якого є порівнювана величина, а знаменником — база порівняння. Відносна величина показує, у скільки разів порівнювана величина перевищує базисну або яку частку перша становить щодо другої, іноді — скільки одиниць однієї величини припадає на 100, на 1000 і т. д. одиниць іншої, базисної величини.

А. Відношення однойменних показників

1) Відносні величини динаміки;

2) відносні величини просторових порівнянь:

- відносна величина виконання плану;

- Відносна величина планового завдання;

3) відносні величини порівняння зі стандартом;

4) відносні величини структури;

5) відносні величини координації.

Б. Відношення різнойменних показників

Відносні величини інтенсивності;

Відносна величина диференціації;

  1. Відносні величини виконання плану, планового завдання та динаміки. Відносні величини динаміки

В.В. Динаміки – характеризує напрям та інтенсивність зміни показника в часі і визначається співвідношенням його значень за періоди або моменти часу.

Існує 2 способи обчислення відносних величин динаміки:

  • Базисний – кожний наступний показник порівнюється з попереднім показником, який приймається за базу.

  • Ланцюговий – кожен наступний порівнюється з попереднім.

Відносний показник виконання плану – відношення фактично осягнутого рівня до планового завдання (факт до плану).

Ув. пл. = У1пл

Відносний величина планового завдання – відношення величини показника встановленого на плановий період до його величини досягнутої за попередній період. (план до факту попереднього періоду).

Упл. завд = Упл / У0 (план, стандарт, еталон)

  1. Відносні величини структури, координації, порівняння та інтенсивності. Відносні величини порівняння зі стандартом

Відносні показники порівняння отримують в наслідок порівняння однойменних показників, що стосується різних об’єктів, взятих за той самий період чи момент часу.

Вимірюється у :

Коефіцієнтах

Відсотках

Важливу роль у статистичному аналізі відіграє порівняння фактичних значень показника з певним eталоном — нормативом, стандартом, оптимальним рівнем. Такими відносними величинами порівняння є виконання договірних зобов’язань, використання виробничих потужностей, додержання норм витрат електроенергії тощо. Будь-яке відхилення відносної величини від 1 чи 100% свідчить про порушення оптимальності процесу.

Для показників, які не мають визначеного еталона (захворюваність, злочинність тощо), базою порівняння може бути максимальне чи мінімальне значення або середня по сукупності в цілому.

Відносні величини структури

Статистичні сукупності структуровані, у них завжди можна виявити певні складові. Відносні величини структури характеризують склад, структуру сукупності за тією чи іншою ознакою. Вони визначаються відношенням розмірів складових частин сукупності до загального підсумку. Скільки складових, стільки відносних величин структури. Кожну з них окремо називають част­кою, або питомою вагою, виражають простим чи десятковим дробом або процентом.

За допомогою відносних величин структури можна оцінити структурні зрушення, тобто зміни у складі сукупності за певний період часу. Така оцінка ґрунтується на порівнянні часток dj за два періоди.

У стр = fi / fi