Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Панасюк К.А. Основи туризмознаства конспект лек...doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
1.58 Mб
Скачать

Посадова інструкція екскурсовода, гіда-перекладача

1. Екскурсовод,гід-перекладач знайомить екскурсантів з місцями, пов'язаними з пам'ятками історії та культури, природою, музеями, іншими пам'ятками міста, пов'язаними з іменами громадських і державних діячів тощо.

2. Екскурсоводами можуть працювати особи, які мають вищу базову (бакалавр) або повну вищу (спеціаліст, магістр) освіту (Закон України "Про вищу освіту" ( 2984-14 ), розділ II, ст. 6) та відповідний диплом чи посвідчення (сертифікат) про спеціальну підготовку екскурсовода.

Обов'язки екскурсовода, гіда-перекладача

1. Екскурсовод, гід-перекладач повинен добре знати зміст екскурсій (шляхової інформації), володіти методикою їхнього проведення, знати маршрут і тематику екскурсій, порядок їхнього проведення і обслуговування екскурсантів.

Екскурсовод:

- проводить екскурсії і шляхову інформацію, забезпечує їхній науковий зміст відповідно до контрольного тексту і методичної розробки;

- готує текст, методичні розробки та інші методичні матеріали;

- своєчасно оновлює екскурсійні матеріали новими даними, вносить зміни та доповнення до контрольного тексту екскурсії (шляхової інформації);

- бере участь у розробці нових тем і маршрутів екскурсій, освоює нові теми і варіанти екскурсій;

- вивчає запити та інтереси учасників екскурсій, диференційовано підходить до проведення екскурсій з різними групами;

- дотримується затвердженого маршруту екскурсій (мандрівки), інформує екскурсантів про правила поведінки під час екскурсії (подорожі), вживає заходів щодо гарантування безпеки екскурсантів під час подорожі чи екскурсії;

- екскурсовод, гід-перекладач має право усунути від участі в екскурсії екскурсантів або туристів, які порушують громадський порядок, правила поведінки на маршруті та умови безпеки екскурсантів.

2. Екскурсовод, гід-перекладач раз на три роки повинен проходити підвищення кваліфікації у ліцензованих закладах освіти туристичного профілю та атестацію згідно з вимогами чинного законодавства.

ДОДАТОК 5

ПРАВИЛА

використання автобусів на екскурсійних маршрутах

1. Екскурсовод, гід-перекладач є старшим в автобусі і зобов'язаний:

1.1. Визначати порядок посадки в автобус, забезпечивши першочерговий вхід екскурсантам з дітьми до 12 років, інвалідам, особам старшого віку.

1.2. Дати дозвіл водієві автобусу на початок посадки екскурсантів і руху автобусу.

1.3. Стежити за посадкою і виходом з автобуса екскурсантів.

1.4. Перевіряти наявність туристів при кожній посадці на маршруті та дозволяти рух автобусу.

1.5. Відкривати в разі необхідності вентиляційні люки та рухомі бокові вікна.

1.6. Спільно з водієм надавати невідкладну медичну допомоги екскурсантам, а в разі необхідності сприяти їхній госпіталізації.

1.7. Перевіряти салон після закінчення екскурсій, у випадку виявлення забутих речей, документів, матеріальних цінностей повертати їх власникові.

1.8. Екскурсовод, гід-перекладач та водій автобуса не несуть відповідальності за збереження документів, грошей, інших речей, що перевозяться екскурсантом у салоні автобусу.

2. Власник автотранспортного засобу та водій відповідають за належний технічний стан автобуса, необхідного обладнання, забезпечують рух за затвердженим маршрутом, з дотриманням санітарних норм згідно з встановленим графіком.

3. Екскурсовод, гід-перекладач, водій зобов'язані:

3.1. Сприяти повному виконанню програми екскурсійного обслуговування згідно з затвердженою схемою маршруту.

3.2. Мати нагрудні бейджі. В спілкуванні один з одним та з екскурсантами бути коректними, ввічливими, дотримуватись правил офіційно прийнятого спілкування.