Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Materialy_Arhitektura.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
1.84 Mб
Скачать

89. Універсальність комп’ютерів: принцип фон-Неймана; гарвардський принцип.

(См.№ 11-12)

В основу построения большинства компьютеров положены принципы, сформулированные Джоном фон Нейманом.

  1. Принцип программного управления — программа состоит из набора команд, которые выполняются процессором автоматически друг за другом в определенной последовательности.

  2. Принцип однородности памяти — программы и иные хранятся в одной и той же памяти; над командами можно выполнять те же действия, что и над данными!

  3. Принцип адресности — основная память структурно состоит из пронумерованных ячеек.

Компьютеры, построенные на этих принципах, имеют классическую архитектуру.

Архитектура компьютера определяет принцип действия, информационные связи и взаимное соединение основных логических узлов компьютера, к которым относятся:

  • центральный процессор;

  • основная память;

  • внешняя память;

  • периферийные устройства.

90-91. Система вибору показників архітектури комп’ютера та периферії застосовується для всіх складових на різ­них рівнях організаційної структури підприємства: починаючи зі стратегічного менеджменту і закінчуючи окремими технологічними операціями. Серед осно­вних напрямів використання показників вибору архітектури комп’ютера та периферії потрібно особливо виді­лити:

  • щоденне прийняття управлінських рішень. При підготовці рішення показ­ники ефективності дозволяють порівнювати альтернативи;

  • планування вдосконалення ділових процесів. Показники ефективності до­зволяють побачити, наскільки поліпшиться ефективність ділового процесу вна­слідок реалізації запропонованих змін;

  • ідентифікацію і усунення операцій, що не додають вартості. Показники ефе­ктивності дозволяють виявити операції в ділових процесах, для яких спів­відношення "ефективність/витрати" є незадовільним.

При виборі архітектури комп’ютера та периферії для впровадження їх на підпри­ємстві необхідно:

  • пересвідчитися, що архітектури комп’ютера та периферії відповідатиме (відповідатимуть) ос­новним потребам всіх користувачів. Для цього необхідно документально за­фіксувати потреби бізнесу з тією мірою подробиць, якої буде достатньо для по­рівняння одних архітектур комп’ютерів та периферії з іншими;

  • при виборі архітектури комп’ютерів та периферії необхідно виходити з того, наскільки вони підходить для задоволення потреб бізнесу підприємства, а не на її присутність на ринку.

При впроваджені комп’ютерів та периферії, необхідно вирішувати основну задачу – вони повинні мати показники, які перевищують світові зразки або впроваджувані комп’ютери та периферія повинні бути найкра­щими і відповідати заданим показникам якості. Такий підхід дозволить забезпе­чити ефективність функціонування всього підприємства з використанням комп’ютерів та периферії.

11.2. Методи вибору та оцінки комп’ютерів та периферії. Для рішення поставленої задачі будемо розглядати загальну схему вибору і оцінки комп’ютерів та периферії по показниках якості як кінцевий автомат A. Автомат А задається:

А = < Xi, MB, Xj, MO, V >, де:

Xi - дані про показники якості комп’ютерів та периферії;

MB - методи вибору оцінюваної комп’ютерів та периферії;

MO - методи оцінок показників якості комп’ютерів та периферії;

V - вихідні результати (оцінки) - показники якості вибраних комп’ютерів та периферії.

Визначимо через Pm множину комп’ютерів та периферії, тоді згідно з математичною теорією розпізнавання образів можна знайти такі ІС Pk { Pm }, які мають схожі показники якості і їх можна віднести до одного класу. Наприклад, комп’ютери (робочі станції), комп’ютери (севери), лазерні принтери (чорно-білі), факс- модеми і т.і. Далі, в залежності від класифікаційного угрупування, їх розділяють на підкласи (комп’ютери - персональні комп’ютери, комп’ютери середнього класу, менфрейми; принтери- матрічні, лазерні (чорно-білі, кольорові),струменеві і.т.д.).

Якщо Pk - множина комп’ютерів чи периферії певного класу і припустимо, Pr {Pk} - комп’ютери чи периферія, які відносяться до Рr-го підкласу класу Рk (тобто мають схожі показники якості), тоді виникає необхідність у виборі кращих або таких, що задовольняють заданим вимогам - для забезпечення виконання заданих функцій. Для оцінки рівня якості комп’ютерів чи периферії визначені наступні задачі [1].

Загальна задача. Серед комп’ютерів чи периферії підкласу Рr (P1, P2,. .., Pj,..., Pm), які характеризується показниками Rr = {F(Xi, Ak)}, i=1,..., m; k=1,..., n вибрати Рj, для якого {F(Xi, Ak)}opt. Де Xi кількісні показники, Ak

- якісні показники.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]