Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Статевий розвиток 2.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
216.06 Кб
Скачать

Не 1.3 Тема: Статевий розвиток в пубертатному періоді, статевої зрілості та інволюційному періодах.

Питання:

  1. Особливості сексуальності пубертатного періоду:

    1. Біологічні аспекти сексуальності;

    2. Роль гормонів у статевому дозріванні;

    3. Психологічні аспекти сексуальності;

    4. Статева ідентифікація та між статеві стосунки.

  2. Особливості періоду статевої зрілості:

    1. Психофізіологічні аспекти;

  3. Біологічні та психологічні аспекти сексуальності інволюційного періоду.

Література:

  1. Віденко С. В. Психологія сексуальності та сексуальних стосунків: Навч. посіб. — К.: Арістей, 2003.

  2. Володин В. С. Основы медицинской сексологии (Курс лекций для студентов). — М.: Логос, 2003.

  3. Келли Г. Основы современной сексологии. — СПб.: Питер, 2000.

  4. Крукс Р., Баур К. Сексуальность. — СПб.: Прайм-ЕВРОЗНАК, 2005.

  5. Левин И. Сексология и сексопатология. — М.: Медпрактика, 2000.

  6. Лукащук-Федик С.В. Репродуктивна культура особистості: Навчальний посібник. – Тернопіль: Астон, 2004. – 176 с.

  7. Психологія сексуальності: підручник / С.В. Діденко, О.С. Козлова. – К.: Академвидав., 2009. – 304 с.

  8. Сексология / Под ред. В. В. Кришталь, С. R Григорян. — М.: ПЕР СЭ, 2002.

Компетенції:

Знати особливості біологічних та психологічних аспектів розвитку сексуальності у пубертатний період, періоди статевої зрілості та інволюційний.

  1. Особливості сексуальності пубертатного періоду (12-17 років):

Упродовж пубертатного періоду, тобто періоду статево­го дозрівання, у фізичному стані підлітка відбуваються суттєві зміни: «ривок росту», формування вторинних ста­тевих ознак (у дівчат з'являються менструації, у хлопчи­ків — здатність до еякуляції). Внутрішня перебудова орга­нізму закінчується досягненням статевої зрілості. На цьо­му етапі життя відбуваються важливі зміни у психіці.

Біологічні аспекти сексуальності у пубертатному періоді

Процес статевого дозрівання контролюється гіпотала-мічним відділом мозку: спочатку в нього включається гі­пофіз, а потім інші відділи гормональної регуляції, пере­будова якої супроводжується змінами фізичної зовнішно­сті і психічної сфери. У пубертатному періоді у хлопців і дівчат завдяки активному продукуванню статевих гормо­нів відбувається «ривок росту». У дівчат — приблизно у 12 років, у хлопців — 14 років. У зв'язку з цим дівчата ві­ком 11 —14 років значно вищі за хлопців. Зніяковіння, яке відчувають хлопці, зазвичай минає в середині підлітково­го періоду, коли вони наздоганяють у зрості своїх подру­жок, а потім стають вищими за них.

Підлітковий «ривок росту» не завжди рівномірно охо­плює різні частини тулуба, тому підлітків часто порівню­ють із «гидкими каченятами». Наприклад, ріст стопи при­близно на чотири місяці випереджає ріст гомілки, через що вона здається непропорційно великою. Декого це за­смучує: підлітки не розуміють, що пропорції їхнього тіла через певний час стануть гармонійними.

Взаємозв'язку між раннім «ривком росту» і ростом до­рослої людини не встановлено. Тому підлітки, яких через низький зріст дражнять малими, до 16—17 років можуть наздогнати і перегнати за цим показником своїх однолітків.

Статеве дозрівання дівчат

Першою ознакою статевого дозрівання дівчат є розви­ток молочних залоз, який може початися у 8—13 років. На початку росту залози мають вигляд невеличких горбиків

(«грудні бруньки»). Із часом соски і навколососкові кола збільшуються, а опуклість грудей стає помітнішою. У де­яких дівчат до 12 років молочні залози стають цілком роз­виненими, в інших це відбувається до 19 років чи навіть пізніше. Ріст молочних залоз контролюють рівень естроге­нів та спадкові фактори.

Невдовзі після початку росту молочних залоз з'яв­ляється волосся на лобку (спочатку рідке, слабопігментоване, потім темне, жорстке, хвилясте). До того часу подов­жується піхва, збільшується матка. Менструації зазвичай починаються до завершення формування молочних залоз і майже завжди — після максимального «ривка росту». Це відбувається не в усіх дівчат в одному віці (перша можли­ва у 8 і 16 років, а в середньому — в 12,5 років). Протягом першого року менструації часто є нерегулярними, а овуля­ція зазвичай відсутня. Однак вона можлива і в першому менструальному циклі, тому під час статевих контактів підліткам варто використовувати протизаплідні засоби.

Характерним аспектом статевого дозрівання дівчат є посилення вагінальної секреції внаслідок зміни гормо­нального статусу. Статеве збудження незалежно від при­чин, що його зумовлюють (сексуальні фантазії, читання еротичної літератури, реальна статева активність), зумо­влює підвищену вагінальну секрецію. Вона може відбува­тися і спонтанно, безвідносно до сексуальних думок чи ак­тивності. Відчуття зволоження піхви можуть здаватися дівчинці-підлітку приємними, а можуть і викликати по­чуття сорому, тривогу.

Статеве дозрівання хлопчиків

Зовнішні ознаки дозрівання хлопчиків, що також зумовлюється статевими гормонами, зазвичай з'являють­ся на рік-два пізніше, ніж у дівчат. Найпершою з них є збільшення розміру яєчок. Підвищення концентрації те­стостерону стимулює ріст статевого члена і придаткових органів чоловічої репродуктивної системи (передміхурової залози, сім'яних пухирців і придатків сім'яників). Еяку­ляція до статевого дозрівання відсутня, бо сім'яні пухирці починають функціонувати тільки після отримання належ­них гормональних сигналів.

Розвиток геніталій у хлопчиків починається приблиз­но в 11,6 року; їх розмір і форма стають такими, як у до­рослих чоловіків, здебільшого у 14,9 року. У деяких хлоп­чиків процес розвитку геніталій є дуже прискореним (при­близно протягом року), а в інших може тривати до 5,5 років. Утворення сперми починається в дитячому віці і стає постійним у період статевого дозрівання. Тоді форму­ється і здатність до запліднення.

У процесі статевого дозрівання у хлопчиків відсутнє явище, подібне до менструації, однак нічні еякуляції, за твердженнями дослідників, мають аналогічне психологіч­не значення. Проте багатьом хлопчикам на початку пубер­татного віку не розповідають про нічні еякуляції (полю­ції), тому вони їх дивують, декого навіть лякають. Так само, як дівчата, яких не попередили про початок мен­струацій, можуть сприймати їх як ознаку хвороби, хлоп­чики, прокидаючись вночі в чомусь вологому і липкому, починають хвилюватися, підозрюючи наявність у себе за­хворювання чи травми. Навіть будучи обізнаними з цим, багато з них у період статевого дозрівання ховає «докази» (простирадло, піжаму), соромлячись батьків.

Ріст волосся на лобку починається одночасно з ро­звитком геніталій. Через рік чи два починається і ріст во­лосся на обличчі, що сприймається як важлива ознака формування чоловіка. Адже ознаки статевого дозрівання у хлопчиків зазвичай не такі помітні, як ріст молочних залоз у дівчат. Волосся на обличчі починає рости в куточ­ках верхньої губи і на перших порах має вигляд ніжного пуху. Пізніше воно поширюється на всю поверхню губи, жорсткішає. Потім з'являється волосся на вилицях, в останню чергу — на підборідді. Одночасно відбувається ріст волосся на тілі (на грудях десяток, а то й більше ро­ків). Міру оволосіння обличчя і тіла у представників обох статей контролюють генетичні фактори і гормони, що зумовлюють появу у них різних статевих ознак (табл. 6.3).

Оволосіння є причиною страждань жінок, які порівню­ють себе з фотомоделями, а незначна його кількість на обличчі і тілі засмучує чоловіків, адже секс-символів часто зображують з пишними вусами та зарослими грудьми.

У процесі статевого дозрівання у хлопців знижується тембр голосу (в середньому в 13,5 років), що зумовлюєть­ся дією тестостерону на тканини гортані. Із формуванням гортані хлопчики переживають досить незручний період мутації голосу, який стає різким і пронизливим, що іноді їх бентежить. У цей період можливе збільшення молоч­них залоз (гінекомастія), та через рік-два це явище зазви­чай минає.

Таблиця 1