Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Панасюк К.А. Основи туризмознаства конспект лек...doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
1.58 Mб
Скачать

1.4. Чинники розвитку туризму

Чинники розвитку туризму – це найбільш істотні обставини і умови, що діють на розвиток туризму в конкретному соціально-економічному середовищі.

До статичних чинників розвитку туризму відносяться природно-географічні і історико-культурні. Вони визначаються наявністю відповідних туристичних ресурсів. Статичними вони називаються тому, що процес їх спонтанної зміни (як правило – руйнування) йде порівняно поволі. Вважається також, що статичні чинники розвитку туризму грають виключно позитивну роль. Стосовно історико-культурних чинників з цим твердженням можна погодитися. Проте цього не можна сказати по відношенню до природно-географічних чинників, які в останні десятиліття відмічені колосальними по своїх наслідках природними катастрофами.

До динамічних чинників розвитку туризму відносяться ті, які визначаються соціально-економічними туристичними ресурсами. Динамічні чинники розвитку туризму ділять на економічні, соціальні, демографічні, політико-правові, технологічні, екологічні, культурні.

Всі динамічні чинники є похідними від діяльності людини. Це відрізняє їх від природно-географічних чинників.

Друга відмінність полягає в тому, що ці чинники можуть мінятися не тільки в часі, але і в просторі. Причому, ці зміни відбуваються значно швидше, іноді революційним шляхом, на відміну від повільної (еволюційного) зміни природно-географічних і історико-культурних чинників.

Динамічні чинники підрозділяються на позитивні і негативні. Причому останні серед інших динамічних чинників мають значно більшу питому вагу, чим такі серед природно-географічних і історико-культурних чинників. Динамічні чинники, як правило, діють у великих просторово-часових масштабах і видозмінюються, як вже говорилося, в часі і просторі.

До негативних (стримуючим) чинників розвитку туризму відносяться, наприклад, криміногенність, тероризм, політичну нестабільність і війни, економічні кризи, екологічні катастрофи, посилювання туристичних формальностей, сезонні коливання попиту на туристичний продукт.

А що відноситься до позитивних чинників розвитку туризму? Перш за все відзначимо, що вони діляться на екстенсивні та інтенсивні.

Під першими маються на увазі кількісні чинники розвитку туризму – зростання числа туроператорів і працівників, зайнятих у сфері туристичної індустрії; збільшення обсягів матеріальних ресурсів, що залучаються до розвитку сфери туризму; зростання числа об'єктів розміщення і харчування, збільшення обсягів транспортних засобів і відповідних маршрутів.

Тоді як інтенсивні чинники розвитку туризму означають зростання, головним чином, його якісних показників.

1.5. Туристичний продукт та його складові

Згідно Закону України «Про туризм» туристичний продукт (ТП) – це заздалегідь розроблений комплекс туристичних послуг, що поєднує не менше двох таких послуг, що реалізуються або пропонуються для реалізації за певною ціною, до складу якого входять послуги перевезення, послуги розміщення та інші туристичні послуги, не пов'язані з перевезенням і розміщенням (послуги з організації відвідин об'єктів культури, відпочинку і розваг, реалізації сувенірної продукції і тому подібне).

Дуже важлива відмінність туристичного продукту від туристичної послуги полягає в тому, що якщо туристична послуга може бути придбана і спожита тільки в місці її виробництва, то туристичний продукт може бути придбаний і за місцем проживання, але спожитий тільки в місці виробництва туристичних послуг. Це кардинальна відмінність і використовують турагенти, коли продають вам путівку в подорож. Набуваючи путівки, турист ще не набуває туристичних послуг, хоча вже і заплатив гроші, але набуває гарантій відпочинку.

Рівень сервісу при наданні послуг може розрізнятися. Тобто залежно від категорії туристів, на яку він розрахований, турпродукт теж може мати різні категорії. Тобто до нього можуть пред'являтися великі або менші вимоги. У літературі це називається рівнями туристичного продукту.

Розрізняють три рівні підготовки турпродукту:

1. Турпродукт за задумом розробляється до рівня задоволення мінімальних потреб туристів, пов'язаних з їх конкретним бажанням зробити тур. Можна сказати, що це турпродукт первинної стадії підготовки, або низького ступеню якості. Насправді продається не послуга, а можливість задовольнити потребу.

2. Турпродукт в реальному виконанні вже включає певний комплекс турпослуг на маршруті, а також припускає безпеку, економічність, комфорт, престижність туру, рівень якості подорожі, що дозволяє реалізувати задум продукту з урахуванням сучасних вимог до туристичної діяльності.

3. Турпродукт з підкріпленням. Він включає додаткові компоненти: максимальну швидкість обслуговування, велику інформацію і рекламу, консультацію клієнта, високу якість обслуговування.

Іноді туристичний продукт асоціюють з поняттям «турпакет» – основним (обов'язковим) комплексом послуг, що надаються в подорожі по індивідуальному або груповому плану, який має серійний характер.

Ще одним визначенням є «Тур» – це подорож в конкретно певний термін, за певною програмою і з обумовленим комплексом послуг, що продаються в одному «пакеті».