Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Панасюк К.А. Основи туризмознаства конспект лек...doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
1.58 Mб
Скачать

3.2. Класифікація маршрутів та турів

Пакет послуг (турпакет) - це розроблений туроператором туристський продукт, що складається з певного набору послуг: перевезення, розміщення, харчування, екскурсій тощо. Пакет послуг на турі формується залежно від мети подорожі й потреб туристів за обраним ними виду туристського відпочинку.

Пакет-тур (або турпакет) - це комплекс послуг, надаваних у подорожі по індивідуальному або по груповому варіанті, що пропонується на широкий продаж для споживачів й у який крім транспорту входять розміщення, послуги гіда, харчування й інше обслуговування.

Фактори, що впливають на організацію турпакету:

• наявність попиту на дану подорож;

• наявність можливостей матеріальної бази, інфраструктури й послуг;

• взаємини з авіакомпаніями й іншими транспортними компаніями;

• відносини між країною відправлення й країною призначення;

• взаємини з партнерськими туристськими організаціями (постачальниками послуг);

• рівень розвитку туризму в країні призначення;

• політична стабільність у країні призначення.

При формуванні тура і його пакета можливі два варіанти роботи з туристами: а) реалізація замовлених турів; б) реалізація інклюзивів-турів.

Замовлений тур. При продажі замовлених турів формування програми й комплектування складу послуг виробляються за бажанням і при особистій участі туриста. Йому пропонують на вибір різні варіанти обслуговування по кожному з видів послуг у передбачуваному їм місці відпочинку:

• розміщення - різні за рівнем, типу й місцю розташування готелю;

• харчування - різні варіанти (повний або напівпансіон, або зовсім без харчування), шведський стіл або "Аля карт" з обслуговуванням і т.д. ;

• екскурсії, розважальні послуги та послуги дозвілля на вибір;

• транспортні послуги - варіанти авіаперельоту, залізничного проїзду, оренди авто тощо;

• спортивні й курортні послуги - користування такими програмами на вибір, а також можливість тренінгу або походу;

• візові послуги, а також послуги страхування (у необхідних випадках) і т.д..

Обрані туристом послуги формуються в програму тура, розраховується ціна, що турист оплачує при придбанні пакета тура (турпутівки).

Звичайно такі замовлення формуються в агентствах і надходять потім для реалізації до туроператору. Для забезпечення якісного й оперативного виконання замовлень широко використаються комп'ютерні комунікаційні системи, користувачами яких є багато хто турагентства й операторські компанії.

Замовлений тур розширює можливості туриста по плануванню власного часу, дозволяє підібрати туристські й інші послуги у відповідності зі своїми можливостями ("по грошам") і інтересами.

Інклюзив-тур (ІT). Цей тур із твердим, заздалегідь спланованим (до контакту із клієнтом) набором послуг, зорієнтованим на певний вид відпочинку або туризму, а також на соціальний клас туристів й їхній вік.

Інклюзив-тур – основний вид індивідуального або групового тура, являє собою жорстко сплановану по маршруті, часу, строку, набору і якості послуг поїздку, що реалізується споживачеві як нероздільний на елементи товар за загальною ціною, звичайно, який включає в себе ціну як обслуговування, так і проїзду по маршруті.

Найпоширенішими інклюзивами-турами можна назвати маршрутні тури, коли на автобусі група туристів робить подорож по декількох містах і країнам. Особливості підготовки й проведення такого тура (єдина для всіх програма, строго зв'язана зі строками й графіком подорожі) не дозволяють зробити його замовленим. Інклюзивами є також круїзні тури, хобі-тури.

Склад послуг на інклюзив-турі при реалізації не змінюється. Турист вправі купити його цілком або взагалі відмовитися від нього.

Тури організуються й пропонуються на популярних маршрутах (наприклад, "Класична Італія" або "Автобусом по Європі" й ін.), у відомі місця туризму й відпочинку, що користуються стійким попитом.

Більшу частину вартості інклюзивів-турів звичайно становить оплата транспорту й розміщення, меншу - оплата харчування. Витрати на інші послуги, у тому числі екскурсійні, становлять невелику частку в загальній вартості.

Незважаючи на коливання попиту на такі тури, вони мають певні переваги для подальшого їхнього розвитку:

• у цілому комплексна поїздка коштує дешевше, ніж набір послуг, що купують окремо;

• турагентству легше радити клієнтові, який вибрати маршрут, оскільки програма й ціни послуг відомі заздалегідь;

• більше можливості показати привабливість свого продукту.

До недоліків турів відносяться:

• наявність у такому турі послуг, що не цікавлять клієнта;

• надмірна насиченість програми;

• реклама такого тура залучає не всіх споживачів, а тільки певну їхню частину.

При замовлених турах туроператору необхідно постійно тримати квоту непідтверджених місць у готелях. При продажі можуть бути різні запити. Йому доводиться працювати з туристами, розміщеними в різних готелях. Набагато простіше розмістити туристів в одному готелі й тим самим полегшити організацію їхнього обслуговування.

На туристському ринку, спостерігається помітна тенденція до збільшення частки замовлених турів у порівнянні з інклюзивами-турами. Фірми змушені враховувати психологію туристів, які завжди домагаються максимуму волі у виборі послуг. Це позначається також на еволюції, що відбувається, як інклюзивів-турів, так і замовлених турів убік скорочення в них набору послуг. До цього скорочення туристські фірми штовхають і конкурентна боротьба, і прагнення вийти на ринок із пропозицією більше низьких цін, чим у конкурентів. Фактично за рахунок виключення з комплексного обслуговування деяких послуг створюється ілюзія дешевих поїздок. Наприклад, багато фірм залишають у пропоновані ними турах тільки послуги, необхідні для одержання ІT-тарифов: переліт, розміщення в готелях по всьому маршруті й трансфер з аеропорту (вокзалу) у готель і назад. Інші необхідні послуги туристи здобувають за додаткову плату вже в ході поїздки.

Вибір форми турпродукту визначається метою та видом подорожі. Відповідно тури поділяють на рухомі, що передбачають інтенсивне пересування з максимально можливим охоплюванням об'єктів показу та стаціонарні, що передбачають більш спокійний відпочинок з обмеженими виїздами. За цим критерієм тур може формуватися в формі маршрутно-транспортного чи маршрутно-стаціонарного (рис. 3.2).

де А - місце постійного проживання туриста;

В - місце відпочинку;

С і D – екскурсійні пункти, які відвідуються під час відпочинку 

Рис. 3.2. Схема маршрутно-стаціонарного туру

Здебільшого маршрутно-стаціонарну форму мають рекреаційні тури з метою відпочинку в певному місці або курортно-лікувальні тури, коли рухомість обмежена режимом лікування. Вибір схеми маршрутно-транспортного гуру передбачає динамічні форми проведення дозвілля і більше підходить для пізнавальних, молодіжних програм.

Туристський маршрут — попередньо спланований туристами або суб'єктом туристичної діяльності шлях туристичної подорожі, що характеризується визначеним порядком пересування туристів через певні географічні пункти.

Складниками туристського маршруту є початковий, проміжні і кінцевий пункти, стежки і дороги, які їх з'єднують безпосередньо чи розгалуженнями.

Для роботи з туристами маршрути класифікують залежно від:

території, якою вони прокладені, ‑ далекобіжні (міжнародні, національні, регіональні), місцеві та близькі;

засобу пересування ‑ пішохідні, велосипедні, лижні, водні, кінні, комбіновані;

тривалості ‑ короткотермінові, багатоденні;

мети подорожі (призначення) ‑ навчальні, пізнавальні (екскурсійні, краєзнавчі, екологічні), оздоровчі (рекреаційні), спортивні, екстремальні тощо;

виду траси – лінійний, радіальний, кільцевий.

Місцеві маршрути ‑ це ті, які починаються і закінчуються в одній місцевості (районі) і тривають не більше ніж день. Ними можуть бути ‑ навчальні (еколого- та науково-пізнавальні), прогулянкові і маршрути вихідного дня з використанням різних засобів пересування.

До близьких маршрутів відносяться 2—3 денні маршрути, які можуть охоплювати територію одного або більше районів.

Регіональні маршрути охоплюють територію певного регіону і тривають понад три дні, національні виходять за межі регіону, міжнародні — за межі держави.

Кільцевий маршрут – шлях проходження, що починається і закінчується в тому самому пункті, наприклад, «Золоте кільце Славутича».

Лінійний маршрут – шлях проходження, початок і закінчення якого припадають на різні пункти. Пролягає через ряд туристських баз, розташованих в різних районах.

Радіальний маршрут – шлях проходження, під час якого турист знаходиться на туристській базі (в готелі), реалізуючи програму походів чи екскурсій з одного туристського центра (бази). Як правило, визначений туристською путівкою і передбачає комплексне обслуговування туристів. Наприклад, 10-денне перебування туристів у міжнародному туристському центрі в Одесі включає відпочинок на морському узбережжі, поїздки в Ізмаїл, Вилкове, Білгород-Дністровський, огляд катакомб.

Замкнутий маршрут – це шлях проходження з транспортуванням туристів до місця призначення і назад тим самим видом транспорту.

Комбінований маршрут – тур, що об'єднує в програмі обслуговування елементи тематичного, похідного і фізкультурно-оздоровчого маршрутів.

Похідний - тур з обов'язковою участю в багатоденних туристських