Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цив.ОЧ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
612.86 Кб
Скачать

66Договір поставки.

Договір поставки — це договір, за яким продавець (постачаль­ник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується пе­редати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов'язується прийняти то­вар і сплатити за нього певну грошову суму.

Сторони договору — продавець (постачальник) і покупець. Сто­ронами договору поставки можуть бути суб'єкти господарювання — господарські організації — юридичні особи, створені відповідно до ЦК України, державні, комунальні та інші підприємства, створені відповідно ГК України, а також інші юридичні особи, які здійсню­ють господарську діяльність та зареєстровані в установленому зако-

ном порядку, а також громадяни України, іноземці та особи без гро­мадянства, які здійснюють господарську діяльність та зареєстро­вані відповідно до закону як підприємці (ч. 1 ст. 712 ЦК України, ч. З ст. 265 ЦК України, пункти 1, 2 ч. 2 ст. 55 ГК України).

Правова характеристика договору — договір поставки є двос­тороннім, консенсуальним, відплатним.

Правове регулювання договору поставки здійснюється § 1 гла­ви 54 (загальні положення договору купівлі-продажу), ст. 712 ЦК України, статтями 265-271 ГК України, законами України «Про державне замовлення для задоволення пріоритетних державних по­треб», «Про державне оборонне замовлення», постановою Кабінету Міністрів «Про організаційні заходи щодо функціонування системи державних закупівель» від 27 вересня 2000 р. № 1469, Порядком формування та розміщення державних замовлень на поставку про­дукції для державних потреб і контролю за їх виконанням, затвер­дженим постановою Кабінету Міністрів України від 29 лютого 1996 р. № 266 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 13 грудня 2001 р. № 1650). Стаття 271 ГК України встановлює, що Кабінет Міністрів України затверджує Положення про поставки продукції виробничо-технічного призначення та поставки виробів народного споживання, а також Особливі умови поставки окремих видів товарів. Наразі зазначені акти ще не прийняті.

Істотними умовами договору поставки є предмет, ціна, строк поставки та умови, визначені Міжнародними правилами інтерпретації комерційних термінів («Інкотермс»). Зазначені Пра­вила врегульовують відносини, що виникають з договору постав­ки, зокрема стандартизують момент переходу ризиків, розмежову­ють між сторонами витрати, пов'язані із перевезенням товару, страхуванням та оплатою митних та інших експортно-імпортних зборів.

Істотною умовою договору про закупівлю товарів за державні ко­шти є можливість зменшення обсягів закупівлі залежно від реаль­ного фінансування видатків (ст. 34 Закону України «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти»).

Строк виконання договору поставки є істотною умовою цього до­говору. Відповідно до ст. 267 ГК України договір поставки може бу­ти укладений на один рік, на строк більше ніж один рік (довгостро* ковий договір) або на інший строк, визначений угодою сторін. Якщо в договорі строк його дії не визначений, він вважається укладеним на один рік, а якщо в довгостроковому договорі кількість поставки визначено лише на рік або менший строк, у договорі має бути перед­бачений порядок погодження сторонами строків поставки на на­ступні періоди до закінчення строку дії договору. Якщо такий порядок не передбачений, договір вважається укладеним на один рік. У разі, якщо сторонами передбачено поставку товарів окремими партіями, строком (періодом) поставки продукції виробничо-техніч­ного призначення є, як правило, квартал, а виробів народного спо­живання — місяць. Сторони можуть погодити в договорі також графік поставки (місяць, декада, доба тощо).

Предметом договору поставки можуть бути лише товари, які ви­користовуються у підприємницький діяльності або іншій діяль­ності, не пов'язаній з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням (ч. 1 ст. 712 ЦК України). Це можуть бути речі, визначені родовими ознаками: продукція, вироби з наймену­ванням, зазначеним у стандартах, технічних умовах, документації до зразків (еталонів), прейскурантах чи товарознавчих довідниках, а також продукція, вироби, визначені індивідуальними ознаками. Загальна кількість товарів, що підлягають поставці, їх часткове співвідношення (асортимент, сортамент, номенклатура) за сортами, групами, підгрупами, видами, марками, типами, розмірами визна­чаються специфікацією за згодою сторін, якщо інше не передбачено законом (ст. 266 ГК України).

Якість товарів, що поставляються, має відповідати стандартам, технічним умовам, іншій технічній документації (номери та індек­си зазначаються у договорі), яка встановлює вимоги до їх якості, або зразкам (еталонам), якщо сторони не визначать у договорі більш ви­сокі вимоги до якості товарів. У разі відсутності в договорі умов що­до якості товарів остання визначається відповідно до мети договору або до звичайного рівня якості для предмета договору чи загальних критеріїв якості. Гарантійний строк експлуатації обчислюється від дня введення виробу в експлуатацію, але не пізніше одного року від дня одержання виробу покупцем (споживачем), а щодо виробів на­родного споживання, які реалізуються через роздрібну торгівлю, — від дня роздрібного продажу речі, якщо інше не передбачено стан­дартами, технічними умовами або договором, а гарантійний строк придатності та зберігання товарів обчислюється від дня виготовлен­ня товару (ст. 268 ГК України).

Комплектність товару має відповідати вимогам стандартів, технічних умов або прейскурантів. Договором може бути передбаче­но поставку з додатковими до комплекту виробами (частинами) або без окремих, не потрібних покупцеві виробів (частин), що входять ДО комплекту (ст. 270 ГК України).

Форма та порядок укладення договору. Договір поставки ук­ладається на розсуд сторін або відповідно до державного замовлен­ня. Частина 3 ст. 712 ЦК України установлює, що законом можуть бути передбачені особливості регулювання укладення та виконання договорів поставки, у тому числі договору поставки товару для дер­жавних потреб. Закон України «Про закупівлю товарів, робіт і по­слуг за державні кошти» регулює закупівлю товарів, робіт і послуг, що повністю або частково здійснюються за рахунок державних коштів, за умови, що вартість закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) дорівнює або перевищує ЗО тис. грн. Дія цього Закону по­ширюється на закупівлю за кошти Державного бюджету України, бюджету Автономної Республіки Крим та місцевих бюджетів, дер­жавні кредитні ресурси, а також кошти Національного банку Ук­раїни, державних цільових фондів, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування, кошти загальнообов'язкового дер­жавного соціального страхування, кошти страхування на випадок безробіття, кошти загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та ви­тратами, зумовленими народженням та похованням, гуманітарна допомога в грошовій формі, кошти державних, казенних, кому­нальних підприємств та господарських товариств, в яких державна частка акцій перевищує 50 % , які спрямовуються на придбання то­варів, робіт і послуг.

Відповідно до ст. 22 цього Закону основними стадіями державних закупівель є: затвердження кошторису (програми, плану викорис­тання державних коштів); затвердження річного плану державних закупівель; обрання і проведення процедур закупівель на підставі затвердженого кошторису (програми, плану використання держав­них коштів) та річного плану державних закупівель; визначення пе­реможця процедури закупівлі; укладення договорів про закупівлю; складання звіту про результати здійснення процедури закупівлі; виконання договорів про закупівлю; контроль за виконанням дого­ворів про закупівлю.

Закупівля може здійснюватися шляхом таких процедур:

  • відкритих торгів (тендерні пропозиції мають право надавати всі заінтересовані учасники, запрошені замовником шляхом публікації оголошення);

  • торгів з обмеженою участю (пропозиції мають право надавати лише ті учасники, які запрошені замовником взяти участь у про­цедурі закупівлі);

  • двоступеневих торгів, коли на першому етапі всім учасникам пропонується подавати попередні тендерні пропозиції, без зазначен­ня ціни, але із зазначенням пропозиції щодо технічних, якісних та інших характеристик предмета закупівлі, умови поставки, підтвер­дження професійної та технічної компетентності учасників та їх відповідності кваліфікаційним вимогам, а на другому етапі замов­ник пропонує учасникам попередніх тендерних пропозицій, які не були відхилені на першому етапі, надати остаточні тендерні пропо­зиції із зазначенням ціни;

  • запиту цінових пропозицій (котирувань) щодо товарів і послуг, для яких постійно діє ринок, та за умови, що вартість їх закупівлі не перевищує 100 тис. грн. У такому разі замовник надсилає запит щодо цінових пропозицій (котирувань) не менше ніж трьом учасникам та розміщує його в інформаційних системах у мережі інтернет;

  • закупівлі в одного учасника — це процедура, відповідно до якої замовник укладає договір про закупівлю з учасником після проведення з ним переговорів;

  • торгів зі зменшенням ціни (редукціон), які провадяться в два етапи: на першому — всім учасникам пропонується подавати попе­редні тендерні пропозиції, без зазначення ціни, а на другому — за­мовник пропонує учасникам, попередні тендерні пропозиції яких не були відхилені на першому етапі, надати остаточні тендерні пропо­зиції із зазначенням ціни. Початковою ціною для редукціону вва­жається мінімальна ціна тендерної пропозиції.