Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Отчет ГГ-11.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
4.18 Mб
Скачать

Висновки

Аналіз літературних джерел та маршрутних досліджень показав, що місто Харків являється одним з найбільших промислових центрів України, великим науковим і культурним центром, але такий розвиток невиробничої сфери був можливий лише в результаті розвитку галузей виробничої промисловості. Отже було зроблено висновки, що промислові об'єкти, так само як і сама промисловість міста Харкова розвивалася хвилеподібно: перша хвиля  кінець дев'ятнадцятого століття (стрибок економічного розвитку пов'язаний з будівництвом залізної дороги), другий і треті стрибки були на початку та в середині двадцятого століття і пов'язані зі зміною влади і відбудови після війни.

В результаті проведеного оцінювання встановлено, що в цілому по області площа лісів становить біля 319 681 га. Саме місто Харків є також багатим на лісові насадження. Встановлено, що існує тенденція, щодо поступового збільшення лісових масивів області завдяки постійному насадженню молодняку.

Харків розташований на най родючіших грунтах – чорноземах. Підтверджено, що усі типи ґрунту міста поступово деградують, вміст гумусу в них незначно коливаючись з року в рік поступово зменшується.

За кількістю населення Харків - друге місто в Україні. Населення його складає приблизно з більш ніж півтора мільйона. Однак відповідно до довгострокового прогнозу через чверть століття воно повинне зменшитися до мільйона чоловік. У Великому Харкові (тобто з урахуванням приміської зони) проживає 2 / 3 всього населення області і і понад 4 / 5 її міського населення.

Місто Харків - великий, якщо не найбільший, науковий і культурний центр України. У місті налічується понад 60 науково-дослідних інститутів, понад 170 загальноосвітніх шкіл, близько 150 навчально-виховних центрів і спеціалізованих середніх навчальних закладів, кількість вищих навчальних закладів різних форм власності в даний час досягло 80. Щороку вузи Харкова випускають близько 20 000 молодих фахівців. Харків налічує 49 культурних установ і центрів, серед них 5 музеїв, міська картинна галерея, 6 крупних театрів. У місті - понад 80 бібліотек.

Особливістю індустріального гіганта Харкова є те, що серед подібних міст він - один із самих зелених. Зелені масиви парків і садів, бульварів і скверів складають 12 628 га. На одного мешканця міста припадає понад 17 кв.м зелених насаджень.

Величезний розмах капітального і житлового будівництва, збільшення населення Харкова, обумовлені динамікою його розвитку як індустріального і культурного центру в радянський період, призвели до значного розширення меж міста. В даний час він розкинувся на площі 303 кв. км, що в 5 разів перевищує територію дореволюційного Харкова. Незважаючи на солідні розміри, територія міста характеризується компактністю. Розгалужена мережа внутрішньоміські транспорту (метро, трамвай, тролейбус, автобус, маршрутні таксі) забезпечує доступність в будь-яку частину міста

Харків один з тих, що мають потужний потенціал в подальшому розвитку. На її території знаходиться багато підприємств, які відіграють велику роль у еконономіці України. Тут сконцентрована більша кількість потужних підприємств, які здійснюють експортно-імпортні операції, а також є інвестиційне привабливими.

Харківський регіон, маючи великий економічний потенціал, достатній рівень розвитку ринкової інфраструктури, високий рівень забезпечення кваліфікованими кадрами, стає більш привабливим для іноземних інвесторів.

В сенсі територіального розподілу праці на Україні Харків виділяється високим рівнем розвитку машинобудування і металообробки. Особливе місце займають наукоємні галузі виробництва, що забезпечують, у свою чергу, науково-технічний прогрес: тракторного і сільськогосподарського машинобудування, космічні технології та авіаційне виробництво, верстатобудування, важке машинобудування, енергетичне машинобудування. У місті працюють також крупні підприємства легкої, харчової, хімічної промисловості, вельми розвинута будівельна індустрія.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]