Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Панасюк К.А. Основи туризмознаства конспект лек...doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
1.58 Mб
Скачать

3.4. Класифікація туристичних підприємств

Суб'єктами, які здійснюють й/або забезпечують туристичну діяльність (далі суб'єкти туристичної діяльності), є:

Туристичні оператори – юридичні особи, створені відповідно до законодавства України, для яких винятковою діяльністю є організація й забезпечення створення туристичного продукту, реалізація й надання туристичних послуг, а також посередницька діяльність по наданню характерних і супутніх послуг й які у встановленому порядку одержали ліцензію на туроператорську діяльність;

Туроператори діляться на:

І. По виду діяльності:

1. Оператори масового ринку. Вони продають турпакети з використанням чартерних авіарейсів у місця масового туризму.

2. Спеціалізовані оператори - це туроператори, що спеціалізуються на певному продукті або сегменті ринку (на певному виді туризму тощо). У свою чергу вони можуть бути:

- туроператорами спеціального інтересу;

- туроператорами спеціального місця значення;

- туроператорами певної номенклатури;

- туроператорами спеціальних місць розміщення;

- туроператорами певний вид транспорту.

ІІ. По місцю діяльності:

1. Місцеві (внутрішні) туроператори, формують турпакети з маршрутами в межах країни проживання.

2. Виїзні туроператори орієнтують турпакети на закордонні країни.

3. Туроператори на прийомі, базуються в країні призначення й обслуговування туристів, що прибувають.

Крім того, у більше загальному змісті туроперейтингу прийнято розділяти туроператорів на ініціативні й рецептивні. Ініціативні туроператори – це оператори, що відправляють туристів за рубіж або в інші регіони за домовленістю із приймаючими (рецептивними) операторами або прямо з туристськими підприємствами.

Відмінністю їх від туристських агентств, що займаються винятково продажем чужих турів, є те, що вони займаються комплектацією туристського продукту, що складає (по нормах ВТО) з не менш чим трьох послуг: розміщення, транспортування туристів і будь-яка інша послуга, не пов'язана з першими двома. Класичний ініціативний туроператор формує складні маршрутні тури, комплектуючи їх з послуг місцевих туроператорів у різних місцях відвідування (по маршруті), забезпечує проїзд до місця початку подорожі й назад й організує надання внутришньомаршрутного транспорту. До таким туроператорам відносяться виїзні туроператори й внутрішні туроператори, що займаються відправленням внутрішніх туристів в інші регіони своєї країни.

Рецептивні туроператори – це туроператори на прийомі, тобто комплектуючі тури й програми обслуговування в місці прийому й обслуговування туристів, використовуючи прямі договори з постачальниками послуг (готелями, підприємствами харчування, розважальними установами тощо. ). Це чиста форма туроперейтингу. До неї відносяться туроператори на прийомі й внутрішні туроператори, що обслуговують своїх громадян також на прийомі.

Рецептивний туроператор займається формуванням турів на прийомі. Ініціативний спеціалізований туроператор, як правило, формує тур, комплектуючи його із прийомів у декількох пунктах. Прикладом цього є транспортні тури на спеціалізованому орендованому транспорті (круїзні на теплоходах, автобусні маршрутні тури по декількох містах або країнам, залізничні тури й ін.).

У повсякденній практиці іноді буває важко визначити чітке розходження між туроператором і турагентом, тому що обидва види фірм можуть вирішувати подібні завдання. Звичайно, туристська організація може бути одночасно й турагентом, і туроператором. Наприклад, фірма розробляє маршрути як туроператор і продає їхнім туристам й іншим агентствам, у той же час ця ж фірма як турагент здобуває турів в інших фірм і продає їхнім туристам.

Туристичні агенти – юридичні особи, створені відповідно до законодавства України, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які здійснюють посередницьку діяльність по реалізації туристичного продукту туроператорів і туристичних послуг інших суб'єктів туристичної діяльності, а також посередницьку діяльність щодо реалізації характерних і супутніх послуг;

Інші суб'єкти підприємницької діяльності, які надають послуги з тимчасового розміщення (проживання), харчування, екскурсійних, розважальних й інших туристичних послуг;

ґгіди-перекладачі, екскурсоводи, спортивні інструктори, провідники і інші фахівці туристичного супроводу - фізичні особи, які проводять діяльність, пов'язану з туристичним супроводом й які у встановленому порядку одержали дозвіл на право здійснення туристичного супроводу, крім осіб, які працюють на відповідних посадах підприємств, установ, організацій, яким належать або які обслуговують об'єкти відвідування;

Фізичні особи, які не є суб'єктами підприємницької діяльності й надають послуги з тимчасового розміщення (проживання), харчування й т.п.

Виходячи з визначень і розділу четвертого «Організація туристичної